Ο Γιάννης Πασχαλίδης ενημερώθηκε έγκαιρα, παρακολουθεί το πρόβλημα έλλειψης υδάτων άρδευσης για τον κάμπο του Νέστου. Στην Πρωινή μίλησε για το θέμα με αφορμή την κινητοποίηση των αγροτών της περιοχής.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι λέτε τους αγρότες του Νέστου, που βγήκαν τη Μ. Δευτέρα με τα τρακτέρ για να διαμαρτυρηθούν για το νερό της άρδευσης;
Απ: Έχει δημιουργηθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα όπου οι διαθέσιμες ποσότητες του νερού για τις αρδεύσεις τα τελευταία 4 χρόνια παρουσιάζουν μια σταδιακή μείωση. Αυτό γίνεται εξαιτίας της αντίστοιχης μείωσης ροών του ποταμού Νέστου. Στην περιοχή το νερό το παίρνουμε από τη Βουλγαρία και έχει μειωθεί και στη γειτονική χώρα. Δεν έχει βρέξει, δεν έχει ρίξει χιόνι. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα έτη 2008 έως 2016, η απόφαση της διεύθυνσης υδάτων αφορούσε για 150 εκ κυβικά νερού. Σταδιακά είχαμε μια μείωση. Το 2017 είχαμε 146 εκ κυβικά νερού, το 2018 είχαμε αύξηση πήγαμε στα 170 εκ, το 2019 και το 2020 , είχαμε 180 και 120, ενώ το 2024 πήγαμε στα 70 εκ κυβικά νερού. Πρέπει να έχουμε πάντα και οικολογική παροχή για να πηγαίνει στη θάλασσα. Οπότε έχουν μειωθεί τα αποθέματα στο φράγμα του Θησαυρού λιγότερο του 50%. Έχουμε μια περιοχή στο Νέστο που αρδεύεται γύρω στις 176 χιλιάδες στρέμματα. Τα εξαγώγιμα προϊόντα είναι πολύ καλής ποιότητας. Στη Θαλασσιά από την πλευρά της Ξάνθης, έχουμε γύρω στις 27 χιλιάδες στρέμματα. Όλα αυτά πρέπει να ποτιστούν και πραγματοποιούνται με ανοιχτά δίκτυα επιφανειακού τύπου. Η ΔΕΗ θέλει να κρατάει το απόθεμα για να μπορέσει να λειτουργεί το φράγμα. Θα αφήσει η ΔΕΗ απ’ ότι μας είπαν οι υπεύθυνοι εδώ στο φράγμα, από 35 χιλιάδες έως 50 εκ κυβικά νερού. Πέρσι ήμασταν γύρω στα70 με 100 εκ κυβικά νερού. Είναι πολύ λίγα αυτά που λέει η ΔΕΗ ότι θα μας αφήσει. Εγώ επισκέφτηκα τις αρχές, συνομίλησα με τους αντιπροέδρους, αυτούς που ρυθμίζουν δηλαδή την υπηρεσία ενέργειας. Έδειξαν διάθεση να βοηθήσουν. Μετέχουν στη ρύθμιση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των υδάτων και μέσω φυσικά της ενέργειας. Επισκέφτηκα επίσης την ανεξάρτητη αρχή διαχείρισης του Εθνικού Συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι αυτοί έχουν μια διάθεση να βοηθήσουν. Περιμένουμε αυτή τη βοήθεια. Πήγα στην κινητοποίηση και είδα πως σκέφτονται οι αγρότες και φυσικά θέλουμε να βοηθήσουμε στην όλη κατάσταση. Το θέμα είναι ότι και οι Βούλγαροι έχουν πρόβλημα.
Ερ: Στην περιοχή του Παγγαίου είναι καλύτερα τα πράγματα;
Απ: Ναι εκεί είναι καλύτερα τα πράγματα. Εκεί υπάρχουν γεωτρήσεις που πρέπει να τις σκεφθούμε και για την περιοχή του Δήμου Νέστου. Θα δούμε.
Ερ: Θέλετε να πείτε κάτι για το θέμα που έχει προκύψει στη Θάσο με το διοξείδιο του άνθρακα;
Απ: Έχει πάρει απόφαση ο Δήμος Θάσου. Εμείς είμαστε με αυτό που ζητά ο κόσμος.