Από την Κυριακή 1η Νοεμβρίου του 2020 όλοι οι Δήμοι της χώρας ήταν υποχρεωμένοι να διαθέτουν το δικό τους πολεοδομικό γραφείο ή αλλιώς τη δική τους υπηρεσία δόμησης (ΥΔΟΜ).
Η νομοθεσία παρά το ότι ισχύει, δεν εφαρμόζεται και δεν φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί καθόλου γρήγορα. Κάθε Δήμος της χώρας που δεν έχει πολεοδομία επικαλείται δικαιολογημένα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στην κατηγορία των μηχανικών.
Για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας υπηρεσία -εκτός από το Δήμο Καβάλας που σε μεγάλο βαθμό διαχειρίζεται τα περισσότερα αιτήματα έκδοσης πολεοδομικών αδειών- διαθέτει ο Δήμος Παγγαίου. Οι Δήμοι Νέστου και Θάσου δεν έχουν προσωπικό και ως εκ τούτου δεν έχουν πολεοδομικά γραφεία.
Το γεγονός ότι άλλα λένε οι νόμοι και άλλα ισχύουν στην πράξη κλήθηκε να σχολιάσει ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Απόστολος Παυλίδης. Χρειάζεται ρεαλισμός, είπε και συνέχισε: «Αυτό που αναφέρει η νομοθεσία δεν μπορούσε να γίνει την 1η Νοεμβρίου.
Στη δική μας περίπτωση οι Δήμοι Νέστου και Θάσου δεν έχουν κατάλληλο απαραίτητο προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχω θα δοθεί παράταση μέχρι το Νοέμβριο του 2021. Πιστεύω ότι μέχρι τότε κάτι θα γίνει. Υπάρχει μία σχετική κινητικότητα.
Η παράταση θα δοθεί με άρθρο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει έλεγχος όλων των Υπηρεσιών Δόμησης για το προσωπικό που έχουν, θα επιδιωχθεί να γίνουν διαδημοτικές συνεργασίες με την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ δήμων για την εξυπηρέτηση τελικά των πολιτών».
Ο Απόστολος Παυλίδης διαπιστώνει ότι εν τω μεταξύ με το ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης του σχετικού αιτήματος τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. Λέει ειδικότερα: «Τα πράγματα άλλαξαν. Οι χρόνοι βελτιώθηκαν. Με τα σημερινά δεδομένα το αργότερο σε δύο μήνες υπάρχει απάντηση στο αίτημα του πολίτη και εφόσον αυτό κατατεθεί με ηλεκτρονική αίτηση. Έγιναν κάποια βήματα προς τα εμπρός. Με το νομοσχέδιο που προανέφερα του Υπουργείου Περιβάλλοντος οι χρόνοι των δύο μηνών μειώνονται κι άλλο».
Τέλος ο Απόστολος Παυλίδης σχολίασε με την ευκαιρία μία ακόμη φορά την ανάγκη να υπάρχουν συνεργασίες. Είπε ειδικότερα: «Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε λίγο περισσότερο από ότι μέχρι τώρα. Για να πετύχουμε συνεργασίες που φαίνονταν αδύνατες. Είναι ένα παράδειγμα οι υπηρεσίες δόμησης της Καβάλας και της Ελευθερούπολης όπου μεταξύ τους υπάρχει εξομάλυνση. Επετεύχθη δηλαδή η συνεργασία μεταξύ των δύο υπηρεσιών και αυτό εξασφαλίστηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις».