Το Μουσείο Καπνού σπίτι του σε δύο χρόνια!

 Το Μουσείο Καπνού σπίτι του σε δύο χρόνια!

Δύο εκδηλώσεις πραγματοποίησε το Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017. Η δεύτερη και κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στο Μουσείο Καπνού, με τίτλο «Ο καπνός αλλιώς».

Προβλήθηκαν εναλλακτικές χρήσεις του καπνού στη φαρμακευτική, τη γαστρονομία και την κοσμετολογία. Παρά το ότι υπήρξε καινοτομία στις ομιλίες, η είδηση προήλθε από τον Αντιπρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια, Δημήτρη Καζανίδη, υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργεί το Μουσείο Καπνού. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δημήτρης Καζανίδης υποσχέθηκε «μεταφορά του Μουσείου Καπνού στο σπίτι του» – όπως είπε χαρακτηριστικά – δηλαδή στη δημοτική καπναποθήκη στην Πλατεία Καπνεργάτη, σε δύο χρόνια. Τη Δήμαρχο εκπροσώπησε η δημοτική σύμβουλος κι αντιδήμαρχος Μαρία Φραντζεσκάκη, που διάβασε χαιρετισμό της. «Είμαστε χαρούμενοι που ενισχύεται την προσπάθεια του Μουσείου Καπνού», είπε η κα Φραντζεσκάκη, ευχόμενη η εκδήλωση να ανοίξει νέους δρόμους στο μουσείο, ταυτόχρονα και στην τοπική κοινωνία. Οι εισηγητές ανέπτυξαν θέματα που έχουνε σχέση με τον καπνό, αλλά όχι όπως γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Ο  Απόστολος Καλύβας, ερευνητής, μίλησε για τη βελτίωση του καπνού, ως εργαλείο παραγωγής καινοτόμων προϊόντων, φέρνοντας παραδείγματα. Όπως για παράδειγμα καύσιμα αυτοκινήτων κι αεροπλάνων, στηριγμένα στο λάδι του καπνού.

Η Σίσυ Ρακιτζή μίλησε για τη φαρμακευτική χρήση του καπνού, με παραδείγματα προϊόντων καπνού που έχουν θεραπευτική δράση, στην κτηνιατρική, τους πονοκεφάλους και την δερματολογία.

Η Παυλίνα Ιορδανοπούλου – γεωπόνος, συνέδεσε τον καπνό με την αρωματοθεραπεία και ο Νίκος Φωτιάδης – σεφ της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, ενέπλεξε τα καπνά με τη σύγχρονη γαστρονομία. Αυτό το κομμάτι της εκδήλωσης είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ο καπνός στα φαγητά προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους μέσω συνταγών, που μεταξύ των άλλων περιελάμβαναν:

-Σαρδέλα παντρεμένη, τυλιγμένη με φύλλο καπνού.

-Ταραμάς σέρτικος, με εκχύλισμα καπνών.

-Μυδοπίλαφο της Ανατολής με εκχύλισμα καπνών κ.λ.π.

 

Διαβάστε επίσης