• 20 Απριλίου 2024,

Άρχισαν κινητοποιήσεις οι υπάλληλοι του διοικητηρίου

 Άρχισαν κινητοποιήσεις οι υπάλληλοι του διοικητηρίου

Δε λειτούργησαν σήμερα οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι σε αυτές συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου κι έκαναν γενική συνέλευση. Τη διαδικασία παρακολούθησε κι ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς.

Ο λόγος των κινητοποιήσεων που συνεχίζονται τη Δευτέρα, όπου όλο το διοικητήριο θα είναι κλειστό, είναι φυσικά ίδιος με τον λόγο για τον οποίο κινητοποιούνται γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η απόφαση του υπουργείου να εφαρμόσει το μέτρο της διαθεσιμότητας, κάτι που για τους υπαλλήλους που θα επιλεγούν, σημαίνει ένα βήμα πριν την απόλυση.

Παρά το ότι οι δήμαρχοι αντιστέκονται και δεν στέλνουν τα ονόματα των υπαλλήλων τους στην Αθήνα, προκύπτει ότι το υπουργείο έχει ακριβή κατάλογο με τα ονόματα ανά υπηρεσία, ανά φορέα. Μπορεί δηλαδή να προχωρήσει τη διαδικασία μόνο του.

Χθες λοιπόν στη συνέλευση των εργαζομένων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, γινόταν συζητήσεις ανεπίσημες βέβαια, όπου τα πράγματα εμφανίζονταν πολύ συγκεκριμένα. Σύμφωνα με αυτές εάν εφαρμοστεί ο νόμος, δύο από τους εργαζόμενους της υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας οδηγούνται σε διαθεσιμότητα.

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα, αφού οι εργαζόμενοι σ΄ αυτές τις υπηρεσίες γνωρίζουν ποιοι είναι οι δύο άτυχοι συνάδελφοί τους. Πρόκειται για υπάλληλο που προσελήφθη μετά το 2005 και έτερο υπάλληλο ο οποιος βρίσκεται στις περιφερειακές υπηρεσίες με μετάταξη από άλλη υπηρεσία του δημόσιου τομέα, εργάζεται δε στο δημόσιο τομέα για είκοσι περίπου χρόνια.

Και οι δύο με βάση τη διαδικασία, έτσι όπως εφαρμόζεται στην περίπτωση της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, έχουνε τις προϋποθέσεις για να οδηγηθούν αρχικά στη διαθεσιμότητα.

Το κρίσιμο σημείο αυτής της ιστορίας είναι οι διαπιστωτικές πράξεις. Κάτι από το οποίο απέχουν όπως αποφάσισαν την Πέμπτη στην Κομοτηνή, κι ο περιφερειάρχης κι οι αντιπεριφερειάρχες.

Το υπουργείο πιέζει να έχει στα χέρια του διαπιστωτικές πράξεις απειλώντας ότι εάν αυτές δε σταλούν εγκαίρως τότε οι διαθεσιμότητες δεν θα είναι διαθεσιμότητες αλλά απευθείας απολύσεις, θα αφορούν δε περισσότερους υπαλλήλους.

Στο δήμο Καβάλας όλη τη βδομάδα ήταν υπό κατάληψη η υπηρεσία του πρωτοκόλλου και το γραφείο προσωπικού.

Χθες το μεσημέρι δεν ήταν γνωστό εάν η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα πάντως με την εγκύκλιο που αφορά το ίδιο θέμα, δεν αποκλείεται ειδικά στο Δήμο Καβάλας να μην κινδυνεύσει κανείς να βρεθεί σε διαθεσιμότητα. Η εγκύκλιος μνημονεύει και εξαιρεί από τις διαθεσιμότητες άτομα με ειδικές ανάγκες, που στο δήμο Καβάλας υπάρχουν αρκετά, ρίχνουν τον αριθμό των υπαλλήλων ανά υπηρεσία, επηρεάζοντας έτσι θετικά την εφαρμογή της εγκυκλίου, ώστε να μην κανείς σε διαθεσιμότητα.

Τη Δευτέρα όχι μόνο θα απέχουν απ΄ τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στις περιφερειακές υπηρεσίες του διοικητηρίου, αλλά όλο το κτίριο θα είναι κλειστό.

Αυτό σημαίνει ότι δε θα λειτουργήσει ούτε η εφορία, αλλά ούτε και οι δημοτικές υπηρεσίες. Τη Δευτέρα οι υπάλληλοι της περιφερειακής αυτοδιοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης θα συγκεντρωθούν όλοι στην Κομοτηνή, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ενδέχεται η κινητοποίηση της Δευτέρας να συνεχιστεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και την Τρίτη.

Στην εφημερίδα μας μίλησε ο Στάθης Αντωνιάδης, αντιπρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων περιφερειακής ενοτητας Καβάλας, που είπε τα εξής:

 

«Ενημερώσαμε το σώμα ότι χθες μεταβήκαμε στην Κομοτηνή, όπου συνεδρίαζε το περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο έβγαλε κι ένα ψήφισμα που είναι υπέρ των αιτημάτων μας και με λίγα λόγια λέει ότι δε θα υπογραφούν από τον περιφερειάρχη διαπιστωτικές πράξεις, με τις οποίες τίθενται σε αυτοδίκαια αργία οι υπάλληλοι. Το περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε ότι θα στηρίξει τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και δε θα υπογράψει διαπιστωτικές πράξεις, καθώς και τις παραιτήσεις των αντιπεριφερειαρχών, περιφερειακών συμβούλων κι αναπληρωματικών οι οποίοι σύσσωμα θα παραιτηθούν».

ΕΡ: Τι θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα;

ΑΠ: «Τη Δευτέρα θα μεταβούμε στην Κομοτηνή, γιατί θα έρθουν, ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης κ. Στυλιανίδης με τον υπουργό εργασίας κ. Δρούτση. Θα μεταβούμε στην Κομοτηνή με δύο λεωφορεία στην Κομοτηνή. Θα έχουμε συνάντηση μαζί τους και θ΄ αποφασίσουμε τις περαιτέρω κινητοποιήσεις μας».

ΕΡ: Τη Δευτέρα το κτίριο του διοικητηρίου θα είναι ανοιχτό ή κλειστό;

ΑΠ: «Θα είναι κλειστό. Θα είναι σε κατάληψη για όλες τις υπηρεσίες και θ΄ αποφασισθεί εάν και την Τρίτη θα κάνουμε την ίδια κίνηση».

 

 

 

Διαβάστε επίσης