• 29 Απριλίου 2024,

Υπουργείο Περιβάλλοντος – ΚΕΔΕ για την τιμή του νερού ενώ η ΔΕΥΑΚ ετοιμάζεται…

 Υπουργείο Περιβάλλοντος – ΚΕΔΕ για την τιμή του νερού ενώ η ΔΕΥΑΚ ετοιμάζεται…

Μέσω πρωτοβουλιών της ΔΕΥΑ Καβάλας πληροφορηθήκαμε εγκαίρως (τον περασμένο Χειμώνα) την υποχρέωση της χώρας μας να προσαρμοστεί σε κοινοτική οδηγία σχετικά με την τιμή του νερού, τη λειτουργία όλων των ΔΕΥΑ. Περιμένοντας από την τοπική επιχείρηση τη μελέτη οικονομικής της βιωσιμότητας (θα γίνει γνωστή τον επόμενο μήνα), στην οποία θα στηριχθεί η τιμολογιακή της πολιτική, διαβάσαμε χθες σχετικές ανακοινώσεις.

Τόσο του αρμόδιου υπουργείου όσο και της ΚΕΔΕ. Καταλάβαμε ότι το Φθινόπωρο θα μάθουμε τι θα γίνει με την τιμή του νερού στον Δήμο Καβάλας. Θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚ, η οποία σε γενικές γραμμές δεν είναι καλή. Αυτό κατά βάση οφείλεται σε παλιά και πολύ παλιά δάνεια της, τα οποία ακόμη και σήμερα πληρώνονται από τον Δήμο Καβάλας. Για να καταστεί βιώσιμη η ΔΕΥΑΚ δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν ότι θα χρειαστούν αυξήσεις στην σταθερή τα τελευταία χρόνια τιμή του νερού.

Χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος –απαντώντας στην ΚΕΔΕ- έκανε γνωστά τα ακόλουθα:

1)Οι κανόνες τιμολόγησης και κοστολόγησης αποτελούν υποχρέωση της Ελλάδας με βάση την Οδηγία 2000/60 της ΕΕ, οδηγία που έχει υποστηρίξει η ΚΕΔΕ, και η χώρα μας όφειλε να διατυπώσει τους κανόνες αυτούς από το 2010.

2)Οι κανόνες έχουν ως βασικό και απαράβατο όρο τη βιωσιμότητα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και φυσικά των ΔΕΥΑ. Τι ίδιο υποστήριζε χρόνια η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Αν η ΚΕΔΕ υποστηρίζει την ελλειμματικότητα των ΔΕΥΑ, θα θέλαμε να μας ενημερώσει σχετικά, όπως για τον τρόπο κάλυψης των ελλειμμάτων τους.

3)Ήδη το ποσοστό ανάκτησης κόστους από τις ΔΕΥΑ κυμαίνεται μεσοσταθμικά πάνω από 80%. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η τιμολόγηση προκύπτει από την κοστολόγηση η οποία διαφέρει στον κάθε πάροχο (πχ. άλλοι χρησιμοποιούν γεωτρήσεις ,άλλοι πηγές για νερό, άρα έχουν διαφορετικά κόστη).

4)Θα πρέπει να συμφωνηθεί ότι όλοι οι φορείς ύδρευσης και αποχέτευσης πρέπει να έχουν κοινούς και διάφανους κανόνες, που δεν αποτελούν ενιαία τιμολόγηση. Ουδέποτε υπήρξε πρόταση για ενιαία τιμολόγηση από οποιονδήποτε (παρά μόνο σε αβάσιμα δημοσιεύματα). Η τιμολογιακή πολιτική, με όρο τη βιωσιμότητα, επαφίεται στον κάθε πάροχο. Ο υπολογισμός του χρηματοοικονομικού κόστους μιας ΔΕΥΑ είναι καθαρό λογιστικό ζήτημα. Οι γενικοί κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης βάζουν το γενικό πλαίσιο.

5)Στους κανόνες τιμολόγησης και κοστολόγησης προβλέπονται κοινωνικά τιμολόγια για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, χαμηλό τιμολόγιο -που προσεγγίζει και το μηδενικό- στις μικρές καταναλώσεις, που σέβονται τον κοινωνικό πόρο του νερού, και «κόφτης» στις αυξήσεις του τιμολογίου νερού, ώστε να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές. Βασικός στόχος της πολιτικής τιμολόγησης και κοστολόγησης είναι η μείωση του κόστους υπηρεσιών των φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ απάντησε στο Υπουργείο σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «… φαίνεται ότι οι κοινοί κανόνες τιμολόγησης και κοστολόγησης του ύδατος δεν αποτελούν επιβολή ενιαίας τιμής του νερού πανελλαδικά, αλλά οι κανόνες που τέθηκαν έχουν ως βασικό όρο τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ και την προσαρμογή της σχετικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή Οδηγία».

Διαβάστε επίσης