• 29 Απριλίου 2024,

Ξεκινά ο πόλεμος στον καπνό- Εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στο Ν. Καβάλας

 Ξεκινά ο πόλεμος στον καπνό- Εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στο Ν. Καβάλας

Με μικρή καθυστέρηση που είχε σχέση με αντικειμενικά τεχνικά προβλήματα (τα οποία στο μεταξύ λύθηκαν), έγινε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη η περιβόητη σύσκεψη εμπλεκόμενων φορέων στο θέμα της τήρησης του νέου αντικαπνιστικού νόμου. Η σύσκεψη έγινε σε πολύ καλό κλίμα και στο πνεύμα τήρησης ενός νόμου που πολλές φορές εξηγήθηκε ότι στόχο έχει μόνο τον καπνό. Η διαδικασία πρέπει να θεωρηθεί άτυπη εφόσον η τήρηση του νόμου είναι αυτονόητο γεγονός. Χθες συζητήθηκαν οι διατάξεις της νομοθεσίας και το περιεχόμενο των ελέγχων. Δόθηκαν κάποιες διευκρινήσεις, οι οποίες υποτίθεται ότι ξεκαθαρίζουν τα πράγματα για το τι ισχύει και τι όχι.

Τα συμπεράσματα (τα περισσότερα αναμενόμενα) είναι τα ακόλουθα:

1) Οι εντατικοί και συστηματικοί έλεγχοι θα αρχίσουν μάλλον από Δευτέρα αφού δίδεται μικρή προθεσμία στους επαγγελματίες ώστε να ενημερωθούν 2) Οι έλεγχοι θα γίνονται από κάθε υπηρεσία χωριστά (Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, Δ. Υγείας, Λιμεναρχείο). Θα υπάρξει συντονισμός αλλά και μικτά κλιμάκια όλων των υπηρεσιών.

3)Θα δοθεί έμφαση στους εκτός καταστημάτων χώρους, οι οποίοι για να επιτρέπεται το κάπνισμα θα πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά που προβλέπει ο νόμος. 4)Θα δοθεί μεγάλη σημασία κι ενδεχομένως προτεραιότητα στις καταγγελίες που θα υπάρξουν στον τετραψήφιο αριθμό 1142. Προς το παρόν τέτοιες καταγγελίες για την Καβάλα δεν έχουν καταγραφεί.

Στη σύσκεψη αισθητή έκαναν την παρουσία τους οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. αφού εκτός αυτών του Αστυνομικού Τμήματος Καβάλας συμμετείχαν αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα των άλλων Δήμων του Νομού Καβάλας.

Κοινό αίτημα καθολικής τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης προσκάλεσε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του όλους τους εμπλεκόμενους στο ζήτημα της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Προσήλθαν άπαντες σαν έτοιμοι από καιρό. Το γραφείο του κ. Αντωνιάδη γέμισε από αστυνομικούς μιας και η παρουσία τους ήταν (για πολλούς λόγους) αυξημένη. Κι όχι τυχαία. Ήταν επίσης οι καφεζυθοπώλες, η ομοσπονδία, οι εστιάτορες. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής. Η Διεύθυνση Υγείας, ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτζάκης, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου κτλ. Ο αναπληρωτής του ευρισκόμενου σε αναρρωτική άδεια διευθυντή Υγείας, κ. Δημήτρης Χίζαρης αμέσως εξήγησε το πρόβλημα. Η θερμοκρασία έπεσε κι έτσι το κάπνισμα γίνεται σε προστατευόμενους από πλαστικές κατασκευές χώρους καταστημάτων. Όπως άφησε να εννοηθεί αυτό επιτρέπεται μεν αλλά υπό νέους όρους δε. Πιο αυστηρούς.

Στους ελέγχους εμπλέκεται και η αστυνομία γεγονός που έχει τα καλά του. Οι ελεγκτές είναι περισσότεροι όπως και οι έλεγχοι. Άρα είναι εφικτό να γίνει κάτι που το θέλουν (όπως φαίνεται) όλοι. Έλεγχοι παντού κι ως εκ τούτου «… απόλυτη και καθολική τήρηση του νόμου». Αυτή η φράση ακούστηκε από τα χείλη του προέδρου του σωματείου των Καφεζυθοπωλών κ. Γιώργου Βαφείδη. Ο κ. Χίζαρης είπε το ίδιο πράγμα, με άλλα λόγια: « Ισονομία και ισοπολιτεία». Σωστά συμπλήρωσε ότι «… τον αντικαπνιστικό νόμο στην Καβάλα τον εφαρμόζουμε από το 2010, είμαστε μια από τις λίγες πόλεις που το κάναμε αυτό τόσο καιρό». Κατά τον κ. Χίζαρη οι έλεγχοι θα γίνονται όλο το 24ωρο ενώ θα ελέγχονται και οι καταγγελίες. Οι οποίες- είπε- υπάρχουν ήδη. Κατατίθενται , συνέχισε, απευθείας στην ίδια υπηρεσία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης είπε στην έναρξη της σύσκεψη: Κλήθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Η υπηρεσία θα ενημερώσει. Τον νόμο και την τήρηση του το ζητούν οι πολίτες. Ταυτόχρονα πρέπει να δούμε πως θα προστατεύσουμε το εισόδημα των επαγγελματιών». Επί της συγκεκριμένης πτυχής του θέματος ο κ. Γιώργος Βαφείδης δήλωσε: « Ο τζίρος στα καταστήματα μας επηρεάζεται. Το πρώτο σοκ είναι ιδιαίτερο. Θεωρώ ότι δεν πρόκειται για νέο νόμο. Ο νόμος προϋπήρχε αλλά ίσως είχε ατονίσει. Θεωρώ ότι στο Νομό Καβάλας τηρείται».

Διαβάστε επίσης