• 10 Μαΐου 2024,

Ένα ακόμη ΟΧΙ στη διέλευση του ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων

 Ένα ακόμη ΟΧΙ στη διέλευση του ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε χθες το απόγευμα η εκδήλωση του συλλόγου Αγροτών Καβάλας που έγινε σε σχολείο των Κρηνίδων με θέμα τον αγωγό ΤΑΡ και τη διέλευση του από το Νομό Καβάλας, ειδικότερα τα Τενάγη των Φιλίππων. Περίπου 100 άνθρωποι παρακολούθησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική ομιλία του Λάζαρου Βασιλειάδη, πήραν μέρος στη συζήτηση με θέμα και τον αγωγό συνολικά και το τμήμα του που προτείνεται να περάσει από τα Τενάγη. Όλοι είπαν το ίδιο πράγμα. Ο αγωγός δεν πρέπει να περάσει από τα Τενάγη. Για δύο λόγους:1)Αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό (λόγω της ιδιαιτερότητας των εδαφών της περιοχής) 2) Θα θίξει πολλές και μεγάλες καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ο Άρης Γιαννακίδης, ο Λάζαρος Βασιλειάδης και ο Κωστής Σιμιτσής αναφέρθηκαν σε εναλλακτική πρόταση που οι τοπικοί φορείς θα παρουσιάσουν στην εταιρία που κατασκευάζει τον αγωγό. Δεν είπαν τι είδους πρόταση θα είναι αυτή. Πιθανότερο φαίνεται να προταθεί να ακολουθηθεί το αρχικό σενάριο δηλαδή ο αγωγός μετά τα βουνά βόρεια της Καβάλας να ακολουθήσει διαδρομή εκτός Τεναγών (Αμισιανά, Κοκκινόχωμα, Αντιφίλιπποι, Νομός Σερρών). Πάντως ο Λάζαρος Βασιλειάδης που μελέτησε προσεκτικά τα κείμενα του έργου που έχουν δημοσιοποιηθεί εξέφρασε την απορία αν αυτό είναι εφικτό αφού υπάρχουν πληροφορίες ότι η προτεινόμενη χάραξη είναι η οριστική. Τέθηκε επίσης το ζήτημα αξιοποίησης του αγωγού κι όχι απλής διέλευσης του από τη Βόρεια Ελλάδα. «Εμείς αντιμετωπίζουμε τον αγωγό θετικά ως αναπτυξιακό έργο. Πρέπει όμως να έχουμε πρόσβαση στο φυσικό αέριο» είπε ο κ. Βασιλειάδης. Είπε επίσης ότι στη διάρκεια του έργου δημιουργούνται δύο μεγάλοι χώροι αποθήκευσης σωλήνων, ένας κοντά στο νέο λιμάνι κι ένας δεύτερος στο Νομό Δράμας. Ο Άρης Γιαννακίδης με τη χθεσινή ευκαιρία ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση μελέτης για την εκτέλεση ενός μεγάλου έργου που θα στηρίξει τις καλλιέργειες στα Τενάγη. Αν και δεν είπε περί τίνος πρόκειται, σημείωσε ότι το έργο αυτό θα έχει προϋπολογισμό 15 εκ ευρώ. Ο κ. Γιαννακίδης πρώτος κι όλοι οι άλλοι ομιλητές αμέσως μετά τόνισαν ότι ο αγωγός δεν πρέπει να περάσει από τα Τενάγη.

Τη χθεσινή σύσκεψη παρακολούθησαν ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας κ. Καραγιαννίδης, εκπρόσωποι δήμων του Νομού Δράμας, Γιαννακίδης-Γρανάς- Γερομάρκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παπακοσμάς-Γεροστεργίου- Μπαλίκας- Ποτόλιας- Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μετά πολλών αντιδημάρχων, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τσανάκα, Ιωαννίδης, Βέρρος, Στέλλα Παπαδοπούλου κτλ.

 

 

Διαβάστε επίσης