• 19 Μαΐου 2024,

Άρχισε την Τετάρτη η έρευνα για το έλλειμμα της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής

 Άρχισε την Τετάρτη η έρευνα για το έλλειμμα της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής

Δώδεκα μήνες κύλησαν από την ανάληψη καθηκόντων της διοικήσεως Τσανάκα στο δήμο Καβάλας και τέτοια εποχή περίπου γινόταν γνωστό το έλλειμμα που είχε αφήσει στο ταμείο της ενιαίας πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής ο πρώην πρόεδρος. Από την Τετάρτη βρίσκεται στα γραφεία της επιτροπής η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου που κατόπιν εισαγγελικής εντολής διενεργεί εκτεταμένη έρευνα διαχειριστικής και οικονομικής φύσεως επί των πεπραγμένων εκείνης της περιόδου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες που έφθασαν από την Κομοτηνή διευκρίνισαν ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Το πόρισμα τους θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία Καβάλα προκειμένου στη συνέχεια να κινηθεί και η διαδικασία απόδοσης ευθυνών.

Όλο το προηγούμενο διάστημα των δώδεκα μηνών, όταν διενεργήθηκαν οι ανακρίσεις και η ΕΔΕ, συγκεντρώθηκε το υλικό της υποθέσεως που διαβιβάστηκε στον πταισματοδίκη Καβάλας. Ο κρατικός έλεγχος όμως άρχισε μόλις την Τετάρτη από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του δήμου Καβάλας κι αυτονόητα τα πάντα θα πρέπει να είναι έτοιμα ώστε να υποδεχθούν τους μαθητές. Ο πρόεδρος της ενιαίας πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής Νίκος Ξανθόπουλος μας ενημέρωσε ότι εδώ και ημέρες οι υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου ενεργούν συνεχώς εκτελώντας τις απαραίτητες εργασίες. Την ερχόμενη εβδομάδα θα διευθετηθεί και το ζήτημα των σχολικών καθαριστριών, αφού τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν για την προκήρυξη των θέσεων.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας της εκπαίδευσης είναι η απαίτηση για υλοποίηση εκτεταμένων κτιριακών παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες. Παρεμβάσεις όπως καθαρισμοί σε στέγες και υδρορροές. Παρόμοιες παρεμβάσεις εκτελέστηκαν μεν σε ορισμένα σχολεία αλλά όχι σε όλα, αφού οι προσλήψεις των απασχολούμενων της κοινωφελούς εργασίας καθυστέρησαν χρονικά αλλά κι επειδή η τακτική χρηματοδότηση του Ιουνίου από την κεντρική διοίκηση εκταμιεύθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Ξανθόπουλος παραδέχθηκε ότι λόγω των προαναφερόμενων προβλημάτων η ημέρα του αγιασμού δε θα βρει απόλυτα έτοιμες όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου Καβάλας. Ωστόσο, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και μάλιστα θα ενταθούν κατά τις προεκλογικές και μετεκλογικές ημέρες όταν τα μαθήματα προσωρινά θα παύσουν. Η εκλογική διαδικασία και οι απασχολούμενοι της κοινωφελούς εργασίας θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση των περισσότερων δυνατών παρεμβάσεων.

Ερωτώμενος για την προμήθεια των σχολικών μονάδων με πετρέλαιο θέρμανσης, ο Νίκος Ξανθόπουλος επεσήμανε ότι εάν δεν εκταμιευθεί η τακτική χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων τότε θα προκύψουν δυσκολίες. Βεβαίως, η δημοτική αρχή είναι ήδη ενήμερη προκειμένου να μεριμνήσει και προφανώς να βάλει το χέρι στο δικό της ταμείο ώστε να καλύψει τις ολιγωρίες της κεντρικής διοίκησης.

 

=

Διαβάστε επίσης