Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του σωματείου Μηχανοσιδηρουργών Ν. Καβάλας.
Πρόκειται για το σωματείο των μηχανικών αυτοκινήτων, των «λαμαρινάδων» κτλ. Στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας. Συνάδελφοι των μηχανικών κτλ από όμορους Νομούς αλλά και τη Θεσσαλονίκη.
Ήταν επίσης τρεις καθηγητές Πανεπιστημίου που έκαναν μια πρώτη ενημέρωση περί της επιδιόρθωσης βλαβών σε ηλεκτρικά οχήματα. Σε αυτό το μεγάλο θέμα τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά και εύκολα.
Ο κ. Γιάννης Βουδούρης είπε στην Πρωινή:
«Με την ευκαιρία της κοπής της βασιλόπιτας του σωματείου μας, στην εκδήλωση μας που έγινε στην καφετέρια Σοκολά παραβρέθηκαν τρεις καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ήρθαν από την Κοζάνη.
Μας μίλησαν για ένα σοβαρό και φλέγον θέμα. Της ηλεκτροκίνησης. Των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Για το θέμα αυτό υπάρχει μεγάλη άγνοια. Σήμερα τα αυτοκίνητα έχουν μια μπαταρία 12 βόλτ. Τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά έχουν μπαταρία 400 βόλτ.
Ακόμη κι αυτοί που αγοράζουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο πρέπει να εκπαιδευτούν! Σήμερα στην Ελλάδα κανείς μηχανικός αυτοκινήτων δεν έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος για αυτά τα αυτοκίνητα. Τα συνεργεία που δουλεύουν και με ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μόνο πιστοποίηση!
Σε συγκεκριμένα μοντέλα μόνο. Δεν έχει σημασία που σήμερα τα ηλεκτρικά σε μια πόλη όπως η Καβάλα, είναι λίγα. Μετά από κάποια χρόνια θα είναι περισσότερα, θα είναι πολλά. Από τους καθηγητές μάθαμε ότι στην Κοζάνη έγινε μια εκπαίδευση των μηχανικών συναδέλφων μας.
Κάτι σαν σεμινάριο. Ειπώθηκε μάλιστα ότι στο πρώτο τους μάθημα, επειδή δεν είχαν γνώση οι άνθρωποι, έκαψαν 16 πολύμετρα! Αυτοί οι μηχανικοί της Κοζάνης πλέον έχουν έστω ένα πτυχίο και μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε περιστατικά βλαβών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα έκτακτο περιστατικό κι αφού ειδοποιηθούν από την οδική ασφάλεια, από την Πυροσβεστική κτλ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τώρα ότι όλοι εμείς οι μηχανικοί που αύριο θα εργαστούμε και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουμε, να λάβουμε την απαραίτητη γνώση.
Πρέπει να εκπαιδευτούν κι όσοι οδηγούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ας υποθέσουμε ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο παθαίνει μια βλάβη. Έχει ένα ατύχημα κτλ. Πριν από όλα πρέπει να απομονωθεί η μπαταρία του αυτοκινήτου. Πριν από κάθε άλλη παρέμβαση στο αμάξωμα ή στη μηχανή κτλ.
Ποιος μηχανικός θα βάλει την υπογραφή του και θα κάνει κάτι τέτοιο; Θα γίνουν ατυχήματα! Θα χαθούν ζωές. Χρειάζονται ειδικές γνώσεις και ειδικά εργαλεία. Προετοιμάζουμε λοιπόν μια εκπαίδευση, κάτι σαν σεμινάριο και στην Καβάλα και στη Δράμα.
Όπως έγινε στην Κοζάνη. Σήμερα στην Καβάλα κανείς μηχανικός δεν είναι πιστοποιημένος. Αν αυτά τα λίγα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν πάθουν μια ζημιά, θα πρέπει να πάνε στην αντιπροσωπεία. Εκεί είναι πιστοποιημένα άτομα αλλά μόνο σε συγκεκριμένα μοντέλα».
Στην κοπή της βασιλόπιτας του σωματείου παρέστη και ο κ. Φώτης Πούλος που ως εκπρόσωπος της επιχείρησης Αφοι Πούλου έκανε χορηγία δώρου (στον τυχερό της βασιλόπιτας) και δώρων στα μέλη μας.