• 28 Μαρτίου 2024,

Τρεις διαφορετικές παραστάσεις μέσω του εργαστηρίου αρχαίου δράματος

 Τρεις διαφορετικές παραστάσεις μέσω του εργαστηρίου αρχαίου δράματος

Στο πλαίσιο του 61ου Φεστιβάλ Φιλίππων παρουσιάζονται την ερχόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη, τρεις διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις. Διαφορετική ήταν η συνέντευξη τύπου που αναφέρονταν στις συγκεκριμένες παραστάσεις. Πρόκειται για το αποτέλεσμα του 2ου Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος, μέσω του οποίου τρεις διαφορετικές ομάδες εργάστηκαν στην περιοχή των Κρηνίδων και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, προετοιμάζοντας τη δουλειά τους.

Η πρώτη ομάδα ετοίμασε την παράσταση «Βελλεροφόντης – Παλεύοντας με τα κύματα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, η δεύτερη ομάδα την παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης: Ένα τραγούδι αντίστασης» σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη και η τρίτη ομάδα υπό το Θοδωρή Γκόνη την παράσταση «Οιδίπους – Ανασκαφή Δεύτερη».

Από την αρχή των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Φιλίππων ο Θοδωρής Γκόνης επέμενε να αναφέρεται στο διαφορετικό του όλου θέματος, δηλαδή στο 2ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος. Έφτασε η ώρα διαδοχικής παρουσίασης των τριών παραστάσεων στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, στις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας 20/8, την ίδια ώρα το βράδυ της Τρίτης 21/8 και την ίδια ώρα το βράδυ της Τετάρτης 22/8.

Κατά την έναρξη της συνεντεύξεως ο Θοδωρής Γκόνης δήλωσε: «Το Φεστιβάλ προσπαθεί να παράγει δικές του παραστάσεις διότι έτσι νιώθει πως κάτι κάνει. Φέτος το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος εντάχθηκε στο δίκτυο του Υπουργείο Πολιτισμού και επωφελήθηκε χρηματοδότησης ύψους τριάντα χιλιάδων ευρώ. Οι συντελεστές που βρίσκονται εδώ είναι άτομα που τα επιλέξαμε. Μέσω αυτής της δουλειάς στοχεύουμε να δώσουμε πνοή κι ενέργεια στον τόπο.

Μας βοηθά η ομάδα «Οψόμεθα» κι επιστρέφουμε στις ρίζες του Φεστιβάλ, όταν πρωτοάρχιζε. Ξαναπιάνουμε το νήμα προσεκτικά και διακριτικά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δουλέψεις στην περιφέρεια παρά μόνο με τη δική σου παραγωγή».

Για την παράσταση «Βελλεροφόντης – Παλεύοντας με τα κύματα» μίλησε ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός, ανταποδίδοντας το εγκάρδιο καλωσόρισμα και σημειώνοντας ότι ανάμεσα στην ομάδα του και τους Καβαλιώτες υπάρχει μια συνομιλία που διαρκεί καιρό, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση του Θοδωρή Γκόνη ως ασφαλή κι ενδιαφέρουσα.

Διευκρίνισε ότι επιχειρείται μια πρώτη προσέγγιση του μύθου του Βελλεροφόντη, χαρακτηρίζοντας τον μυθικό ήρωα ως φοβερό και αδικημένο, ο οποίος παρουσιάζεται μέσω της παραστάσεως. Για την ομάδα των τριτοετών σπουδαστών της σχολής ΔΗΛΟΣ μίλησε η Δήμητρα Χατούπη και η Γεωργία Μαυραγάνη. Κατά τη γνώμη της κ. Μαυραγάνη το πλέον σημαντικό είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια της πρόβας οι κάτοικοι των Κρηνίδων αρχικά ενοχλούνται, στη συνέχεια όμως παρακολουθούν δημιουργώντας έτσι ένα πραγματικό χορό. Η κ. Χατούπη ευχαρίστησε τους τεχνικούς και την ομάδα εθελοντών «Οψόμεθα» και κατέληξε δηλώνοντας: «Βιώνουμε μια καταπληκτική εμπειρία».

Αναφορικά με την παράσταση «Οιδίπους – Ανασκαφή Δεύτερη», όπου δύο ηθοποιοί, ένας χορευτής, ένας σκηνοθέτης πραγματοποιούν μια ανάγνωση – ανασκαφή στον κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή ο Θέμης Πάνου σημείωσε: «Τέτοιοι θεσμοί αποδεικνύουν πόσα μπορούν να προσφέρουν τα ΔΗΠΕΘΕ. Τα δημοτικά περιφερειακά θέατρα πρέπει να στηρίζονται οικονομικά αφού το έργο τους τα συνδέει με τις τοπικές κοινωνίες».

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν και αρκετοί από τους συμμετέχοντες στις τρεις παραστάσεις, ενώ παραβρέθηκε κι εκφράστηκε η εθελοντική ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

Διαβάστε επίσης