• 19 Απριλίου 2024,

Το «Σικιαρίδειο» δεν λύνει τα προβλήματά του, η «Αγία Μαρίνα» περιμένει…

 Το «Σικιαρίδειο» δεν λύνει τα προβλήματά του, η «Αγία Μαρίνα» περιμένει…

Πριν από έναν περίπου μήνα, η βουλή των Ελλήνων διευκόλυνε το «Σικιαρίδειο» ίδρυμα που λειτουργεί στην Αθήνα, ένα ίδρυμα ίδιο σχεδόν με αυτό της «Αγίας Μαρίνας» της Καβάλας, ενέκρινε δηλαδή τροπολογία με την οποία το ίδρυμα μπορεί να λειτουργεί, αφού ως το τέλος του έτους δεν θα είναι υποχρεωμένο να προσκομίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Τότε οι τοπικοί φορείς ζήτησαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να συμβεί το ίδιο και για το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα». Υπόσχεση έδωσε ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, αλλά στο μεταξύ δεν έχει δράσει. Το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα» που περιμένει κι αυτή την ευχάριστη εξέλιξη λειτουργεί κανονικά, αλλά τα οικονομικά του προβλήματα δεν έχουνε αντιμετωπισθεί. Θα λειτουργεί όπως κάθε καλοκαίρι μέχρι και τις 17 Ιουλίου στη συνέχεια θα διακόψει τη λειτουργία του, για έναν περίπου μήνα, λόγω καλοκαιρινών διακοπών.

Ο Αύγουστος είναι έτσι κι αλλιώς κρίσιμος μήνας για το ίδρυμα, καθώς τότε – αν στο μεταξύ δεν αλλάξει κάτι – θα υποβάλει αίτημα για να επωφεληθεί του νομοσχεδίου εξωδικαστικού μηχανισμού.

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι και το «Σικιαρίδειο» ίδρυμα, που δεν υποχρεώνεται να προσκομίσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, δεν έλυσε τα προβλήματά του. Η τροπολογία δεν ήταν τόσο επωφελής γι΄ αυτό όσο περιμέναμε, όσο νομίζαμε. Δημοσίευμα στην εφημερίδα των «Συντακτών» αναφέρεται και στα προβλήματα του ιδρύματος που συνεχίζονται, αλλά και στον τρόπο που το δημόσιο, η τοπική αυτοδιοίκηση επίσης στηρίζουν το ίδρυμα, μπας και το σώσουν. Ότι ακολουθεί έχει σχέση με το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα», γιατί ούτε αυτά που έγιναν για το «Σικιαρίδειο» ίδρυμα, ούτε αυτά που γίνονται για το ίδιο ίδρυμα των Αθηνών, γίνονται ή ισχύουν κατ΄ ελάχιστο για το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα». Το δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών, αναφέρει: «Στην προσπάθεια ανάταξης του ιστορικού ιδρύματος, η νέα διοίκηση του Σικιαριδείου έχει ήδη εξασφαλίσει κάποια ποσά που θα διατεθούν τόσο για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων όσο και για την ανάπτυξη προγραμμάτων για τη συνέχιση λειτουργίας του ιδρύματος. Συγκεκριμένα ύστερα από σχετικό αίτημα στο υπουργείο εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, εγκρίθηκε η επιχορήγηση απ΄ τις πιστώσεις του Ειδικού Κρατικού Λαχείου με 80.000 Ευρώ, ενώ ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος μας ενημερώνει ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει εκκαθαρίσει τις οφειλές τεσσάρων μηνών, με τη συνολική οφειλή από τον ΕΟΠΥΥ κι άλλα ταμεία για τροφεία να φθάνει περίπου τις 250.000 ευρώ. Τέλος, από την Περιφέρεια Αττικής εγκρίθηκε η ένταξη του Σικιαριδείου σε ένα τριετές πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων ΑμεΑ, στο ΕΣΠΑ «Αττική 2014 – 2020», συνολικού κόστους 633.600 ευρώ».

Διαβάστε επίσης