Η πρώτη φορά που άκουσα για το εστιατόριο «Κλαδί Ελιάς» ήταν από το στόμα του Χρήστου Καφά μέσα στο καλοκαίρι. Μου εξήγησε ότι ο Βύρων Μπαρμπασακάλης είναι κουμπάρος του και ότι διατηρεί στην παραδοσιακή και γραφικήΜεσορόπη το Culinary Boutique Hotel Kladi Elias και φυσικά το συγκεκριμένο εστιατόριο. Στη συνέχεια είδα τις φωτογραφίες διάφορων πιάτων που ανέβασε στο διαδικτυακό προφίλ του ο Χρήστος και μου κίνησαν την περιέργεια. Αντιλήφθηκα ότι τα προσφερόμενα πιάτα δεν είναι συνηθισμένα, ότι οι γεύσεις που ετοιμάζει ο Βύρων είναι εκλεπτυσμένες και αποφάσισα ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να επιφυλάξω στον ουρανίσκο μου μια ανάλογη γαστριμαργική πανδαισία.
Συμφωνήσαμε λοιπόν να επισκεφθούμε τη Μεσορόπη ένα μεσημέρι Κυριακής προκειμένου να συναντήσουμε τον Βύρων, ο οποίος εργάστηκε σε πλήθος πασίγνωστων καβαλιώτικων επιχειρήσεων στη δεκαετία του ’80 και γνώρισε πρόσωπα και πράγματα της ντόπιας ιστορίας. Το σχέδιο τέθηκε σ’ εφαρμογή και φτάσαμε στο «Κλαδί Ελιάς», που βρίσκεται απέναντι από το σχολείο του χωριού.
Περιβάλλον ήρεμο, φωτισμός διακριτικός, ξένη μυοχαλαρωτική μουσική σε χαμηλή ένταση και υπέροχες – γαργαλιστικές μυρωδιές που παρέπεμπαν σε νόστιμες «αμαρτίες». Μενού δε χρειάστηκε να διαβάσουμε και παραγγελίες δε χρειάστηκε να δώσουμε. Λες και ο Βύρων «ψυχολογεί» τους πελάτες του, οπότε τους ετοιμάζει τις κατάλληλες λιχουδιές που (πιστέψτε με) θα γίνουν «ανάρπαστες»! Ορεκτικά πρωτότυπα, κυρίως πιάτα γευστικότατα, κρασιά εκλεκτά και κάπως έτσι το τραπέζι αδειάζει χωρίς να μείνει ψίχουλο μέσα στα πιάτα.
Όταν ο chef εξυπηρέτησε τους πελάτες του και χαλάρωσε, κάθισε μαζί μας και πίνοντας καφεδάκι θυμηθήκαμε πολλά! Θυμηθήκαμε παλιούς φίλους που έχουμε να τους συναντήσουμε δεκαετίες. Θυμηθήκαμε σπαρταριστές ιστορίες από τη δεκαετία του ’80. Γελάσαμε, νοσταλγήσαμε, ευχαριστηθήκαμε. Φύγαμε απογευματάκι πλήρως ικανοποιημένοι, από την εξόρμηση, την εμπειρία και την εξυπηρέτηση που επεφύλαξε στα στομαχάκια μας ο Βύρων Μπαρμπασακάλης.
Επιστρέφοντας, κόμπασα για την εύστοχη επιλογή μου. Έσπευσα να ενημερώσω τους διαδυκτιακούς μου φίλους: «Σήμερα πήρα τα βουνά και τα λαγκάδια…. Όσοι με ξέρουν καλά, γνωρίζουν πόσο δύσκολο μου είναι να απομακρύνομαι από τη θάλασσα! Ωστόσο αποφάσισα να φάω εκλεπτυσμένα! Κι όσοι επίσης με ξέρουν καλά, αντιλαμβάνονται πόσο ανέφικτο είναι να ικανοποιηθώ από γεύσεις! Κι όμως έφαγα για πρώτη φορά στη ζωή μου αγκινάρες με άσπρη σάλτσα, τόσο νόστιμες που δεν τις ξεχώρισα από τρυφερά μανιτάρια! Που; Boutique Hotel “Kladi Elias” στη Μεσορόπη! Ένας κρυμμένος γευστικός παράδεισος κι αυτό σας το προτείνει μια υπερβολικά δύσκολη στις γεύσεις! Θερμές ευχαριστίες και σεβάσματα στον Βύρωνα!»
