• 28 Μαρτίου 2024,

Το ίδιο σημαντική με την άσκηση είναι η διατροφή

 Το ίδιο σημαντική με την άσκηση είναι η διατροφή

Κατάμεστη ήταν το απόγευμα της Παρασκευή η αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν διαφορετικό, αφού η Λέσχη Φιλάθλων Καβάλας προσκάλεσε τρεις συμπολίτες επιστήμονες προκειμένου να μιλήσουν για την άσκηση και το βάδισμα, ή και για την πιο συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «γυμνάΖΩμαι» και ομιλητές ήταν ο καρδιολόγος Θόδωρος Μήτρας, ο γυμναστής Γιάννης Τζανετάκης και η διαιτολόγος Ειρήνη Μοδέστου. Εισαγωγική τοποθέτηση στην εκδήλωση έκανε ο πρόεδρος της Λέσχης Φιλάθλων Καβάλας Γιάννης Προμούσας. Κάνουμε κι εμείς μια προσπάθεια προκειμένου να ωθήσουμε τον κόσμο στην άσκηση, εξήγησε ο κ. Προμούσας, που αναρωτήθηκε εάν η άθληση των πολιτών γίνεται σωστά.

Άμεσα δηλαδή έθεσε το βασικό θέμα της εκδήλωσης καθώς οι απαντήσεις δόθηκαν από τους τρεις εισηγητές. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα είπε ότι η σωστή άσκηση και η σωστή διατροφή συμβάλει στο να κάνουμε σωστούς Έλληνες. Ακόλουθα έλαβαν το λόγο οι εισηγητές. Ο κ Τζανετάκης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η άσκηση βελτιώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα, τη διάθεση, την ποιότητα του ύπνου, ενώ μειώνει και το άγχος.

Όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού επηρεάζονται θετικά, εξήγησε, παρατηρώντας ωστόσο ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία του αθλούμενου με κάποιον ειδικό όπως για παράδειγμα έναν προπονητή, προκειμένου να αποφεύγονται αποτελέσματα αντίθετα με τα επιθυμητά. Αναφερόμενος στη συστηματική άσκηση, ο κ. Τζανετάκης διευκρίνισε ότι απαιτείται συγκατάθεση γιατρού.

Σημείο επί του οποίου επέμενε στη δική του εισήγηση και ο Θόδωρος Μήτρας, ο οποίος προσέγγισε το θέμα με χιούμορ προβάλλοντας εύστοχες φωτογραφίες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας ολόκληρης εκδήλωσης. Ο Θόδωρος Μήτρας που αθλείται τρέχοντας χρησιμοποίησε την επιστημονική γνώση και την εμπειρία του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η εισήγηση της Ειρήνης Μοδέστου. Η διατροφολόγος αναφέρθηκε στο συνδυασμό άσκησης και διατροφής, ξεκαθαρίζοντας ότι στο συγκεκριμένο συνδυασμό η διατροφή κατέχει σε ποσοστό το 70%. Τρώμε από όλες τις ομάδες τροφίμων, συμβούλευσε το κοινό, ενώ επέμενε ότι και η ημερήσια διατροφή θα πρέπει να περιέχει τα πάντα. Δηλαδή η διατροφή να περιέχει χαμηλά λιπαρά, να είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και με επάρκεια πρωτεϊνών. Καθημερινά, επεσήμανε η διατροφολόγος, θα πρέπει να λαμβάνονται πέντε – επτά μικρά γεύματα, να αποφεύγεται το συχνό έτοιμο φαγητό και να προτιμάται το σπιτικό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τη δήμαρχο ο Γιώργος Φιλόσογλου, ο Πέτρος Πετρόπουλος, ο Ζήσης Μπόνιας, ο Παύλος Γεωργιάδης, πολλοί ερασιτέχνες αθλητές, αρκετοί υποψήφιοι των επικείμενων εκλογών και φυσικά πολλοί πολίτες. Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε διάλογος.

 

Διαβάστε επίσης