• 6 Μαΐου 2024,

Άνοιξαν ελάχιστοι έμποροι – Την πρώτη εργάσιμη Κυριακή του νέου νόμου

 Άνοιξαν ελάχιστοι έμποροι – Την πρώτη εργάσιμη Κυριακή του νέου νόμου

Ένα ποσοστό περίπου της τάξεως του 30% των καταστημάτων της αγοράς λειτούργησε κατά την πρώτη Κυριακή στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου νόμου, ωστόσο η αγοραστική κίνηση των καταναλωτών καταγράφηκε περιορισμένη. Ικανοποίηση εκφράστηκε εκ μέρους της διοικήσεως του Εμπορικού Συλλόγου αφού η πλειοψηφία των εμπόρων σεβάστηκε την κυριακάτικη αργία.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης το πρωί της Δευτέρας μας υπενθύμισε ότι θεσμικά τα θέματα που άπτονται στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς επαφίενται στους ανάλογους συλλόγους. Οποιοσδήποτε άλλος φορέας, όπως για παράδειγμά το Επιμελητήριο, πριν αναφερθεί στο ίδιο θέμα θα έπρεπε πρωτίστως να είχε συνεννοηθεί με τη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου. Ο κ. Λεμονίδης παρατήρησε επίσης ότι ο καβαλιώτικος σύλλογος έπραξε ό,τι ακριβώς του ζητήθηκε, κάτι που δεν έχουν πράξει πολλοί άλλοι σύλλογοι της χώρας. Αναφερόμενος φυσικά στη διεξαγωγή της γενικής συνελεύσεως και στην απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκειά της, όπου δεν εμφανίστηκαν προκειμένου να «υπερασπισθούν» την κυριακάτικη λειτουργία όσοι την επιθυμούσαν.

Οι επιλογές των εμπόρων που ψήφισαν επί των προτάσεων ήταν τρεις. Η πρώτη αφορούσε στη λειτουργίας μιας και μόνο Κυριακής, η δεύτερη αφορούσε στη λειτουργία των τριών εορταστικών Κυριακών και η τρίτη αφορούσε στην λειτουργία των επτά Κυριακών του νέου νόμου. Τις επόμενες ημέρες της ψηφοφορίας ο κ. Λεμονίδης συναντήθηκε με συναδέλφους του που ομολόγησαν ότι επιθυμούσαν την πρόταση των επτά Κυριακών ωστόσο δεν την υποστήριξαν. Πάντως, ο κ. Λεμονίδης διευκρίνισε ότι καθένας δικαιούται να διατηρεί την προσωπική του άποψη που ίσως να διαφέρει από τη συνολική, την οποία οφείλει να υπηρετήσει μέχρι τέλους. Κοντολογίς, ο μόνος αρμόδιος φορέας για να αποφασίσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι ο τοπικός εμπορικός σύλλογος.

Την πρώτη Κυριακή λειτουργίας της αγοράς βάσει του νόμου άνοιξαν ορισμένα μεγάλα καταστήματα τροφίμων. Ο Βασίλης Λεμονίδης συνεχάρη δημόσια τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Διαμαντή Μασούτη, ο οποίος αποφάσισε να κρατήσει κλειστά όλα τα υποκαταστήματά του, προβλέποντας ότι η Κυριακή δεν θα ήταν τελικά η «χρυσή ευκαιρία πωλήσεων» που όλοι προέβλεπαν. Την Κυριακή λειτούργησαν επίσης ορισμένα καταστήματα franchising που υπόκεινται σε πανελλήνιες αποφάσεις των επιχειρηματικών διοικήσεων. Ο Βασίλης Λεμονίδης υπογράμμισε ότι το ποσοστό των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας που εργάστηκε την Κυριακή ήταν τελικά ελάχιστο.

 

=

 

Διαβάστε επίσης