CULINARY BOUTIQUE HOTEL KLADI ELIAS
Στις καταπράσινες πλαγιές του ανερχόμενου Παγγαίου όρους και κοντά στην Καβάλα, η γραφική Μεσορόπη σας περιμένει να περπατήσετε ανάμεσα στα εντυπωσιακά καπνομάγαζα και τα ιστορικά αρχοντικά της. Η Μεσορόπη, κυριολεκτικά κρυμμένη στην αγκαλιά του Παγγαίου, με τα επιβλητικά αρχοντικά του 19ου αιώνα, τον νερόμυλο, τις πέτρινες βρύσες και τα γεφύρια, τις χαρακτηριστικές σκιερές πλατείες για καφέ ή φαγητό και τη λιμνούλα στη θέση Νιβριός, μαγεύει εξ αρχής και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Το καλοσυντηρημένο μονοπάτι της Μεσορόπης ξεκινά μέσα από το χωριό, χαρακτηρίζεται από άφθονα νερά που σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες και λίμνες σε μια διαδρομή τρεισήμισι ωρών. Εκεί, σε ένα ανακαινισμένο πετρόχτιστο οικογενειακό σπίτι, δημιουργήθηκε το «Culinary Boutique Hotel Kladi Elias». Διαμορφώθηκαν μεγάλες καλαίσθητες σουίτες, με φινετσάτη διακόσμηση και με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
**Ο Βύρων Μπαρμπασακάλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Βρυξέλλες όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Hotel Management. Γρήγορα όμως τον κέρδισε η μεγάλη του αγάπη για τη μαγειρική! Τα πρώτα του βήματα στη μαγειρική τα έκανε δίπλα στον διεθνούς φήμης Chef Paul Bocuse. Στη συνέχεια, η πορεία του στο χώρο ήταν ανοδική καθώς εργάστηκε σε πολλά μεγάλα εστιατόρια της Ελλάδας και του Βελγίου, μερικά από τα οποία είναι: το Les 3 Homard (με 1 αστέρι Michelin), το Le Jubile (με 1 αστέρι Michelin), το La Maison du Cygne (με 2 αστέρια Michelin), το Comme Chez Soi (με 3 αστέρια Michelin), το Le Café de la Paix – Paris (με 1 αστέρι Michelin).
Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1984 όπου και εργάστηκε σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια όπως είναι το La Maison de Katrin στη Μύκονο, στο Kipriotis Village Resort στην Κώ, στο Makryammos Bungalows στη Θάσο και στο Πόρτο Χέλι. Το 2009 πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το εστιατόριο «Κλαδί Ελιάς», ένα destination restaurant στους πρόποδες του Παγγαίου το οποίο έχει βραβευτεί από τον οργανισμό FNL για τα έτη 2018 και 2019. Το μενού του είναι μεσογειακό fusion με γαλλικές νότες και είναι ένα καθαρόαιμο μπιστρό με ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα, σοβαρές κοπές κρέατος, ψυγείο dry aging και διαθέτει μια μικρή αλλά εκλεκτική λίστα κρασιών και πούρων.
Άψογα χειλωμένο και υψηλής έντασης το πέστο ντομάτας με πλιγούρι και στραγγιστό γιαούρτι, γαλλικής φινέτσας το σιτεμένο charolais pur sauce archiduc και αναπάντεχα καλό επιδόρπιο η μπουράτα με σος βασιλικού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Παπαρδέλες Χίου,πέστο ντομάτας με τρούφα Παγγαίου, ντομάτα – αβοκάντο – σάλτσα βινεγκρέτ με σησαμέλαιο. Η σαλάτα με κατσικίσιο τυρί Χαλκιδικής – βινεγκρέτ ντομάτας και βασιλικό. Κι ακόμη Τσορίθο,Τσετσίνα ντε Λεόν,χαμόν ιμπέρικο… και πολλά πολλά ακόμη!
Μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας σε γαστρονομικά εστιατόρια, ο Βύρων έστησε το εστιατόριό του, φιλοδοξώντας να ξεπεράσει τις προσδοκίες σας και να αναδείξει τον γευστικό πλούτο και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής, μέσα από τοπικά πιάτα κι επιλεγμένα κρασιά από τον πλούσιο αμπελώνα της. Καθημερινά, σερβίρεται παραδοσιακό πρωινό με χυμό πορτοκαλιού, φρέσκα αυγά και τοπικές πίτες.
**Οι σουίτες του Boutique Hotel Kladi Elias αποτελούν ένα μοναδικό ορμητήριο που θα κάνει τις αποδράσεις των επισκεπτών ονειρεμένες. Συνδυάζοντας αρμονικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την μοντέρνα διακόσμηση και την πολυτέλεια, το καθιστούν ιδανική επιλογή διαμονής στη περιοχή. Οι 4 ευρύχωρες σουίτες είναι μοναδικά σχεδιασμένες με γήινα χρώματα, παραδοσιακές γραμμές, πέτρινες και ξύλινες λεπτομέρειες και παραδοσιακή πολυτέλεια, χαρίζοντας στιγμές χαλάρωσης και ξενοιασιάς. Όλες οι σουίτες είναι εξοπλισμένες με τα μοναδικά, κορυφαίας ποιότητας συστήματα ύπνου Coco-Mat (στρώμα, ανόστρωμα, μαξιλάρια) που παρέχουν υποστήριξη του σωματικού βάρους και υπέρτατη άνεση στον ύπνο. Επίσης προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις, επιτρέποντας σας να ξεκουράσετε σώμα και ψυχή.
Οι παροχές στις σουίτες περιλαμβάνουν: Flat screen TV, Mini-Bar (κατόπιν αίτησης), Wi-Fi (χωρίς χρέωση), Αθλητικά κανάλια, Απεριτίφ, Βραστήρας, Δείπνο, Διπλά κρεβάτια, Δορυφορική τηλεόραση, Καθημερινή υπηρεσία καθαριότητας, Καφές/Τσάι (χωρίς χρέωση), Κινηματογραφικά κανάλια, Κλιματισμός, Μαξιλάρια (COCO-MAT), Μηχανή espresso, Μπουρνούζι – Παντόφλες, Νερό από πηγές (χωρίς χρέωση), Ντουζιέρα, Ντουλάπα, Πλυντήριο ρούχων (κατόπιν αίτησης), Ποτό καλωσορίσματος, Πρωινό στο δωμάτιο (χωρίς χρέωση), Σετ μπάνιου, Στεγνωτήρας μαλλιών, Τηλέφωνο, Υπηρεσία αφύπνισης, Χρηματοκιβώτιο.
**Η ελιά από τους αρχαίους χρόνους αποτελεί αναπόσπαστο σύμβολο της Ειρήνης, της Νίκης, της Τιμής και της Ενότητας. Αποτέλεσε έτσι και σύμβολο του ολυμπιακού ιδεώδους, αφού ένα κλαδί ελιάς ήταν το μόνο έπαθλο για τους ολυμπιονίκες το οποίο όμως είχε μεγαλύτερη αξία και σημασία. Την ελιά που χρησιμοποιούσαν ως κότινο την ονόμαζαν “Καλλιστέφανο” και βρισκόταν στο Ιερό Άλσος. Ένα μικρό αγόρι, του oπoίου ζούσαν και οι δύο γονείς, έκοβε με χρυσό ψαλίδι 17 κλαδιά (αργότερα 18) όσα ακριβώς και τα ολυμπιακά αθλήματα. Κανείς αθλητής δεν μπορούσε να δηλώσει τη νίκη του μέχρι να στεφθεί από τους ελλανοδίκες. Η στέψη με το κλαδί της ελιάς είχε ιδιαίτερη αξία διότι υπήρχε η θεωρία ότι οι νικητές που στεφανώνονταν με αυτή αποκτούσαν της θεϊκές της ιδιότητες, και εξυψώνονταν στο ίδιο επίπεδο με τους θεούς. Μάλιστα ο Δίας, μέσα στον Ιερό Ναό αναπαρίσταται να φέρει ο ίδιο στεφάνι αγριελιάς με τους θνητούς νικητές.
**Επικοινωνία:
Culinary Boutique Hotel – Kladi Elias, Μεσορόπη
Τηλέφωνα: 25920 93293 – 69733 06955
Email:info@kladielias.gr – http://www.kladielias.gr
ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