• 17 Μαΐου 2024,

Άλλοι ετοιμάζονται για εκλογές κι άλλοι για εξετάσεις

 Άλλοι ετοιμάζονται για εκλογές κι άλλοι για εξετάσεις

Λίγες μόνο ημέρες πριν από τις κρίσιμες ευρωεκλογές και τις εξίσου κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές σε περιφερειακή αυτοδιοίκηση και δήμους, κάποιοι άλλοι δεν ασχολούνται με τη διαδικασία αυτή, αλλά με τις εξετάσεις… Την ερχόμενη Τετάρτη αρχίζουν οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, που αφορούν 954 μαθητές γενικών λυκείων του Νομού Καβάλας, 376 των επαγγελματικών λυκείων, 26 μαθητές με ειδικές ανάγκες. Οι εξετάσεις για τους μαθητές των γενικών λυκείων αρχίζουν και στο νομό μας στις 28 Μαΐου (Τετάρτη), ενώ μία μέρα μετά αρχίζουν οι εξετάσεις των επαγγελματικών και τεχνικών λυκείων.
Υπάρχουν εξεταστικά κέντρα. Τρία στην πόλη της Καβάλας. Το 6ο, 3ο και 1ο λύκειο, ένα στην Ελευθερούπολη, ένα στο Ποδοχώρι, ένα στη Νέα Πέραμο, ένα στις Κρηνίδες, ένα στη Χρυσούπολη, δύο στη Θάσο (στο Λιμένα και τα Λιμενάρια).
Σε κάθε εξεταστικό κέντρο, εργαζόνται τριάντα έως πενήντα καθηγητές, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που θα προσέλθουν και θα δώσουν εξετάσεις σε αυτό.
Οι ενδοσχολικές εξετάσεις πραγματοποιούνται παράλληλα με τις πανελλαδικές. Οι υπεύθυνοι καθηγητές, υπενθυμίζουν στους μαθητές που θα αρχίσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις την ερχόμενη Τετάρτη, ότι απαγορεύεται να προσέρχονται στα σχολεία έχοντας μαζί τους κινητά τηλέφωνα.
Για όλα αυτά ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Γιώργος Χεριστανίδης, είπε στην εφημερίδα μας: «Είμαστε περίπου μία εβδομάδα πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις. Στις 28 Μαΐου αρχίζουν οι εξετάσεις των γενικών λυκείων και στις 29, αρχίζουν των επαγγελματικών λυκείων. Στην Καβάλα θα εξεταστούν περίπου 950 παιδιά, στις εξετάσεις του γενικού λυκείου, για την ακρίβεια 954 παιδιά και 376 παιδιά στις εξετάσεις των ΕΠΑΛ. Έχουμε και το ειδικό εξεταστικό κέντρο που λειτουργεί στο κτήριο που είναι το βαθμολογικό κέντρο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες- μαθησιακές δυσκολίες κ.λ.π. Ο μηχανισμός είναι πανέτοιμος. Τα πάντα είναι στη θέση τους. Έχουνε γίνει δοκιμαστικές λήψεις θεμάτων, οι μηχανισμοί, τα φαξ, λειτουργούν όλα άψογα. Δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Επίσης οφείλω να πω ότι τα παιδιά θα πρέπει να έρθουνε χωρίς άγχος. Οι γονείς να μη δημιουργούν επιπρόσθετο άγχος στα παιδιά. Να μην είναι ούτε μπροστά τους, ούτε πίσω τους, αλλά δίπλα τους, διακριτικά. Τα παιδιά περνάνε μία κρίσιμη φάση της ζωής τους, να μην τη χειροτερεύουμε.
Καλό θα είναι τα παιδιά να έρχονται στα σχολεία χωρίς κινητά. Απαγορεύεται. Εν πάση περιπτώσει επειδή είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, να ξέρουνε ότι τα κινητά με δική τους ευθύνη – των παιδιών – θα παραμένουν σε ειδικά κουτιά στο γραφείο του διευθυντή. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ώστε η αστυνομια, οι υπηρεσίες γενικά να μας συμπαρασταθούνε να μην έχουμε απρόβλεπτα. Πιστεύω ότι όλα όπως κάθε χρόνο θα πάνε καλά».
ΕΡ: Οι εξετάσεις των άλλων δύο τάξεων του λυκείου και του γυμνασίου θα γίνονται παράλληλα;
ΑΠ: «Όχι. Τα ενδοσχολικά μαθήματα όπως λέγονται, θ΄ αρχίσουνε – για τα λύκεια μιλάμε – αφού τελειώσουν οι πανελλήνιες. Για την Α και Β λυκείου στα κενά των ενδιάμεσων ημερών, για τα γυμνάσια των πανελληνίων εξετάσεων. Γενικά υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο είναι γνωστό στα σχολεία και με βάση αυτό εδώ, έγινε και το πρόγραμμα των εξετάσεων των σχολείων. Να είναι βέβαιοι ότι το αδιάβλητο αυτό σύστημα που λέγεται σύστημα πανελλήνιων εξετάσεων για ακόμη μία φορά θα λειτουργήσει τέλεια, γιατί είμαστε πεπεισμένοι, επειδή έχει τόσες ασφαλιστικές δικλείδες, που δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε διαρροή, να έχουμε αλλοίωση, να έχουμε οτιδήποτε. Δε συμφέρει κανέναν… Θα πρέπει να είναι ανόητος κάποιος να τολμήσει να κάνει κάτι σε βάρος των εξετάσεων».

 

Διαβάστε επίσης