• 3 Μαΐου 2024,

Βροχερό κατά διαστήματα Σαββατοκύριακο

 Βροχερό κατά διαστήματα Σαββατοκύριακο

Η εβδομάδα που διανύουμε και τελειώνει αύριο, είναι εκτός από εβδομάδα κορωνοϊού και εβδομάδα διαδοχικών βροχοπτώσεων για όλο το Ν. Καβάλας. Μέχρι και τις βροχές την Πέμπτη το βράδυ δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, που φυσικά επιβεβαιώνονται από την Πολιτική Προστασία, αναμένονται δύο ακόμη περίοδοι βροχοπτώσεων. Σήμερα το πρωί (ουσιαστικά από αργά χθες βράδυ) αλλά και το απόγευμα της Κυριακής. Οι βροχές που έρχονται περιγράφονται ως έντονες αλλά πιο μικρές σε χρονική διάρκεια.

Τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ερχόμενη εβδομάδα, μέχρι τουλάχιστον και την ερχόμενη Παρασκευή, δεν θα περιλαμβάνει νέες βροχές. Οι βροχές του Σαββάτου (σήμερα) άρχισαν από χθες το βράδυ.

Αυτήν την ώρα υπάρχει μια ύφεση των φαινομένων που για σήμερα ίσως να είναι οριστική.

«Αντέξαμε» είπε στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας κ. Σταύρος Κιβράκης.

Τις βροχές που προηγήθηκαν (Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη) τις περιέγραψε να έχουν πολλά χιλιοστά αλλά όχι την ραγδαιότητα για την οποία είχαν προειδοποιήσει οι ειδικοί. Ούτε φυσικά υπήρξαν οι καταιγίδες για τις οποίες επίσης γίνονταν λόγος. Οι βροχές που έρχονται φαίνεται ότι θα επικεντρωθούν και πάλι σε δύο «ταλαιπωρημένες» περιοχές του Νομού Καβάλας.

Δηλαδή το νησί της Θάσου και την Επαρχία Νέστου. Από την Πέμπτη (προχθές) ο Δήμος Νέστου ζήτησε να εφαρμοστεί για την έκταση του ο καινούργιος νόμος και να κηρυχθεί προληπτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή στη νομοθεσία, συμβαδίζει με τις προβλέψεις των ειδικών.

Η Πολιτική Προστασία Καβάλας που παρέλαβε το αίτημα το προώθησε αμέσως στην κεντρική διοίκηση και στην Αθήνα και χθες αναμένονταν απάντηση. Οι βροχές τόσο τη Δευτέρα όσο και το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα σε όλο το νομό.

Αποδείχθηκε ότι για την ίδια περίοδο βροχών περισσότερο επικίνδυνη αποδείχθηκε η περίοδος βροχοπτώσεων τη Δευτέρα και λιγότερο οι βροχές Τετάρτη και Πέμπτη. Αν και αυτές ήταν δύο συνεχόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης