Τους πρώτους υποψηφίους της Καβάλας ανακοίνωσε ο Κωστής Σιμιτσής

 Τους πρώτους υποψηφίους της Καβάλας ανακοίνωσε ο Κωστής Σιμιτσής

11 συν έναν υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που μετέχουν στο συνδυασμό του «Περιφέρεια σε Δράση» παρουσίασε το μεσημέρι στο πλαίσιο συνεντεύξεως τύπου ο υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜΘ Κωστής Σιμιτσής. Τα πρώτα ένδεκα ονόματα αφορούν στο χερσαίο τμήμα της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και το ενδέκατο στο νησί της Θάσου. Κάποιοι εκ των υποψηφίων δε στάθηκε δυνατό να παραβρεθούν στην παρουσίασή τους αφού αναχώρησαν ήδη για την Αθήνα, προκειμένου να παραστούν στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα ο Κωστής Σιμιτσής άσκησε κριτική στην παρούσα διοίκηση της περιφέρειας για ολιγωρίες, σφάλματα και κινήσεις που όφειλε να είχε δρομολογήσει. Παρουσίασε τις απόψεις του για σημαντικά καβαλιώτικα ζητήματα και ανέφερε τους τομείς επί των οποίων η παράταξη «Περιφέρεια σε Δράση» θα δώσει βαρύτητα.

Χθες ο Κωστής Σιμιτσής ανακοίνωσε τα ονόματα της Λίας Ασλανίδου, της Εύης Βούρα, του Αρχέλαου Γρανά, του Γιάννη Θωμαΐδη, του Νίκου Εμμανουηλίδη, της Τέρυς Πεξαρά, της Χρύσας Περδίκη και της Βάσιας Ψαλτούδη. Απόντες ήταν ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης, ο Λάκης Τζιτζιός και ο Νίκος Πατήρας από Θάσο.

Οι ευκαιρίες της περιφέρειας ΑΜΘ για ανάπτυξη και προκοπή είναι πάρα πολλές, επεσήμανε ο κ. Σιμιτσής, ωστόσο πολυάριθμα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η ΑΜΘ έχει μια θλιβερή πρωτιά, είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης. Οι ευθύνες φυσικά βαρύνουν τον σημερινό περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, αλλά και τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξής του που σήμερα είναι δήθεν αντιρρησίες κι έχουν συνταχθεί με τον έτερο υποψήφιο κ. Τοψίδη.

Ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε στις καταγγελίες του δημάρχου Νέστου Β. Τσομπανόπουλου εις βάρος του κ. Μέτιου, ο οποίος ενεργώντας καθαρά κομματικά αρνήθηκε να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί εξαιτίας των πλημμυρών της περασμένης χρονιάς. Έτσι κινδύνευσαν να χαθούν έργα και χρήματα του υπουργείου που θα βοηθούσαν στην θεραπεία των προβλημάτων του Δήμου Νέστου. 520 εκατομμύρια ευρώ τόνισε ο κ. Σιμιτσής, βαλτώνουν σήμερα στα ταμεία της περιφέρειας και δεν χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη, τις υποδομές, την επιχειρηματικότητα. Αν δεν τα κατάφερε μέχρι σήμερα ο κ. Μέτιος και οι υποτιθέμενοι αντιρρησίες, αναρωτήθηκε ο κ. Σιμιτσής, ποιος μας εγγυάται ότι θα τα καταφέρουν στο μέλλον.

Την απάντηση μπορεί να τη δώσει η «Περιφέρεια σε Δράση» που διαθέτει έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη και άτομα που έχουν δείξει ήδη διάθεση για δουλειά. Ενώ και προσωπικά ο κ. Σιμιτσής εξήγησε ότι μπορεί αποδεδειγμένα να συνεργάζεται με άλλες παρατάξεις και φορείς, δημοκρατικά, δυναμικά και διεκδικητικά.

Ειδικά για την περιφερειακή ενότητα Καβάλας η παράταξη έχει συγκεκριμένους στόχους, κάτι που ισχύει και για τις άλλες περιφερειακές ενότητες, παρατήρησε ο Κωστής Σιμιτσής. Έκανε λόγο για την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το οδικό δίκτυο που χρήζει ένα άμεσο πρόγραμμα συντήρησης και βελτίωσής του. Μίλησε για την αντικατάσταση του οδικού φωτισμού με λυχνίες LED. Για την προσπάθεια κατάργησης της ελάχιστης επιφάνειας 20 στρεμμάτων των τουριστικών περιοχών, που εμποδίζει την επέκταση των ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες ήδη λειτουργούν.

Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής περνά μέσα από την ορθή προβολή της, μέσα από τις υποδομές όπως οι κάθετοι άξονες. Μεγάλο όπλο είναι ο αγροτο-διατροφικός τομέας, σημείωσε ο κ. Σιμιτσής και δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει την καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας. Η ενεργειακή προοπτική της περιφέρειας δε σημαίνει ότι θα δεχθούμε να περάσουν άλλοι αγωγοί, χωρίς ουσιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, υπογράμμισε.

Κατά την άποψη του Κωστή Σιμιτσή είναι απολύτως αναγκαίο να σωθεί το ΒΙΟΠΑ και να μην τεθεί σε εκκαθάριση. Ενώ η περιφέρεια πρέπει να παλέψει για την επαναφορά του εργατικού κόστους με τρόπο που δε θα αντιβαίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αναφορικά με τη ΒΦΛ ο κ. Σιμιτσής επεσήμανε ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί μεν η λειτουργία της αλλά με ορθό περιβαλλοντικά τρόπο και με την έγκριση του ΣΑΤΑΜΕ, το οποίο εκκρεμεί προς υπογραφή εδώ και χρόνια. Ο κ. Σιμιτσής έκανε λόγο για την ενίσχυση του ΤΕΙ ΑΜΘ που θα γίνει άμεσα Διεθνές Πανεπιστήμιο, αλλά και το ΔΠΘ, με την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού. Προστασία υποσχέθηκε ο κ. Σιμιτσής και για τα αρχιτεκτονικά διατηρητέα κτήρια της περιοχής.

 

Διαβάστε επίσης