«Το Σπίτι με τα δώρα»: Δραματικό, βαθύ και ανθρώπινο

 «Το Σπίτι με τα δώρα»: Δραματικό, βαθύ και ανθρώπινο

Γράφει στο Athens Voice η Μανίνα Ζουμπουλάκη


Αν δεν το είχατε δει πριν είκοσι+ χρόνια, είναι ευκαιρία να το πετύχετε τώρα. «Το Σπίτι με τα δώρα»: Ένα σύγχρονο νεορεαλιστικό μυθιστόρημα, με μορφή θεατρικού έργου κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο «Χώρος» στις 5 Φεβρουαρίου.

Ο Αντώνης και ο Κώστας Κούφαλης είναι δύο πολύ καλλιτεχνικά αδέρφια από την Καβάλα, με μακριά πορεία στα θεατρικά, όχι μόνον της πόλης – το συγκεκριμένο έργο τους, «Το σπίτι με τα δώρα», διακρίθηκε με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου το 2001, και ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Κάρολος Κουν το 2002, για να καταλάβετε.

Τότε που το έγραψαν και ανέβηκε με επιτυχία στην Αθήνα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά στην Ελλάδα… ή ίσως όχι και τόσο διαφορετικά: οι τρείς ηρωίδες του «Σπιτιού», η Ελένη, η Βασιλική και η Ιωάννα, θα μπορούσαν μια χαρά να ζούνε στην σημερινή Ελλάδα.

Ειδικά η πολύπαθη Ιωάννα, που «γεννήθηκε αγόρι σε σώμα κοριτσιού», αλλά και οι άλλες δύο, ταλαιπωρημένες, κυνηγημένες και δυνατές μέσα στην αδυναμία τους. Η Ελένη κακοποιείται συστηματικά από τον άντρα της, η Βασιλική κακοποιείται σεξουαλικά από τον πατέρα της με την ανοχή της μάνας της.

Οι ζωές τους είναι σκοτεινές αλλά όχι φτιαχτές, σοκαριστικές αλλά όχι απίστευτες, και γραμμένες με τον γνωστό τρόπο-κέντημα των ταλαντούχων αδερφών Κούφαλη. Το «Σπίτι με τα δώρα» είναι ένα έργο δραματικό, βαθύ και ανθρώπινο.

Οι ηρωίδες είναι από τις γυναίκες που ζούνε ανάμεσά μας και περνάνε απαρατήρητες, που αφήνουν το στίγμα τους μόνον μέσα από το τελικό δράμα. Τις υποδύονται αυτήν τη φορά η Μαρία Καρακίτσου, η Μικαέλα Δανά και η Κατερίνα Παρισσινού με ειλικρίνεια – είναι και οι τρείς πολύ καλές, δεν χρειάζονται συστάσεις.

© Παύλος Μαυρίδης

Στην σκηνή παίζει τσέλο η Κλεοπάτρα Δάρδαλη, μουσική έχει γράψει η Ανθή Γουρουντή, σκηνικά και κοστούμια είναι του Σπύρου Γκέκα. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Λευτέρης Παπακώστας ο οποίος συμμετέχει και στην σκηνική εγκατάσταση, μαζί με την Μαρίνα Μηλιάρη.

Φωτισμοί και φωτογραφίες του Παύλου Μαυρίδη, παραγωγή της Πασχαλιάς Σιγγικού. «Το σπίτι με τα δώρα» είναι ένα σύγχρονο νεορεαλιστικό μυθιστόρημα, με μορφή θεατρικού έργου. Αν δεν το είχατε δει πριν είκοσι+ χρόνια, είναι ευκαιρία να το πετύχετε τώρα.

INFO

«Το σπίτι με τα δώρα», των Αντώνη και Κώστα Κούφαλη, θέατρο «Χώρος», Βοτανικός (Ορφέως & Πραβίου 6-8, Βοτανικός), Δευτέρες και Τρίτες στις 9.00 μμ, από 5 Φεβρουαρίου ως 12 Μαρτίου.

πηγή: athensvoice.gr

Διαβάστε επίσης