Άρχισαν τα όργανα απ΄ το τοπικό συμβούλιο

 Άρχισαν τα όργανα απ΄ το τοπικό συμβούλιο

Η σημερινή συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Καβάλας ήταν διαφορετική απ΄ όλες τις προηγούμενες. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 9 μέλη του σημερινού τοπικού συμβουλίου κι επτά του νέου, που θ΄ αναλάβει καθήκοντα την 1η του Σεπτέμβρη.
Αυτό έγινε γιατί μαζί, παλιοί και νέοι, βάσει οδηγίας του υπουργείου εσωτερικών, πρέπει αυτή την περίοδο να συζητούν τόσο τον προϋπολογισμό του 2015, όσο και την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος.
Επικεφαλής των νέων μελών του τοπικού συμβουλίου, η Φωτεινή Κόγια, κατά πάσα πιθανότητα και επόμενη πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, προερχόμενη από την παράταξη της κας Τσανάκα.
Από τις άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση συμμετείχε μόνο ο κ. Καρίπογλου.
Παρά το ότι η συνεδρίαση άρχισε με ευχές και καλά λόγια για συνεργασία υπέρ του καλού της πόλης, δεν έλειψαν οι φραστικές αντιπαραθέσεις, οι αιχμές, που θύμισαν πολύ την προεκλογική περίοδο των προηγούμενων μηνών.
Οι αντιπαραθέσεις αυτές που δεν πήραν ιδιαίτερα μεγάλη έκταση, έγιναν για ασήμαντη αφορμή και για ασήμαντους λόγους.
Όταν άρχισε η συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου, ζήτησε το λόγο και μίλησε πρώτη η κ. Φωτεινή Κόγια. Είπε ότι η παράταξή της δεν θέλει ούτε ρεμβασισμούς, ούτε αντιπαραθέσεις, τόνισε ότι η παράταξη της κας Τσανάκα είναι στο τοπικό συμβούλιο για το καλό της Καβάλας. «Ήμασταν ενωμένοι και βλέπω ότι έτσι θα συνεχίσετε κι εσείς», είπε η Λία Ασλανίδου, σημερινή πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου.
Σε λίγα λεπτά το κλίμα άλλαξε. Χωρίς κανείς να καταλάβει το λόγο έγινε συζήτηση για τη λεγόμενη πάγια προκαταβολή, ένα ποσό 3000 ευρώ που έχει στη διάθεσή του για κάθε χρόνο το τοπικό συμβούλιο και μπορεί να το ξοδέψει για έκτακτα προβλήματα της τοπικής κοινότητας Καβάλας.
Από τη μια αποκαλύφθηκε ότι αυτή η δυνατότητα δεν υλοποιήθηκε ποτέ, από την άλλη ειπώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε αυτό το ποσό μία φορά, για να αλλάξουν λάμπες που είχανε καεί.
Ενώ η Λία Ασλανίδου εξηγούσε ότι τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, είτε γιατί δεν υπήρξαν έκτακτα προβλήματα, είτε γιατί τα προβλήματα που διαπίστωνε το τοπικό συμβούλιο λύνονταν μέσω της υπηρεσιακής οδού, από την άλλη ειπώθηκε στη συνεδρίαση ότι χρησιμοποιήθηκαν σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονταν η κα Ασλανίδου, τα χρήματα αυτά – τουλάχιστον μία φορά – το γεγονός προκάλεσε τις ερωτήσεις από την πλευρά της κας Κόγια, η οποία αναρωτήθηκε ποιο από τα δύο γεγονότα, είναι αληθινό. Δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ αυτά τα χρήματα ή χρησιμοποιήθηκαν χωρίς απόφαση του τοπικού συμβουλίου, για ν΄ αλλάξουν λαμπτήρες. Το θέμα έκλεισε χωρίς ν΄ αποσαφηνισθεί τι τελικά έγινε.
Στη συνέχεια άρχισε η συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα. «Είναι κωμωδία να συζητάμε χωρίς να υπάρχει εισήγηση», είπε ο Άκης Βελισσάρης.
Η Λία Ασλανίδου απάντησε ότι πρόκειται για μια αλλαγή στον Καλλικράτη, κάτι που ευνοεί το ρόλο που θέλει να παίξει και στον προϋπολογισμό και στο τοπικό πρόγραμμα το τοπικό συμβούλιο.
Ειπώθηκε μάλιστα ότι τις προηγούμενες ημέρες έγινε συνεργασία για να συμφωνηθούν κοινές προτάσεις, ανάμεσα στην κα Ασλανίδου και την κα Κόγια. Τότε η κα Κόγια εξήγησε ότι αυτή η συνάντηση και η συνεργασία έγινε όλως τυχαίως, μια ημέρα που η ίδια για άλλο βρέθηκε στο δημαρχείο.
Στο τέλος κι αυτής της αντιπαράθεσης για το τυχαίο της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο κυρίες του τοπικού συμβουλίου, αναγνώστηκαν και συζητήθηκαν οι προτάσεις που υιοθέτησε το τοπικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, έργα που αφορούν τις υποδομές στο Περιγιάλι, την στατική ενίσχυση του 21ου δημοτικού σχολείου στη συνοικία του Αγίου Λουκά, έργα απαραίτητα επί της οδού Κουντουριώτου, έργα απαραίτητα στην κεντρική πλατεία, ενίσχυση του φωτισμού της κεντρικής πλατείας, αντιμετώπιση των προβλημάτων στο οδόστρωμα σε συνοικιακούς δρόμους, υπογιοποίηση κάδων, αλλά εγκατάσταση και λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών στο Παληό. «Αυτή η πρόταση είναι πρόταση που διατύπωσε πρώτο το τοπικό συμβούλιο», είπε η Λ. Ασλανίδου.

Διαβάστε επίσης