Το «Πατρογονικό» είναι αφορμή για κάτι διαφορετικό από πλευράς ΔΗΠΕΘΕ

 Το «Πατρογονικό» είναι αφορμή για κάτι διαφορετικό από πλευράς ΔΗΠΕΘΕ

Μακρά σε χρονική διάρκεια και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. όλα δείχνουν ότι η θεατρική παράσταση, στηριγμένη σε κείμενο της Μάγκυς Κριθαρέλη «Η βιογραφία του Πατρογονικού» θα είναι διαφορετική. Το κείμενο της συμπολίτισσας φαίνεται ότι δημιουργεί μεγάλη έμπνευση στον Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος μίλησε για την παράσταση αρκετά και πέραν των συνηθισμένων.

Την χαρακτήρισε σημαντική και τόνισε ότι μ’ αυτήν ολοκληρώνεται η χειμερινή περίοδος εκδηλώσεων του ΔΗΠΕΘΕ, μια περίοδος γεμάτη, τολμηρή και μεστή. Χαρακτήρισε υπέροχο το κείμενο της κ. Κριθαρέλη, δηλώνοντας: «Είναι τύχη να πέφτει κανείς σε τέτοια κείμενα». Ενώ για την παράσταση συμπλήρωσε: «Κάναμε κάτι που έπρεπε. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι συνθήκες εργασίας στο ΔΗΠΕΘΕ για τα δεδομένα της πατρίδας μας είναι σχεδόν ιδανικές. Οι σημερινές δυσκολίες είναι πταίσματα συγκριτικά με τις δυσκολίες των ανθρώπων εκείνης της εποχής, πριν από πολλές δεκαετίες. Ανεβάζουμε μια παράσταση με το βιβλίο και δεν ανεβάζουμε μια παράσταση απλά για να παρουσιάσουμε το βιβλίο. Αυτή η παράσταση έχει μέλλον».

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα που συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου, επεφύλαξε θετικά σχόλια για τη Μάγκυ Κριθαρέλη. Το έργο λέει πολλά για τους Καβαλιώτες, είπε. Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κορίνα Χιώτη Πρασσά σημείωσε ότι το βιβλίο θα αφήσει παρακαταθήκη στην Καβάλα. Το σπίτι που αναφέρεται σε αυτό το χαρακτήρισε τυχερό αφού υπάρχει και σήμερα, αν και χτίστηκε το 1903. Είναι μια πηγή αστικής ιστορίας, παρατήρησε η κ. Πρασσά, σχολιάζοντας θετικότατα το σκηνικό της παράστασης. Χαρακτήρισε το έργο ως θησαυρό και διατύπωσε την ιδέα, την οποία ήδη επεξεργάζεται το ΔΗΠΕΘΕ, προκειμένου το DVD της παράστασης να προσφέρεται ως δώρο σε σημαντικούς επισκέπτες της Καβάλας, καθώς αναφέρεται στην ιστορία της πόλης. Αυτό το έργο, κατέληξε η κ. Πρασσά, είναι μια γιορτή της Καβάλας.

Με φανερό τρακ, η Μάγκυ Κριθαρέλη ευχαρίστησε όλους όσους τη βοήθησαν και φυσικά το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Χαρακτήρισε την παράσταση ευρηματική και συγκινητική. Να σημειωθεί ότι ήδη αυξήθηκαν οι προγραμματισμένες παραστάσεις. Από επτά έγιναν οκτώ αφού προστέθηκε μια παράσταση για τους μαθητές του 6ου γυμνασίου. Υπάρχει το ενδεχόμενο επιπλέον μαθητικό ενδιαφέρον να αυξήσει περαιτέρω το πλήθος των παραστάσεων. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν από 27 έως και 30 Απριλίου και 4 – 6 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης