• 19 Μαΐου 2024,

Άλλο εκλογές, άλλο δημοψήφισμα

 Άλλο εκλογές, άλλο δημοψήφισμα

Αποδείχθηκε χθες από το πρωί μέχρι το απόγευμα στα εκλογικά τμήματα του Νομού Καβάλας ότι άλλο πράγμα εκλογές, εθνικές ή τοπικής αυτοδιοίκησης, κι άλλο το δημοψήφισμα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ίδια, όμως η διαδικασία εξελίσσονταν πολύ πιο ήσυχα, συζητήσεις – πηγαδάκια – για το αποτέλεσμα ήταν σαφώς λιγότερες και λόγω της καλοκαιρινής περιόδου πολλοί ψηφοφόροι βιάζονταν να ψηφίσουν στο χθεσινό δημοψήφισμα, στη συνέχεια ν΄ αναχωρήσουν για μια από τις κοντινές παραλίες.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7.00 χθες το πρωί. Το εκλογικό υλικό μέσα στους σάκους παρελήφθη απ΄ τους επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών, την προηγούμενη του δημοψηφίσματος μέρα, γεγονός που δεν συνηθίζεται. Παρόλα αυτά κάθε μια εφορευτική επιτροπή λειτούργησε κανονικά, με σαφώς λιγότερα από τα προβλεπόμενα μέλη.

Στις 8.30 χθες το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος έστειλε το πρώτο έγγραφο στο υπουργείο εσωτερικών. Το ενημέρωσε ότι στο νομό μας όλα πηγαίνουν καλά με τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Αυτό αποδείχτηκε και στην πράξη καθώς υπήρχε μια συνεχής ροή. Πολλοί παρατηρούσαν ότι ο κόσμος δεν ήταν τόσο πολύς όσο σε εκλογική διαδικασία. Άλλοι πάλι έλεγαν ότι δεν υπάρχουν ετεροδημότες, καθώς απέφυγαν να μετακινηθούν για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα.

Σε κάθε μεγάλο σχολείο λειτουργούσαν περισσότερα του ενός εκλογικά τμήματα. Εύρισκε κανείς υποστηρικτές και του Ναι και του Όχι.

Νωρίς χθες το πρωί ο βουλευτής Ηλίας Ιωαννίδης διαμαρτυρήθηκε έντονα στους αστυνομικούς στο σχολείο Ζουμπουλάκειο επειδή στην είσοδο του σχολείου μέλη του ΚΚΕ έδιναν ψηφοδέλτια που στην ουσία ήταν άκυρα. Ο κ. Ιωαννίδης φέρεται να είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ μπερδεύει τους πολίτες, δεν είναι κάτι νόμιμο. Οι αστυνομικοί δεν μπόρεσαν ν΄ αλλάξουν τη διαδικασία ούτε φυσικά έδιωξαν τους εκπροσώπους του ΚΚΕ καθώς ήταν φανερό ότι, ότι έκαναν το έκαναν έξω από το εκλογικό τμήμα.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ενημερώθηκε και ο αστυνομικός διευθυντής. Υπήρξε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον κ. Ιωαννίδη κι εκπροσώπους του ΚΚΕ στο ίδιο σχολείο.

Αντίθετα ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης δε φάνηκε να έχει το ίδιο πρόβλημα, αστειεύθηκε με τους εκπροσώπους του ΚΚΕ λέγοντας με απαισιοδοξία ότι οι άνθρωποι αυτοί δε γίνεται ν΄ αλλάξουν τώρα.

Αισθητή έκαναν την παρουσία τους στα εκλογικά τμήματα της πόλης οι τέσσερις βουλευτές του Νομού. Πρώτος ψήφισε ο Ηλ. Ιωαννίδης, στη συνέχεια ο Τ. Εμμανουηλίδης, η Αλ. Τσανάκα και φυσικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Η κα Τσανάκα σχετικά με θέματα που ανακύπτουν από τη διανομή ψηφοδελτίων του ΚΚΕ είπε στην εφημερίδα μας τα εξής:

ΕΡ: Η διανομή από εκπροσώπους του ΚΚΕ άκυρων ψηφοδελτίων σας ενοχλεί;

ΑΠ: «Δεν μ΄ ενοχλεί, στη γιορτή της δημοκρατίας, ο καθένας ας εκφράζεται μ΄ όποιον τρόπο θέλει. Καλό θα ήταν τους νόμους που έχουμε να τους τηρούμε, αλλά εμένα προσωπικά δε μ΄ ενοχλεί να είναι απ΄ έξω, αρκεί να μην είναι μέσα στα εκλογικά τμήματα. Θα μπορούσανε να είχανε πάρει θέση, γιατί αυτή τη στιγμή αυτό το άκυρο που κάνουνε στην ουσία είναι το Ναι».

Διαβάστε επίσης