• 19 Απριλίου 2024,

Το ΤΕΕ ετοιμάζει αγωγές – Αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές οι μηχανικοί

 Το ΤΕΕ ετοιμάζει αγωγές – Αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές οι μηχανικοί

Δεύτερη συνεδρίαση εντός λίγων ημερών πραγματοποίησε τη Δευτέρα η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ ΑΜ με το θέμα των αυξημένων εισφορών εκ μέρους των μηχανικών να αποτελεί το κυρίαρχο ζήτημα συζητήσεως. Αδιέξοδος όμως δε σημειώνεται μόνο σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών αλλά και σε επίπεδο αναδρομικών, που θα ισχύουν από την 1/7/2011. Οι πόροι του ΤΕΕ έχουν καταργηθεί και τα αποθέματα του ταμείου εξαντλούνται, χωρίς κανένας να απαντά με υπευθυνότητα στο ερώτημα εάν θα πρέπει να παραμείνει «ζωντανό» το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους ή όχι.

Δια της τακτικής της διολισθήσεως, παρατηρεί ο πρόεδρος Λάζαρος Βασιλειάδης, οδηγούν το ΤΕΕ στο λουκέτο. Πρωτοβουλία αναλαμβάνουν τα περιφερειακά τεχνικά επιμελητήρια, καλώντας τους μηχανικούς να καταθέσουν τα ειδοποιητήρια του ασφαλιστικού τους ταμείου στα γραφεία. Εάν η ανταπόκριση των μηχανικών αποδειχθεί αυξημένη έως τα τέλη του Απρίλη, όταν και θα πρέπει να καταβληθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, τότε θα κατατεθούν αγωγές από το ΤΕΕ ζητώντας την ακύρωση της διαδικασίας.

Προς το παρόν η ανταπόκριση που καταγράφεται είναι καλή ενώ ο κ. Βασιλειάδης προβλέπει ότι μέσω της προβολής που θα λάβει το θέμα, η ανταπόκριση των μηχανικών θα αυξηθεί περαιτέρω. Η πληρωμή των εισφορών είναι αδύνατη, κατά τα λεγόμενα του προέδρου, όταν ήδη το 50% των μηχανικών δε δύναται να πληρώσει με αποτέλεσμα το ΤΣΜΕΔΕ να οδηγείται σε κατάρρευση. Αν και μέχρι πρότινος η βιωσιμότητα του ταμείου ήταν εξασφαλισμένη για 26 τουλάχιστον έτη, κατόπιν εκπόνησης μιας αναλογιστικής μελέτης αποδείχθηκε πως η διάρκεια ζωής έπεσε κάτω της 10ετιας. Κι όλα αυτά προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της τρικομματικής κυβερνήσεως έναντι της τρόικα.

Προσδοκούσαν να εισπράξουν ποσό 65 εκατομμυρίων από τους μηχανικούς, το οποίο αδυνατούν να πληρώσουν, ενώ προσφάτως με δηλώσεις του ο υπουργός εργασίας κ. Βρούτσης ανέβασε το ποσό στα 108 εκατομμύρια. Οι αυξημένες απαιτήσεις δε γίνονται αποδεκτές από τους μηχανικούς οι οποίοι αντιδρούν και κινητοποιούνται.

 

Διαβάστε επίσης