• 12 Μαΐου 2024,

Βιβλιοπαρουσίαση του Λ. Χαψιάδη

 Βιβλιοπαρουσίαση του Λ. Χαψιάδη

Ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας Γιώργος Χεριστανίδης και η διευθύντρια του μουσικού σχολείου Καβάλας Όλγα Μάμαλη διοργανώνουν απόψε στις 7:30 στην αίθουσα του ΟΣΚΑΡ την παρουσίαση του βιβλίου «Ένας αλήτης άγγελος» (Μυθιστόρημα για το ελληνικό τραγούδι), που φέρει την υπογραφή του Λευτέρη Χαψιάδη.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1953 στις Φέρες του Έβρου και μεγάλωσε στα Κοίλα Φερών. Σε ηλικία 11 ετών η οικογένειά του μετακόμισε στην Αλεξανδρούπολη, όπου ο Χαψιάδης έβγαλε το Γυμνάσιο ενώ οι γονείς του διατηρούσαν περίπτερο στο κέντρο της πόλης. Εν τω μεταξύ, ήδη ο μικρός Λευτέρης απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ελληνικό τραγούδι, ενώ το τραγούδι που πραγματικά τον συγκλόνισε και που άλλαξε τον ρουν της προσωπικής του πορείας ήταν η «Άπονη Ζωή» ενός πρωτοεμφανιζόμενου τότε στιχουργού.

Μαθαίνοντας ότι στιχουργός ήταν κάποιος Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο 11χρονος Χαψιάδης τηλεφώνησε στα ΝΕΑ για να μάθει αν ήταν το ίδιο άτομο που έγραφε στην αθλητική εφημερίδα «ΟΜΑΔΑ». Η θετική απάντηση από την άλλη άκρη της γραμμής ήταν πλέον σαν «κάλεσμα» της μοίρας. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο κι ενώ η Θεσσαλονίκη ήταν η λογικότερη επιλογή για τις σπουδές του, η ακατανίκητη επιθυμία του να γνωρίσει τον Παπαδόπουλο τον έκανε να δηλώσει ως πρώτη επιλογή την Αθήνα και δεύτερη την Πάτρα.

Τελικά πέρασε στην Πάτρα. Όμως, τον καιρό που ήταν φοιτητής, γνώρισε τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος και μεσολάβησε για την πολυπόθητη συνάντηση με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, με τον οποίο ο Λευτέρης Χαψιάδης έγιναν πολύ καλοί φίλοι. Παράλληλα, ο Χαψιάδης μυήθηκε στα ενδότερα της ελληνικής δισκογραφίας.

Το μυθιστόρημα του Λευτέρη Χαψιάδη, «Ένας αλήτης άγγελος» που εκδόθηκε το 2009 έχει ως κεντρικό του θέμα το χθες και το σήμερα του ελληνικού τραγουδιού. Ακροβατεί μεταξύ ζωής και θανάτου, πραγματικότητας και φαντασίας, χιούμορ και συγκίνησης. Στίχοι, μελωδίες, μεγάλα ονόματα του πενταγράμμου, αναμνήσεις και απολαυστικοί διάλογοι, κρατούν καλή συντροφιά στον αναγνώστη, μέσα από τις 364 σελίδες του βιβλίου.

Το βιβλίο είναι ένα υποθετικό ταξίδι του συγγραφέα στη ζωή και στο θάνατο, με κεντρικούς ήρωες ανθρώπους του τραγουδιού, σε καταστάσεις πραγματικές, αλλά και φανταστικές. Ο βασικός ήρωας του βιβλίου, ο Λέλος Αθάνατος είναι ο ίδιος ο Λευτέρης Χαψιάδης και η δράση του δεν απέχει και πολύ από την ίδια τη ζωή του. Είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Λευτέρη Χαψιάδη και το δεύτερό του βιβλίο, μετά το «Η ζωή μου τραγούδι, το τραγούδι ζωή».

Ένα κι ένα απολαυστικό απόσπασμα:

 

Ήρθε η ώρα του Λέλου. Στάθηκε μπροστά στον Άγιο Πέτρο με ένα αόριστο φόβο, σχεδόν τρέμοντας.

– Πώς λέγεσαι; τον ρώτησε ο κλειδοκράτορας του Παραδείσου.

– Λέλος. Λέλος Αθάνατος.

Ο Άγιος χτύπησε το όνομά του στο κομπιούτερ του (ένα Laptop τελευταίας τεχνολογίας) κι αυτό έβγαλε φλόγες. Σφραγισμένες επιταγές, διαμαρτυρημένα γραμμάτια, κατασχέσεις, διαταγές πληρωμής και κατηγορίες από το μισό ποινικό κώδικα.

– Τι δουλειά έκανες στη γη;

– Τραγούδια έγραφα.

– Τραγούδια έγραφες; Για στάσου μια στιγμή. Εσύ έγραψες το ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΘΑΝΑΣΙΑ;

– Ναι, εγώ το έγραψα, είπε ο Λέλος τρέμοντας.

– Α! ώστε: να αρρωστήσει ο Άγιος Πέτρος να τη βγάλουμε και φέτος!!!.

 

Στο βιβλίο περιέχονται τα εξής κείμενα:

– Πρόλογος του Δημοσθένη Π. Δούκα

– Βίος και πολιτεία του Λέλου Αθάνατου, εν ολίγοις

– Τα Κοίλα, ο επίγειος Παράδεισος

– Η γιαγιά Χαψιάβα

– Αλεξανδρούπολη μεριά

– Τσάτρα-πάτρα φοιτητής στην Πάτρα

– Η πλατεία Βικτωρίας

– Στην πόρτα του Παράδεισου

– Ο Άγιος έχει κέφια

– Διάλεξη για τον Πρόεδρο

– Στέλιος Καζαντζίδης. Ήταν Θεός και δεν το ήξερε

– Παράδεισος by night

– Χρήστος Χρυσανθόπουλος, ο αναμάρτητος

– Τραγούδια για τους φίλους μου

– Ατέλειωτο γράμμα

– Πρώτη μέρα στην Αθήνα

– Προσκύνημα στο “Καραϊσκάκη”

– Στο σπίτι του Προέδρου

– Χρήστος Νικολόπουλος. Το περιβόλι του ουρανού και των αγγέλων τα μπουζάκια

 

=

 

Διαβάστε επίσης