Άρχισε η συζήτηση για τις Κυριακές

 Άρχισε η συζήτηση για τις Κυριακές

Στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά συναντήθηκαν χθες οι εκπρόσωποι της αγοράς, των κατά τόπους εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων του Νομού Καβάλας. Η συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του κ. Γρανά ώστε να γίνει μια πρώτη συζήτηση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Απόφαση δεν πάρθηκε. Απόφαση (του Αντιπεριφερειάρχη) αναμένεται στο τέλος του Φθινόπωρου κι αφού προηγουμένως με γενικές συνελεύσεις διατυπώσουν προτάσεις όλοι οι εμπλεκόμενοι συλλογικοί φορείς.

Στη σύσκεψη χθες έλαβαν μέρος οι Αντιπεριφερειάρχες Γρανάς και Γερομάρκος. Ο περιφερειακός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης, της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Αρσονιάδης. Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Αγγελίδης. Ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ και πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χρήστος Ηλιάδης. Παρόντες ήταν επίσης ο κ. Τουφεξής πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελευθερούπολης, η Ευαγγελία Καχέλου πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χρυσούπολης, η Βαρβάρα Μπαλτζίδου των επαγγελματιών των Κρηνίδων, ο Σταύρος Μανίτσας πρόεδρος των Επαγγελματιών της Νέας Περάμου, ο Ευθύμιος Μακρογιάννης εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, του ΠΑΜΕ αλλά και του σωματείου των εμπορουπαλλήλων.

Ο Αρχέλαος Γρανάς εξήγησε ότι οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών της Θάσου δεν ήταν στη συνάντηση αφού φαίνεται ότι καλύπτονται από την νέα νομοθεσία. Όπως είπε καλό είναι οι αποφάσεις των συλλόγων να είναι αποφάσεις όχι των διοικητικών συμβουλίων αλλά των γενικών συνελεύσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε ότι οι αποφάσεις των συλλόγων δεν είναι δεσμευτικές για τον ίδιο. Θα τις λάβει φυσικά υπόψη. «Μιλάμε για τις 45 Κυριακές και όχι για τις 7 που η αγορά βάση νόμου θα είναι ανοιχτή. Οι 7 δεν είναι της αρμοδιότητας μας. Η απόφαση του κάθε Αντιπεριφερειάρχη πρέπει να υπάρξει ως το Νοέμβρη και θα ισχύει μέχρι το 2015» είπε επίσης ο κ. Γρανάς. Ακολούθησε συζήτηση όπου κάθε εκπρόσωπος συλλόγου ή φορέα εξέφραζε άποψη προσωπική ή άποψη της διοίκησης. Σχεδόν κανείς δεν είχε πρόσφατη απόφαση γενικής συνέλευσης. Αναλυτικά ειπώθηκαν τα ακόλουθα.

Παναγιώτης Αγγελίδης (αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου): Θα συζητήσουμε το θέμα στη διοίκηση. Θα εκφράσω προσωπική άποψη. Δεν λέω όχι για κάποιες από τις 45 Κυριακές. Οι 7 μας είναι χρησιμότατες. Πρέπει να το δούμε το θέμα. Αν υπάρχει λόγος να ανοίγουμε και σε κάποιες από τις 45 Κυριακές.

Βασίλης Λεμονίδης (πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας): Γενικά είμαστε αντίθετοι στο άνοιγμα των Κυριακών. Θα το συζητήσουμε στη διοίκηση αλλά και σε έκτακτη γενική συνέλευση.

Παναγιώτης Αρσονιάδης (πρόεδρος Ομοσπονδίας): Λέμε ποτέ τη Κυριακή. Δεν υπάρχει λόγος. Για το νέο νόμο δεν έγινε διάλογος αλλά παζάρι. Παρόλα αυτά θα συνταχθούμε με την άποψη του Εμπορικού Συλλόγου.

Φώτης Τουφεξής (πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ελευθερούπολης): Κατά την άποψη μας τα καταστήματα πρέπει να είναι κλειστά και τις Κυριακές που προβλέπονταν να λειτουργούν με τον προηγούμενο νόμο. Δεν πρέπει να λειτουργούν ούτε μία Κυριακή. Θα κάνουμε συνέλευση τον Σεπτέμβρη και θα επανέλθουμε.

Βαρβάρα Μπαλτζίδου (πρόεδρος Επαγγελματιών Κρηνίδων): Λέμε ανοιχτά τις Κυριακές μόνο όταν υπάρχει λόγος.

Χρήστος Ηλιάδης (εκπρόσωπος ΕΣΕΕ): Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης πρέπει να κάνει πράξη τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων. Το θέμα πρέπει να το δούμε ανοιχτόμυαλα.

Σταύρος Μανίτσας (πρόεδρος Επαγγελματιών Ν. Περάμου): Εμείς που είμαστε τουριστική περιοχή προσπαθούμε να πείσουμε τα μέλη μας να κλείνουν έστω μια Τετάρτη απόγευμα. Οι 7 Κυριακές ανοιχτά δεν μας είναι αρκετές.

Ευαγγελία Καχέλου (πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χρυσούπολης): Υπάρχει απόφαση της διοίκησης του συλλόγου να είμαστε κλειστά ακόμη και στις 7 Κυριακές του νέου νόμου. Είναι απάνθρωπο να δουλεύουμε Κυριακή όταν δεν υπάρχει λόγος. Θα κάνουμε γενική συνέλευση σύντομα.

Στο τέλος της συνάντησης μίλησαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, του ΠΑΜΕ και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων. Ήταν κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία των καταστημάτων ημέρα Κυριακή. Στη χθεσινή συνάντηση προσκλήθηκαν και οι επαγγελματίες της Τούζλας αλλά δεν εμφανίστηκε εκπρόσωπος τους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης