Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Ιμαρέτ, εκδήλωση που διοργάνωσε το Μορφωτικό τμήμα της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, βραδιά αφιερωμένη στη συμπολίτη συγγραφέα Διαμαντή Αξιώτη. Ουσιαστικά παρουσιάστηκε το καινούριο του βιβλίο με τίτλο «Με χίλιους τρόμους γενναίος», ένα βιβλίο το οποίο συγκεντρώνει αρκετά παλιά διηγήματα, που έχουν την υπογραφή του Διαμαντή Αξιώτη. Η εκδήλωση ήταν διαφορετική από άλλες βιβλιοπαρουσιάσεις, πολύ καλά οργανωμένη, το βασικό της όμως χαρακτηριστικό ήταν η μεγάλη προσέλευση του κοινού. Κόσμος που συνήθως δεν προσέρχεται σε εκδηλώσεις της Στέγης, κόσμος ο οποίος ήθελε να στείλει μήνυμα στήριξης στο συμπολίτη συγγραφέα, γέμισε την αίθουσα του ξενοδοχείου. Παρακολούθησε μία εκδήλωση που είχε στο επίκεντρό της το συγγραφέα και το καινούριο του βιβλίο, στην οποία συμμετείχαν διαβάζοντας ένα διήγημα, οι ηθοποιοί: Ναταλία Βασιλέκα, Παύλος Σταυρόπουλος. Τη μουσική κάλυψη είχε ο μαθητής του Δημοτικού Ωδείου Αντώνης Τζιβένης. Η κα Καρποζήλου παρουσίασε το βιογραφικό του συγγραφέα, ενώ ο γιατρός κ. Τσίμας έκανε μία γενική ανάλυση του έργου του Διαμαντή Αξιώτη.
Η Χαρούλα Γαϊτάνα προσέγγισε το περιεχόμενο του βιβλίου, από την πλευρά της γυναίκας. Στην ίδια εκδήλωση μίλησε κι ο Δ. Αξιώτης που είχε την ευκαιρία να υπογράψει βιβλία που εκείνη την ώρα αγόραζαν όσοι την παρακολούθησαν. Το κείμενο που διάβασε στην εκδήλωση η κα Καρποζήλου είναι το ακόλουθο:
«Άνθρωποι μόνοι, μοναχικοί, κάποιοι κακοποιημένοι, άλλοι σε διαρκή αναζήτηση, φευγάτοι και εξαντλημένοι, η πρόσφατη συλλογή διηγημάτων του Διαμαντή Αξιώτη «Με χίλιους τρόμους γενναίος» είναι μία χαρτογράφηση του παρόντος. Μετανάστες, άστεγοι, παρατημένοι και παραιτημένοι, επιδιώκουν να βρουν μια στέγη, μια αγκαλιά, γυρεύουν κάπου να ξαποστάσουν ,και ξαποσταίνουν στις λέξεις του Διαμαντή Αξιώτη». .Αυτά γράφει ο Δημήτρης Αθηνάκης, κριτικός λογοτεχνίας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ για τον Καβαλιώτη συγγραφέα Διαμαντή Αξιώτη.
Ο Αξιώτης πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με την ποιητική συλλογή « Ιχώρ» ιδίοις αναλώμασι, συνολικής δαπάνης-όπως σημειώνει ο ίδιος- 150 δραχμών!! Στη συνέχεια έγραψε τρεις ποιητικές συλλογές τις:»Ποσοστό ευθύνης», «Διαμπερές» και «Ύπνος Μεσημβρίας». Παράλληλα συνεργάστηκε με ποιήματα και κριτικές με τις τοπικές εφημερίδες ΕΒΔΟΜΗ, ΠΡΩΙΝΗ και ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ καθώς και με τις εφημερίδες ΤΑ ΝΕΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Για την μακρά συνεργασία του με την Ελληνική Ραδιοφωνία, ο τοπικός Τύπος τον χαρακτήρισε ως <το πλέον ανθεκτικό ραδιοφωνικό ζώο>.
Επί σειρά ετών και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Φίλων, Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, επιμελήθηκε την έκδοση του περιοδικού ΣΚΑΠΤΗ ΥΛΗ και σε συνεργασία με την Ελένη Ιορδάνου και τον Κοσμά Χαρπαντίδη, του περιοδικού ΥΠΟΣΤΕΓΟ.
Κατά την θητεία του στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας ανθολόγησε και επιμελήθηκε τις Ανθολογίες «Καβαλιώτες Ποιητές», «Καβαλιώτες Πεζογράφοι» και «Διηγήματα του Φώτη Πρασίνη». Το 2003 επιμελήθηκε την Ανθολογία «Καβάλα, μια πόλη στη λογοτεχνία» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, έναν τόμο στον οποίο συναντώνται κείμενα σχετικά με την πόλη από την εποχή των πρώτων ονομασιών της και των περιηγητών της μέχρι σήμερα.
