• 9 Μαΐου 2024,

To πλύσιμο των χεριών στα σχολεία – Γράφει ο γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος

 To πλύσιμο των χεριών στα σχολεία – Γράφει ο γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος

Οι κρίσεις πάντα έφερναν μεγάλες αλλαγές στα σχολεία.

Στη διάρκεια του 1ου παγκοσμίου πολέμου έγινε εμφανέστατο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτών δεν ήταν σε θέση να διαβάσουν και να γράψουν! Μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο διαπιστώθηκε ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα παιδιά ακόμα και της μεσαίας τάξη ήταν υποσιτισμένα και γεμάτα ψείρες!

Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν σε πολιτικές αποφάσεις που εστίασαν τα σχολεία πιο πολύ στον αλφαβητισμό, στο καθημερινό συσσίτιο με γάλα και με μουρουνέλαιο και στην θεσμοθέτηση σχολικών νοσοκόμων και σχολίατρων.
Οι πανδημίες, σαν τους πολέμους, θα αλλάξουν άμεσα τις ζωές μας και τα σχολεία.

Μπορεί αυτή την στιγμή να υπάρχει ανησυχία για την απώλεια διδακτικών ωρών και για το ποιος θα προσέχει τα παιδιά στο σπίτι, όμως η μεγαλύτερη ανησυχία είναι τι θα γίνει όταν ανοίξουν τα σχολεία.

Πως θα αντιμετωπίσουμε την συνύπαρξη τόσων νέων ανθρώπων, την μαζική μετακίνηση τους, την παρουσία τους σε κλειστούς χώρους.
Πολλά θα συζητηθούν για τη νέα πραγματικότητα.

Θα υπάρξουν προτάσεις για μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών στις αίθουσες, για διαδοχική έναρξη των μαθημάτων και διαλειμμάτων σε κάθε τάξη ώστε να μην συνωστίζονται πολλοί μαθητές στις αυλές, θα υπάρξει και σύσταση για γενικευμένη χρήση μασκών και καλό αερισμό.

Όμως το μεγαλύτερο όπλο μας εναντίον του COVID-19 παραμένει το συχνό πλύσιμο των χεριών!
Το σαπούνι και το νερό μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση της επιδημίας! Αυτό που κάνει το σαπούνι, το οποιοδήποτε σαπούνι, από την πιο ταπεινή πλάκα μέχρι το πιο αρωματικό, το πιο αντιβακτηριακό, το κρεμοσάπουνο και το απορρυπαντικό πιάτων και πλυντηρίου ρούχων είναι ότι όχι μόνο παρασύρει και απομακρύνει τους ιούς από το δέρμα!

Το σαπούνι μπορεί να αδρανοποιεί τους ιούς!

Μπορεί και διασπά το λιπαρό περίβλημα που προστατεύει τον ιό, και αφού καταστρέψει την πανοπλία του τον αφήνει να διαλυθεί από το νερό και μετά τα αβλαβή κομμάτια του να παρασυρθούν με τη ροή του νερού μακριά από το δέρμα. Ταυτόχρονα το σαπούνι μπορεί να απομακρύνει τις οργανικές και ανόργανες «βρωμιές» που μπορεί να κρύβουν άλλα μικρόβια και ιούς!
Η όλη αυτή διαδικασία δεν γίνεται στιγμιαία αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος.

Είκοσι δευτερόλεπτα είναι απαραίτητα, όχι μόνο γιατί χρειάζεται χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδρανοποίησης όλου του ιϊκού φορτίου, αλλά και γιατί το δέρμα έχει πτυχώσεις, αμυχές, υπάρχουν τα νύχια, τρίχες και η περιοχή κάτω από τα νύχια άρα χρειάζεται χρόνος για να φτάσει ο αφρός παντού και να κάνει τη δουλειά του!

Πολύ σημαντικό επίσης είναι το στέγνωμα, ιδανικά με ένα απορροφητικό χαρτί μιας χρήσεως αφού τα υγρά χέρια εύκολα μπορούν να μεταφέρουν ιούς…
Αν δεν υπάρχει νερό και σαπούνι, εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα αντισηπτικά με την προϋπόθεση ότι περιέχουν αλκοόλ σε συγκέντρωση πάνω από 62% και ότι χρησιμοποιούνται όπως πρέπει! Και αυτά πρέπει να τρίβονται στα χέρια για 20 δευτερόλεπτα μέχρι να στεγνώσουν.

Επίσης τα αντισηπτικά χεριών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ιδρωμένα ή βρώμικά χέρια με ορατές βρωμιές. Τα αντισηπτικά δεν απομακρύνουν τις βρωμιές, αντίθετα εξουδετερώνονται από αυτές και από τον ιδρώτα!
Έτσι λοιπόν το σαπούνι είναι ασυναγώνιστο!

Φτηνό, με ατέλειωτα αποθέματα, σε αντίθεση με τα αντισηπτικά που και πιο ακριβά είναι και εξαντλούνται ταχύτατα με κάθε τοπική έξαρση της επιδημίας!
Έτσι λοιπόν αν θέλουμε να προστατεύσουμε την κοινωνία μας πρέπει να μάθουμε στους μαθητές να πλένουν τα χέρια τους μετρώντας αργά ως το είκοσι ή λέγοντας από μέσα τους 2 φορές την αλφαβήτα!

Πρέπει να γίνουν συστάσεις ώστε ο κάθε μαθητής να έχει μαζί του σαπούνι και χαρτομάντηλα και κυρίως πρέπει να εξασφαλιστεί ότι στις αυλές θα υπάρχουν αρκετές βρύσες και αρκετοί εκπαιδευτικοί που θα επιβλέπουν και θα επιβάλουν το πλύσιμο των χεριών.
Πολλοί ίσως θεωρήσουν γραφική την όλη προσέγγιση, επίσης μπορεί να θεωρούν δεδομένη την γρήγορη ανακάλυψη φαρμάκων και εμβολίου! Μακάρι να γίνουν γρήγορα όλα αυτά, αλλά η εμπειρία με άλλες ιώσεις δεν καθησυχάζει.

Για το AIDS δεν καταφέραμε ακόμα να βρούμε εμβόλιο αλλά και η ύπαρξη αποτελεσματικών φαρμάκων δεν έχουν καθησυχάσει τους ανθρώπους…
Το πλύσιμο των χεριών είναι κάτι που δεν θα βοηθήσει μόνο στην πανδημία COVID-19!

To σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μειώνει τα διαρροϊκά νοσήματα κατά 30% και τα κρυολογήματα κατά 20% στους παιδικούς πληθυσμούς! Μειώνει τις παρασιτώσεις και πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα! Έχει βρεθεί ότι παγκοσμίως μόνο το 19% πλένει επαρκώς τα χέρια του μετά την χρήση τουαλέτας!

Έτσι λοιπόν το πλύσιμο των χεριών είναι πολύτιμο για την δημόσια υγεία και είναι πολύ απογοητευτική η αβελτηρία των αρμοδίων να εξασφαλίσουν αυτή την απλή και φτηνή λύση στα παιδιά μας.

Διαβάστε επίσης