• 1 Ιουνίου 2023,

Το πρώτο βιβλίο του Καβαλιώτη Μιχάλη Μαυρόπουλου

 Το πρώτο βιβλίο του Καβαλιώτη Μιχάλη Μαυρόπουλου

Ένα βιβλίο για την αγάπη και τον αγώνα, ενός ανθρώπου που δεν φοβάται να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και να πει τα πράγματα με τ’ όνομα τους, μέσα από τη διαδρομή της ζωής, την παρατήρηση και τις εμπειρίες του.

Στις 450 σελίδες του πρώτου του βιβλίου, ο Μιχάλης Μαυρόπουλος πιάνει τον αναγνώστη από το χέρι και περπατάει μαζί του σε σημαντικές στιγμές, όχι μόνο της ζωής του ίδιου, αλλά και της κοινωνίας, με ειλικρίνεια, αμεσότητα και ρεαλισμό. Καμία υπερβολή, καμία παραλλαγή στις αναφορές του.

Σημείωμα του συγγραφέα

«‘λέγω πως αγωνιζόμαστε καθημερινά να λυτρωθούμε από τον λυτρωτή, με ότι αυτό συνεπάγεται, σκεπτόμενοι αυτόνομα’. [Μιχάλης] «Διότι οι επαναστάσεις, ειδικά εκείνες που απέτυχαν, δεν διαγράφονται ποτέ. Και αν είναι ίσως αλήθεια πως όλα τα κινήματα γεννήθηκαν για να πεθάνουν, είναι ακόμη περισσότερο αλήθεια πως υπάρχει κάτι που απέμεινε από εκείνους τους αγώνες, εκείνα τα κινήματα, εκείνες τις ζωές, που δεν καταστρέφεται ποτέ και καθίσταται δίχως τέλος» (Marcello Tarì)

Καθημερινά κατακλυζόμαστε από μια αυξανόμενη πλημμύρα πληροφοριών. Διατρέχουμε τον κίνδυνο να ξεμάθουμε να σκεφτόμαστε, να φανταζόμαστε και να κατανοούμε. Είναι από αυτή την άποψη που η ανάγνωση και η λογοτεχνία μπορούν να αποτελέσουν έναν προστατευτικό παράγοντα.

Η λογοτεχνία – δηλαδή η ανάγνωση, στο σπίτι, απομονωμένη και σιωπηλή ή, στο σχολείο, εκφραστική και συλλογική, του λογοτεχνικού κειμένου – εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύτιμη ευκαιρία για την εκπαίδευση του ανθρώπινου συναισθήματος, διότι προσφέρει την ευκαιρία για μια δυναμική και δημιουργική τοποθέτηση σε μια διαδρομή αντήχησης, γνώσης και ερμηνείας, που είναι πάντα, ταυτόχρονα, υποκειμενοποίηση και σχέση με τον άλλον από μόνη της.

Είτε έχει διαμορφωθεί ως δρόμος αναγνώρισης του ήδη γνωστού είτε προσέγγισης, ανακάλυψης και γνώσης του άγνωστου, η λογοτεχνία, σε αντίθεση με το Διαδίκτυο, μας θέλει εξανθρωπισμένους και όχι αντικειμενοποιημένους. Για όλα αυτά λοιπόν, σας προσκαλώ να αποκτήσετε, να διαβάσετε το βιβλίο μου «εκκενώστε τους δρόμους από τα όνειρα», να προβληματιστείτε, κι όταν με το καλό χαλαρώσουνε τα πράγματα, να συναντηθούμε σε κάποια παρουσίαση, να κουβεντιάσουμε και να ψάξουμε μαζί τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας για την προσωπική και συλλογική μας χειραφέτηση.»

Μιχάλης ‘Μίκης’ Μαυρόπουλος

Το βιβλίο « Εκκενώστε τους δρόμους από τα όνειρα….» είναι δημοσίευση των εκδόσεων ΜΕΘΕΞΙΣ κι όσοι το θέλουν μπορούν να το αναζητήσουν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, την ιστοσελίδα του εκδοτικού οίκου ΜΕΘΕΞΙΣ, ή να επικοινωνήσουν με τον ίδιο τον συγγραφέα στο τηλέφωνο 6977 065 010.

Διαβάστε επίσης