• 25 Απριλίου 2024,

Τουλάχιστον στα 100 μέτρα η γεώτρηση έξω από το Διοικητήριο

 Τουλάχιστον στα 100 μέτρα η γεώτρηση έξω από το Διοικητήριο

Στην πολυετή ιστορία του κτιρίου του Διοικητηρίου της Καβάλας πρώτη φορά από χθες διερευνάται το ενδεχόμενο η λειτουργία του να βοηθηθεί με ζεστό νερό.

Αυτός είναι ο απώτερος σκοπός ερευνητικής γεώτρησης γεωθερμίας που θα γίνει έμπροσθεν του κτιρίου για το προσεχές διάστημα.

Η πράξη που έχει καθαρά διερευνητικό χαρακτήρα συνδυάζεται με έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου. Το έργο αυτό είναι υπό ωρίμανση, στα πρώτα στάδια της διαδικασίας.

Όλοι ξαφνιάστηκαν όταν χθες το πρωί διαπίστωσαν κινητικότητα στην αυλή του Διοικητηρίου, προς την πλευρά της οδού Εθνικής Αντίστασης. Αυτά που είδαν παρέπεμπαν σε γεώτρηση. Όσο οι προετοιμασίες εξελίσσονταν τόσο το συμπέρασμα ήταν και πιο σίγουρο. Στην πορεία των εργασιών εγκατάστασης του γεωτρύπανου έγιναν γνωστές κάποιες πρώτες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τις οποίες θα αναζητηθεί ζεστό νερό, σε σταθερή θερμοκρασία και σε βάθος μεγαλύτερο των 100 μέτρων. Η γεώτρηση και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων θα διαρκέσουν για χρονικό διάστημα 15 και πλέον ημερών. Αν το αποτέλεσμα είναι επιτυχές τότε το νερό που θα βρεθεί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στη λειτουργία του κτιρίου και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Π.χ. στα συστήματα θέρμανσης το χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι. Η εργασία της ερευνητικής γεώτρησης γεωθερμίας γίνεται από εταιρία της Κομοτηνής. Παρόμοια γεώτρηση – με πιο σίγουρα αποτελέσματα- θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα πλησίον του κλειστού κολυμβητηρίου. Έργο του Δήμου Καβάλας.

Η ΠΕ Καβάλας, η τεχνική της υπηρεσία και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης προσπαθούν να κάνουν ότι είναι δυνατό για να συντηρηθεί το μεγάλο κτίριο του Διοικητητηρίου και να στηριχθεί ενεργειακά. Αυτή η πρωτοβουλία που τώρα ξεκινά στηρίζεται και στο ότι αυτήν την εποχή το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί σειρά έργων ή μελετών που αφορούν αναβάθμιση ενεργειακού τύπου σε κτίρια του δημοσίου ή της αυτοδιοίκησης.

Διαβάστε επίσης