Με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την ανανέωση της θητείας του δύο ακόμη χρόνια, ο διοικητής της δομής φιλοξενίας προσφύγων στο «Ασημακοπούλου» κ. Δημήτρης Ρέμμος έδωσε συνέντευξη στην Πρωινή.
Περισσότερο μίλησε για τα δεδομένα σήμερα στη δομή. Τη μείωση των προσφύγων, τις δραστηριότητες τους κτλ.
Η συνέντευξη
Ερ: Είστε ο πρώτος διοικητής και εκπρόσωπος του κράτους και του Υπουργείου στη Δομή, κάνετε εσείς την αρχή και μάλλον τότε τα βρήκατε σκούρα;
Απ: Δύσκολα θα έλεγα εγώ αλλά μπήκε μια τάξη. Το βασικό είναι λίγο να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες κάθε φορά που διαμορφώνονται.
Ερ: Πόσοι φιλοξενούμενοι ήταν όταν αναλάβατε και πόσοι είναι σήμερα;
Απ: Ήταν 1050 στο ανώτερο όριο και σήμερα είμαστε στους 642. Υπάρχει η τάση να μειωθούν και άλλο, όμως η πρόβλεψη του Υπουργείου είναι να μείνει η Δομή στην Καβάλα στους 650. Με βάση αυτό θα γίνουν και οι χωροταξικές διαμορφώσεις. Ο κ. Μηταράκης μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο ανασυγκρότησης της Δομής στους 650. Προς το παρόν δεν θα πάει κάτω από 650.
Ερ: Αυτός ο αριθμός είναι οι ίδιοι άνθρωποι ή έρχονται και φεύγουν; Ανανεώνονται συνεχώς;
Απ: Η ανανέωση του πληθυσμού γίνεται περίπου στο 7μηνο-8μηνο. Σε αυτό το διάστημα έχουν αλλάξει όλοι και έχουν προστεθεί άλλοι. Λίγοι είναι αυτοί που παραμένουν περισσότερο. Αυτή τη στιγμή είναι το 87% Αφγανοί. Αυτοί είναι τουλάχιστον 2-2,5 χρόνια στην Ελλάδα, έχουν έρθει πολύ πριν των πρόσφατων γεγονότων. Είναι μεμονωμένοι αλλά και οι οικογένειες. Υπάρχουν διάφοροι.
Ερ: Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι φιλήσυχοι και δε δίνουν δικαιώματα απ` ότι καταλάβαμε, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν υπήρχαν και περιστατικά παραβατικότητας στο παρελθόν.
Απ: Εγώ απ` ότι ξέρω παρέλαβα μια δομή η οποία είχε σχεδόν καθημερινή σχέση με την Αστυνομία, με τη ΔΙΑΣ. Υπήρχαν διάφορα θέματα αλλά τώρα είμαστε σε πολύ καλό σημείο. Νομίζω ότι η όχληση που προκαλούμε γύρω-γύρω είναι όσο το δυνατό μικρότερη και θα γίνει ακόμη μικρότερη.
Ερ: Περάσατε και μια περιπέτεια με τα κρούσματα και τους εμβολιασμούς προ λίγων μηνών.
Απ: Σωστά. Αυτή τη στιγμή νοσήσαντες περίπου είναι το 17% του πληθυσμού. Το 82% είναι εμβολιασθέντες, μιλάω για τους ενήλικες. Στην ηλικία από 12 έως 18 ετών έχουμε 37 παιδάκια τα οποία έχουν εμβολιαστεί.
Ερ: Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο ή μένουν μέσα στη δομή;
Απ: Τα παιδιά είναι περίπου τα μισά, περίπου 330 αν θυμάμαι καλά. Έχουμε ένα Νηπιαγωγείο παράρτημα του 20ου νηπιαγωγείου μέσα στη Δομή με περίπου 60 παιδιά τα οποία φέτος έχουν εγγραφεί. Τα υπόλοιπα στην ουσία κρατάνε τις θέσεις των δασκάλων σε όλη την περιοχή. Θα υπήρχαν λιγότερες θέσεις δασκάλων στα σχολεία της Καβάλας, εάν δεν πήγαιναν. Τα παιδάκια αυτά δίνουν δυναμική σε όλα τα σχολεία, κρατάνε τα τμήματα, κρατάνε τους εκπαιδευτικούς.
Ερ: Από τους φιλοξενούμενους υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται εδώ στην περιοχή μας σε δουλειές;
Απ: Εργάζονται περίπου 80 σε σταθερές δουλειές. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες εργάζονται σε εποχιακές αγροτικές δουλειές και σε εξαγωγικές επιχειρήσεις που στην ουσία χρειάζονται βοηθητικό προσωπικό. Καλύπτουν ένα μεγάλο κομμάτι των αναγκών εργασίας της περιοχής. Έχουμε μάλιστα και το εξής φαινόμενο να δουλεύουν δυο μεγάλοι από την οικογένεια μπαμπάς και μαμά και να προσπαθούμε να βρούμε ποιος θα κρατήσει τα παιδιά. Έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο δηλαδή δουλεύουνε και οι δυο σα ζευγάρι και ψάχνουμε να βρούμε ένα τρόπο να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά, να τα βρούνε ταϊσμένα, πλυμένα, καθαρά κτλ. Έχουμε φτάσει σε ένα άλλο άκρο, προκύπτουν και άλλα θέματα απ` ότι βλέπετε και είναι μάλιστα ευχάριστα.
Ερ: Πόσα άτομα δουλεύουν μέσα στη Δομή;
Απ: Το Υπουργείο έχει 3 υπαλλήλους και άλλους 5 συνεργάτες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO). Υπάρχουν και άλλοι 70 άνθρωποι από 3 ΜΚΟ, από διεθνή οργανισμό.
Ερ: Εσείς πότε πήγατε πρώτη μέρα σα διοικητής;
Απ: Εγώ πήγα πέρσι στις 2 Ιουνίου. Άλλαξαν πολλά πράγματα προς το καλύτερο από τότε μέχρι σήμερα. Αυτό που βλέπω και ακούω ευχάριστα είναι πολλοί λένε ότι οι δικοί μας οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι σαν τους άλλους. Αυτό το λένε αρκετοί συμπολίτες μας. Οπότε αυτό δείχνει και τι δουλειά έχει γίνει και τον τρόπο με τον οποίο που προσελκύσαμε τα πράγματα.
Ερ: Υπήρξαν οικογένειες που ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία; Διαπιστώνετε την επιθυμία κάποιων να μείνουν εδώ στην πόλη, να νοικιάσουν ένα σπίτι κτλ;
Απ: Υπάρχει ένα μεταβατικό τέτοιο στάδιο το οποίο εκμεταλλεύτηκαν αρκετοί αλλά τελικά δεν έμεινε κανένας εδώ. Οι περισσότεροι έρχονται εδώ για να πάνε μετά στη Γερμανία. Το όνειρο δε κάθε γυναίκας Αφγανής είναι να πάει στη Γερμανία και μάλιστα έχει ειπωθεί αυτό και δημοσία αυτό από τους Γερμανούς ότι η χώρα τους είναι η μεγαλύτερη Αφγανική κοινότητα εκτός Αφγανιστάν. Είναι ένας προορισμός για όλους αυτούς. Λίγες περιπτώσεις υπάρχουν προσφύγων υπάρχουν με την εθελούσια που επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Βέβαια στη Ξάνθη και στη Δράμα με τα δυο που έχουμε, υπάρχουν περιπτώσεις προσφύγων που περιμένουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Μόλις αρχίσει και δέχεται η Τουρκία επιστροφές θα πάνε εκεί.