• 22 Μαΐου 2024,

Βασίλης Μαυρομμάτης: «Θέλουμε οι γονείς να ενδιαφερθούν περισσότερο για τα σχολεία των παιδιών τους»

 Βασίλης Μαυρομμάτης: «Θέλουμε οι γονείς να ενδιαφερθούν περισσότερο για τα σχολεία των παιδιών τους»

Πραγματοποιείται αύριο το απόγευμα στη Δ.Βιβλιοθήκη γενική συνέλευση και εκλογές της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας.

Οι εκλογές γίνονται με μικρή καθυστέρηση λόγω της πανδημίας. Για τον φορέα και τη δράση του μιλήσαμε με τον κ. Βασίλη Μαυρομμάτη. Μετέχει στο απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο ενώ θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Η συνέντευξη

Ερ: Μιλήστε μας για τις εκλογές στην Ένωση Γονέων- Κηδεμόνων  του Δήμου Καβάλας στις οποίες θα είστε υποψήφιος.

Απ: Το κάθε σχολείο και της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει από έναν σύλλογο Γονέων. Ο σύλλογος Γονέων εκλέγει 7 άτομα τα οποία είναι οι αντιπρόσωποι στην Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καβάλας. Η Ένωση είναι το ανώτατο όργανο των Συλλόγων. Πραγματοποιείται την Τετάρτη 18 Μαϊου στις 18.00, στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης η γενική συνέλευση, απολογισμός και από εκεί και πέρα και οι εκλογές.  Εγώ ήμουν και στο προηγούμενο Δ. Σ, έχω θητεύσει ήδη.  Θα είμαι υποψήφιος στις εκλογές.

Ερ: Πως είναι η κατάσταση στα σχολεία σήμερα;

Απ:  Εγώ είμαι πρόεδρος σε δυο συλλόγους γονέων κηδεμόνων. Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο της Χωράφας και στο 1ο Γυμνάσιο Καβάλας.  Έχω πλήρη εικόνα από τα σχολεία γιατί ασχολούμαι  χρόνια με τα κοινά. Είμαι εδώ και 10 χρόνια  στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Σίγουρα η πανδημία όπως έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο, επηρέασε και μας.  Είναι επηρεασμένα τα σχολεία όπως βέβαια και όλος ο κόσμος. Τα προβλήματα των σχολείων είναι πολλά.  Προσπαθούμε με κάθε μέσο να τα λύσουμε.  Και εμείς σαν Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και ξεχωριστά ο κάθε Σύλλογος. Θα δούμε πως θα πάμε στις εκλογές, ποιο θα είναι το νέο διοικητικό συμβούλιο, γιατί τα περισσότερα από τα σημερινά μέλη του δ.σ. αποχωρούν. Τα παιδιά τους είναι πλέον στην Γ` Λυκείου και εκ των πραγμάτων αποχωρούν. Αυτό γίνεται και σε κάθε πρωτοβάθμιο σύλλογο. Όταν τα παιδιά είναι στην 6η Δημοτικού ή στην 3η Γυμνασίου κι φυσικά στην 3η Λυκείου, δεν μπορούν να συνεχίσουν οι γονείς όταν δεν υπάρχει παιδί τους στο κάθε σχολείο.

Ερ: Επανέρχονται στα σχολεία μετά την πανδημία και οι μαθητές και οι καθηγητές;

Απ: Σιγά- σιγά επανέρχονται. Τώρα βέβαια θα διεξαχθούν και οι εξετάσεις στα Γυμνάσια και στα Λύκεια κανονικά. Μετά από δυο χρόνια διακοπής. Σιγά- σιγά επανέρχονται. Προσπαθούν να επανέλθουν στην κανονικότητα αν και υπάρχουν ακόμη μέτρα στα σχολεία. Έχει καταργηθεί το self τεστ αλλά υπάρχει η μάσκα , υπάρχουν τα ξεχωριστά διαλλείματα. Κάποια μέτρα τα τηρούν ακόμη.

Ερ: Οι εκλογές που θα γίνουν την Τετάρτη γίνονται στην ώρα τους ή λόγω πανδημίας πήρανε κάποια αναβολή;

Απ: Πήραν αναβολή ένα χρόνο.  Έπρεπε να γίνουν πέρσι αλλά λόγω της πανδημίας, πολλά σχολεία δεν είχαν κάνει εκλογές στους συλλόγους τους αφού ήταν και κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα τα δυο προηγούμενα χρόνια. Πήγαμε και εμείς μια χρονιά πίσω.  Οι εκλογές έπρεπε να γίνουν πέρσι.

Ερ: Ασχολούνται οι γονείς με τα σχολεία των παιδιών τους ή λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και με τη σιγουριά ότι κάποιος άλλος θα ασχοληθεί, δεν ασχολούνται;

Απ: Στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.  Στη Δευτεροβάθμια οι γονείς είναι λίγο πιο χαλαροί θα έλεγα. Υπάρχει το ενδιαφέρον αλλά θέλουμε περισσότερο. Καλούμε τους γονείς να έρχονται στους εκπροσώπους των συλλόγων.

Ερ: Έχετε δει πόσα σχολεία περίπου θα εκπροσωπηθούν την Τετάρτη στις εκλογές;

Απ:  Σχεδόν όλα. Όσα σχολεία έχουνε σύλλογο γονέων θα εκπροσωπηθούν. Ο κάθε σύλλογος αποτελείται από 7 μέλη. Από αυτά τα 7 μέλη ανάλογα με τον αριθμό των ψηφισάντων στις εκλογές τους, βγάζουν τους αντιπροσώπους τους.

Ερ: Τι κάνατε στα προηγούμενα χρόνια της θητείας σας, εν μέσω βέβαια και της πανδημίας.

Απ: Πριν την πανδημία δεν έχω πλήρη εικόνα γιατί με το που ξεκινήσαμε εμείς ως νέα διοίκηση, σχεδόν μας έπιασε αυτό το δυσάρεστο για όλους γεγονός.  Προσπαθήσαμε να κάνουμε διάφορα πράγματα, όσο μπορούσαμε φυσικά. Κάναμε διάφορες επαφές με φορείς σε μια περίοδο όπου τα σχολεία ήταν κλειστά. Προσπαθήσαμε να φέρουμε εις πέρας διάφορα προβλήματα που υπήρχαν σε ορισμένα σχολεία. Για παράδειγμα στο Γυμνάσιο και Λύκειο των Κρηνίδων, όπου συμπαρασταθήκαμε στη δύσκολη κατάσταση που υπήρχε. Επίσης σε κάποια άλλα προβλήματα όπως αυτό με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, όπου είχαμε μια μεγάλη παρέμβαση μας. Βέβαια ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τα σχολεία όσον αφορά τις μάσκες , τα αντισηπτικά, τις αποστάσεις μέσα στις τάξεις και τα διαλλείματα. Θέλω να πω ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί ήταν συνεργάσιμοι. Επίσης με τα εμβόλια σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των  εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένοι.

Διαβάστε επίσης