Στη συνέχεια πέρασε οριστικά στην πεζογραφία με την συλλογή διηγημάτων «Το μισό των Κενταύρων» από τις εκδόσεις Παρατηρητής, το 1990. Ακολούθησαν:
«Ξόβεργα με μέλι», διηγήματα από τις εκδόσεις Τραμ και τις εκδόσεις Νεφέλη το 1994.
«Το ελάχιστον της ζωής του», μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Κέδρος το 1999, το οποίο ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος καθώς και για το Βραβείο του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ. Το βιβλίο αναφέρεται στην περίοδο του Ιδρυτή της Αιγυπτιακής Δυναστείας, Καβαλιώτη Μωχάμετ Άλη.
«Πλωτές Γυναίκες» μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Κέδρος, υποψήφιο Βραβείου του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ και του Βραβείου balkanika το 2003. Στο μυθιστόρημα διαγράφεται η ιστορία της Ελλάδας κατά τα 3/4 του περασμένου αιώνα, καθώς επίσης και η πορεία του Καπνικού ζητήματος με όλες του τις διακυμάνσεις.
«Μοιρασμένα χιλιόμετρα» μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Κέδρος το 2004.Εδώ μετά από δυο εκτενή ιστορικά μυθιστορήματα επιχειρείται ένα διάλειμμα χαράς με το ζευγάρι των ηρώων να συναντώνται σε μια ερημική παραλία εισβάλλοντας ο ένας στον κόσμο του άλλου και μοιράζοντας ανισομερώς χιλιόμετρα, προσφορές και συναισθήματα.
«Λάθος Λύκος» μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Κέδρος το 2010.Ο Στέφανος παγιδευμένος σ ένα αδέξιο σώμα και σε επικίνδυνα παιχνίδια του μυαλού οδηγείται στο τελετουργικό ενός εγκλήματος. Ο φόβος του δίνει την άδεια να σκοτώσει. Εκτελεί εν ψυχρώ, τον διώκτη του για να διαπιστώσει στη συνέχεια ότι σκότωσε λάθος λύκο.
«Με χίλιους τρόμους γενναίος» συλλογή διηγημάτων από τις εκδόσεις Κίχλη 2016, στης οποίας συλλογής τους τρόμους είναι αφιερωμένη η αποψινή μας συνάντηση.
Εντός του 2017 είναι ήδη προγραμματισμένο να εκδοθεί από εκδοτικό οίκο του κέντρου το νέο του μυθιστόρημα «Συλλέκτης κάθε μίσους». Ποιήματα και πεζά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικα περιοδικά, εφημερίδες και ανθολογίες. Κείμενο του Αξιώτη περιλαμβάνεται στη διδακτέα ύλη των κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στα αναγνωστικά της Β Γυμνασίου. Είναι μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων.
Το διήγημα «Στον κήπο με τις πέτρες» θα αποδώσουν στη συνέχεια οι ηθοποιοί Ναταλία- Άννα Βασιλέκα και Παύλος Σταυρόπουλος τους οποίους έχετε , ήδη ακούσει στην αρχή της εκδήλωσης και αφού γίνει μια σύντομη εισαγωγή από τον ίδιο τον Αξιώτη. Η μουσική επένδυση είναι του Αντώνη Τζιβάνη, μαθητή του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας. Θα ακολουθήσουν τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης του Μορφωτικού Τομέα του Συνδέσμου : Βασίλης Τσίμας -γιατρός, ο οποίος θα σχολιάσει γενικά την συλλογή διηγημάτων και Χαρούλα Γαιτανά, εκπαιδευτικός, η οποία θα μιλήσει για τους φόβους των ανδρών από την οπτική γωνία των γυναικών, ενώ θα παρεμβάλλονται σύντομες εισαγωγές από τον συγγραφέα.
Πριν δώσω τον λόγο στον Διαμαντή Αξιώτη θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του Συνδέσμου τον ίδιο τον συγγραφέα για την άψογη συνεργασία, τον κ. Ιούλιο Παπαδόπουλο, καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, ο οποίος πρόθυμα προσφέρθηκε να μας διαθέσει άτομο για την μουσική κάλυψη, τους συντελεστές της εκδήλωσης και φυσικά όλους εσάς που με την παρουσία σας τιμάτε τον Σύνδεσμο. Σας ευχαριστούμε θερμά!!