• 28 Μαρτίου 2024,

Τουρισμός, λογαριασμοί ρεύματος και έλλειψη τεχνιτών στο Ν. Καβάλας: Συνέντευξη του Παναγιώτη Αρσονιάδη

 Τουρισμός, λογαριασμοί ρεύματος και έλλειψη τεχνιτών στο Ν. Καβάλας: Συνέντευξη του Παναγιώτη Αρσονιάδη

Από τα παλαιότερα μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας ο κ. Παναγιώτης Αρσονιάδης.

Σχολιάζει τις πρόσφατες εκλογές. Δηλώνει ότι στη νέα διοίκηση εκπροσωπούνται και σύλλογοι επαγγελματιών του Ν. Καβάλας. Τονίζει το πρόβλημα με τους λογαριασμούς ρεύματος και προτρέπει τα νέα παιδιά να γίνουν τεχνίτες.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως πήγε η διαδικασία της ψηφοφορίας; Πήγαν όλα καλά;

Απ: Η διαδικασία εξελίχθηκε ομαλά. Μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή. Συμμετοχή η οποία έφτασε στο 85%. Η Ομοσπονδία είχε μια δυναμική παρουσία στα δρώμενα του νομού Καβάλας και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Στη νέα διοίκηση υπάρχουν καινούρια μέλη, καινούριοι άνθρωποι οι οποίοι θα απαρτίσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Ερ: Για 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου, οι υποψήφιοι ήταν 15;

Απ: Η Ομοσπονδία μέχρι τώρα είχε 4 αντιπροσώπους στο τριτοβάθμιο όργανο στη ΓΣΕΒΕΕ. Στις εκλογές της που έρχονται και θα γίνουν τον Σεπτέμβριο η Ομοσπονδία μας θα κατέβει με 5 αντιπροσώπους της. Αυτό σημαίνει ότι έχει αυξηθεί η δύναμη της. Έφθασε στα 32 σωματεία. Αυτοί οι οποίοι ψήφισαν προχθές ήταν πολλοί περισσότεροι και εξέλεξαν πλέον 5 αντί για 4 αντιπροσώπους.

Ερ: Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων είναι της Καβάλας ή πραγματικά όλου του νομού Καβάλας;

Απ: Είναι του Νομού Καβάλας και πλέον αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Όπως θα δείτε υπάρχουν εκπρόσωποι από τον Εμπορικό Σύλλογο Χρυσούπολης, από τον Εμπορικό Σύλλογο της Ελευθερούπολης, από το Σύλλογο Επαγγελματιών των Κρηνίδων, από το Σύλλογο Επαγγελματιών της Νέας Περάμου, από το Σύλλογο Επαγγελματιών της Παραλίας Οφρυνίου. Οπότε αυτοί οι Σύλλογοι οι καινούριοι σύλλογοι, συνδυαστικά με τους πρωτοβάθμιους κλαδικούς συλλόγους (όπως είναι οι Υδραυλικοί, οι Ηλεκτρολόγοι, οι Ξυλουργοί κτλ) αντικατοπτρίζουν την εικόνα ότι τελικά η Ομοσπονδία μας αντιπροσωπεύει το σύνολο του Νομού Καβάλας.

Ερ: Όταν το νέο διοικητικό συμβούλιο συγκροτηθεί σε σώμα, ποιο λέτε ότι πρέπει να είναι το πρώτο θέμα που θα ασχοληθεί;

Απ: Τα θέματα δε σταματούν ποτέ. Η κρίση είναι βαθιά πλέον. Πρέπει να ασχοληθούμε πολύ σοβαρά με τα προβλήματα των επαγγελματιών ιδιαίτερα στο κομμάτι της ενέργειας. Πρόσφατα θυμίζω περάσαμε όλοι μας τη υγειονομική κρίση. Ιδιαίτερα στο κομμάτι των ανατιμήσεων, πρέπει να ρίξουμε μεγάλο βάρος. Είναι πράγματα που απασχολούν την Ομοσπονδία εδώ και πολύ καιρό. Είμαστε συνέχεια στις διαβουλεύσεις εδώ και καιρό, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πράγματι αν ρωτήσουμε τους επαγγελματίες, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι επαγγελματίες καταλαβαίνουνε την κρίση, τη νιώθουνε. Μπορεί να ξεκίνησε η τουριστική περίοδος και ο τζίρος να έχει κατά κάποιο τρόπο αυξηθεί αλλά τα έξοδα πλέον είναι τόσα πολλά που δεν καλύπτονται από την αύξηση του τζίρου.

Ερ: Διάφορα σημεία του νομού μας λέγεται ότι έχουν ήδη μεγάλο αριθμό τουριστών. Αν και ακόμη είμαστε στον Μάη.

Απ: Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι ο τουρισμός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα όπως και η κατανάλωση όλων των ειδών. Βέβαια έχουμε και το κατασκευαστικό κομμάτι, όπου βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν τεχνίτες. Υπάρχει έλλειψη τεχνητών και δεν είναι τυχαίο ότι από πέρσι κιόλας η Ομοσπονδία μας είχε ξεκινήσει αυτή την καμπάνια προβολής των σχολών του ΟΑΕΔ στην πόλη μας. Πρέπει να βγουν από τις σχολές του ΟΑΕΔ καινούριοι τεχνίτες, να βοηθήσουν και να εργαστούν με τους παλιούς. Ή να κάνουνε δικές τους επιχειρήσεις. Πρόσφατα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ο κ. Χατζηχρήστος παραβρέθηκε σε  ειδική εκδήλωση του ΟΑΕΔ. Μίλησε για την επιχειρηματικότητα και τους έθεσε ξεκάθαρα όλους τους κανόνες και τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με το ελεύθερο επάγγελμα. Τα κάνουμε αυτά γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει έλλειψη τεχνιτών, στους υδραυλικούς, στους μαραγκούς κτλ. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Δεν μπορεί όλοι να γίνουμε γιατροί. Αυτό είναι μια αναφορά  προς  τους γονείς.

Ερ: Οι λογαριασμοί που έρχονται είναι ακόμη φουσκωμένοι στα μαγαζιά, στις επιχειρήσεις;

Απ: Δυστυχώς είναι ακόμη φουσκωμένοι. Μπορεί να γίνονται αυτά τα μαγικά τερτίπια με τις προσθαφαιρέσεις των λογαριασμών, να παρουσιάζονται διάφορες μειώσεις οι οποίες είναι ακαταλαβίστικες αλλά αν δούμε το τελικό αποτέλεσμα οι αυξήσεις είναι σοβαρές και δυστυχώς σε άλλες συνθήκες αν δεν υπήρχε αυτή η αύξηση του τζίρου, δε θα ήταν αντιμετωπίσιμες σε καμία των περιπτώσεων.

Διαβάστε επίσης