• 18 Μαΐου 2024,

Άργησε να ειδοποιηθεί η Π.Υ.

 Άργησε να ειδοποιηθεί η Π.Υ.

Ήσυχα ήταν τα πράγματα χθες στην οδό Φαναρίου, στην περιοχή άνωθεν Καλαμίτσας, εκεί όπου την Κυριακή το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς κατοικία.

Η ηλικιωμένη γυναίκα που έχασε το σπίτι της, φιλοξενείται σε συγγενικά της πρόσωπα, που διαμένουν στην ίδια γειτονιά, απομάκρυνε χθες όσα αντικείμενά της γλύτωσαν από τη φωτιά. Ο απολογισμός πάντως είναι τραγικός αφού το σπίτι έχει καταστραφεί.

Η γυναίκα ζούσε μόνη στην κατοικία, φιλοξενώντας πολλά σκυλιά και γάτες. Οι γάτες χθες επανήλθαν στην περιοχή για φαγητό, το οποίο φρόντισε να υπάρχει γι΄ αυτές η άτυχη γυναίκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το συγγενικό της περιβάλλον, η γυναίκα προσπάθησε να ετοιμάσει το φαγητό της. Μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά, προσπάθησε να την περιορίσει σκεπάζοντάς την με κουβέρτες. Δεν τα κατάφερε. Τότε τηλεφώνησε σε φίλο της κι όχι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Γενικότερη είναι η εκτίμηση ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος με αποτέλεσμα μέχρι να ειδοποιηθεί από το φίλο της η Π.Υ. η φωτιά να έχει φουντώσει. Όταν δε έφτασε στο συμβάν η Π.Υ. ήταν ήδη αργά. Συγγενείς συμπαρίστανται στην άτυχη γυναίκα, που δεν έχει παιδιά. Η ίδια προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ. Είναι αναμενόμενο πάντως να  ζητήσει και τη βοήθεια του Δήμου Καβάλας.

Δηλώσεις Υποδιοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα περιστατικά της Κυριακής

Τρία περιστατικά κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της ίδιας ημέρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας και ειδικότερα μια φωτιά μικρής εκτάσεως σε μπαλκόνι κατοικίας στην περιοχή των Σφαγείων, μια ακόμη φωτιά σε εστιατόριο του κέντρου της πόλης αλλά και μια καταστροφική πυρκαγιά σε οικία της περιοχής Καλαμίτσα. Παρόμοιος «συνωστισμός» περιστατικών δε συμβαίνει τακτικά σε μία μόνο ημέρα και απλά αυτή τη φορά ήταν θέμα συγκυριών.

Ο υποδιοικητής της Π.Υ. Σπύρος Τσιφτσής μας εξήγησε ότι το περιστατικό στο μπαλκόνι των Σφαγείων δεν ήταν σοβαρό. Δεν ίσχυε το ίδιο για την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 1:30 το μεσημέρι της Κυριακής στο εστιατόριο La Rocca αλλά και για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε περίπου δύο ώρες αργότερα σε κατοικία της Καλαμίτσας. Μάλιστα, το δεύτερο περιστατικό ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό αφού η κατοικία καταστράφηκε ολοσχερώς.

Στην παλιά μονοκατοικία διέμενε ηλικιωμένη κυρία. Το σπίτι δε γειτνίαζε με παρακείμενες οικοδομές έτσι ώστε να υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς. Η υπηρεσία επενέβη με τέσσερα οχήματα και δέκα άντρες. Η κατάσβεση διήρκησε κάποια ώρα στο τέλος όμως η φωτιά κατασβήσθηκε εντελώς.

Ο κ. Τσιφτσής μας ανέφερε ότι βάσει των αρχικών πληροφοριών που έλαβε η υπηρεσία, υπήρχε εγκλωβισμένη γυναίκα στην κατοικία της Καλαμίτσας. Όταν ωστόσο έφθασαν οι πυροσβέστες στο σημείο η κυρία είχε ήδη απομακρυνθεί από την οικία της άρα δε διέτρεξε κάποιον κίνδυνο. Εάν σημειώθηκε κάποια καθυστέρηση στην παρουσία της υπηρεσίας αυτή οφειλόταν στην περασμένη μεσημβρινή ώρα και στην αργοπορημένη ενημέρωση της Π.Υ. Ο υποδιοικητής διευκρίνισε ότι οι πυροσβέστες που έφτασαν επιτόπου βρήκαν την πυρκαγιά να κατακαίει την κατοικία σε μεγάλη επιφάνεια, γι’ αυτό άλλωστε και αποδείχθηκε δύσκολη η επιχείρηση κατάσβεσης. Η φωτιά εκδηλώθηκε στην κουζίνα της κατεστραμμένης πλέον κατοικίας.

Ευκολότερο ήταν το περιστατικό που σημειώθηκε στο εστιατόριο La Rocca, όπου είχε συσσωρευτεί καπνός από την καμινάδα σε χώρο της επιχείρησης. Οι πυροσβέστες εισήρθαν στο χώρο με τις αναπνευστικές συσκευές και τον απαραίτητο εξοπλισμό, απομάκρυναν δύο εργαζόμενους που είχαν εγκλωβιστεί, έσβησαν την εστία και στη συνέχεια αποχώρησαν. Κανένας κίνδυνος επεκτάσεως δε σημειώθηκε. Ο κ. Τσιφτσής θύμισε ότι οι καμινάδες θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά από την αιθάλη, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για εξοπλισμό μιας επιχείρησης όπως είναι το εστιατόριο.

 

=

Διαβάστε επίσης