• 28 Μαρτίου 2024,

Άκουσαν με προσοχή αλλά είπανε λίγα …

 Άκουσαν με προσοχή αλλά είπανε λίγα …

Στις 4.00 το απόγευμα άρχισε σε χώρο του ξενοδοχείου LUCY παρουσία τοπικών προϊόντων σε δύο εκπροσώπους της Ιαπωνίας, που ήρθαν γι΄ αυτό το λόγο στην Καβάλα. Η παρουσία στην Καβάλα των δύο εκπροσώπων της Ιαπωνίας, προκλήθηκε από το βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη. Επρόκειτο για το γενικό γραμματέα του ιαπωνικού ελληνικού συνδέσμου Σούζι Καβακάμι και τον πρώτο γραμματέα της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα, Τακάικι Νεμότο. Ο κ. Νεμότο μιλούσε ελληνικά, μπορούσε να συνεννοηθεί άνετα με τους συνομιλητές του.

Οι δύο Ιάπωνες είχανε ένα μικρό ατύχημα, στη διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη για την Καβάλα με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η άφιξή τους.

Στους δημοσιογράφους μίλησε πρώτος ο Γ. Πασχαλίδης που εξήγησε πως ακριβώς προήλθε το ενδιαφέρον από την ιαπωνική αγορά. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι χειρίζεται παρόμοια θέματα που ανέκυψαν στην κατεύθυνση να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα εκτός Ελλάδος και να ενθαρρυνθούν οι εξαγωγές.

Όπως είπε ο Γ. Πασχαλίδης υπάρχει ενδιαφέρον από ομογενείς στον Καναδά που θέλουν να γνωρίσουν και να αγοράσουν ενδεχομένως τα προϊόντα του Νομού Καβάλας.

Οι Ιάπωνες βρέθηκαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου LUCY, που ήταν κατάμεστη από κόσμο. Παρόντες ήταν οι αντιπεριφερειάρχες Γρανάς και Παπακοσμάς, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αγγ. Τσατσούλης, εκπρόσωποι του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, των Δήμων Θάσου και Παγγαίου.

Πολλοί επιχειρηματίες απ΄ όλο το Νομό Καβάλας ήταν παρόντες στη συνάντηση. Σε ειδικό πάγκο στον ίδιο χώρο είχαν τοποθετηθεί σαν έκθεση όλα τα τοπικά προϊόντα. Το λάδι, οι ελιές, τα κρασιά, τα ψάρια, τα γλυκά.

Στην εκδήλωση που κράτησε τρεις ολόκληρες ώρες παρουσιάστηκαν ένα προς ένα αυτά τα προϊόντα. Οι Ιάπωνες στις δηλώσεις τους εξήγησαν ότι το ενδιαφέρον τους αφορά το λάδι, αφού έτσι κι αλλιώς η ιαπωνική αγορά προμηθεύεται ελληνικό λάδι, το οποίο θεωρεί ότι έχει και θεραπευτικές ικανότητες. Τόνισαν από την άλλη πλευρά ότι τα προϊόντα ειδικότερα της Καβάλας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στην Ιαπωνία.

Οι δύο Ιάπωνες είπαν λίγα λόγια. Άκουσαν με μεγάλη υπομονή τους εκπροσώπους της τοπικής αγοράς, κράτησαν πάρα πολλές σημειώσεις, έβγαλαν φωτογραφίες όλα τα προϊόντα που τους παρουσιάστηκαν.

Από δω και πέρα η συζήτηση θα εξειδικευτεί προκειμένου μετά τη χθεσινή παρουσίαση των προϊόντων να γίνουν εάν αυτό καταστεί δυνατό οι προβλεπόμενες συμφωνίες.

 

 

 

Διαβάστε επίσης