Το νερό του Κρυονερίου προσωρινή λύση για το Ζυγό- Σύσκεψη στο Δημαρχείο

 Το νερό του Κρυονερίου προσωρινή λύση για το Ζυγό- Σύσκεψη στο Δημαρχείο

Χωρίς να υπάρξει εκ των προτέρων ειδοποίηση των τοπικών μέσων ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου με θέμα το νερό ύδρευσης του Ζυγού. Παρούσα στη σύσκεψη ήταν η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, αλλά κι εκπρόσωποι των συλλόγων του Ζυγού και δημοτικοί σύμβουλοι.

Εκείνο που ανακοινώθηκε στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας του Ζυγού ήταν ότι έχει αποτέλεσμα η άμεση λύση που επέλεξε η ΔΕΥΑΚ. Η πρόσμιξη δηλαδή του νερού του Ζυγού με νερό προερχόμενο από το Κρυονέρι. Παρουσιάστηκαν μάλιστα πρόσφατες αναλύσεις στο νερό όπου το ποσοστό των νιτρικών έχει μειωθεί θεαματικά και πλέον βρίσκεται αρκετά κάτω από το επιτρεπτό όριο.

Η συζήτηση αφενός ικανοποίησε τους κατοίκους του Ζυγού κι αφετέρου γέννησε διάφορες απορίες. Το ζήτημα που τώρα χειρίζεται η ΔΕΥΑΚ είναι ο τρόπος πρόσμιξης, ο τρόπος παροχής του νερού από το Κρυονέρι στο δίκτυο ύδρευσης του Ζυγού, σε ποια σημεία και σε ποια ποσότητα. Δεν αποκλείεται να εκτελεστεί και έργο προκειμένου η παροχή του νερού από το Κρυονέρι να γίνει σε δύο διαφορετικά σημεία του δικτύου ύδρευσης στο Ζυγό.

Προς το παρόν για να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες πιέσεις, η παροχή γίνεται μέσω σωλήνα μικρής διατομής. Έτσι η ποσότητα του νερού από το Κρυονέρι στο δίκτυο του Ζυγού είναι σχετικά περιορισμένη αλλά αποτελεσματική, βάσει των αναλύσεων. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί το καλοκαίρι, όταν θα αυξηθούν οι καταναλώσεις τόσο στο Ζυγό όσο και στο Κρυονέρι. Σχετικά με τις επόμενες ενέργειες της ΔΕΥΑΚ, αόριστα αναφέρθηκαν οι παλαιότερες γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ. Στη σύσκεψη μετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι προερχόμενοι από την περιοχή, όπως ο Φίλιππος Τσανακτσής, ο Σπύρος Προυσαεύ αλλά και ο Ζήσης Μπόνιας.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ

Η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, ανακοινώνει ότι η πρόταση που υπέβαλλε για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020», με τίτλο: «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών (τηλεέλεγχος / τηλεχειρισμός) σε υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Καβάλας», προϋπολογισμού 1.858.797,46 € μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής – εξέτασης ενστάσεων έλαβε οριστική έγκριση, διατηρώντας μάλιστα την υψηλή βαθμολογία της.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση ένταξής της στο Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. 2014 – 2020.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Ξανθόπουλος Νικόλαος

 

Διαβάστε επίσης