• 19 Μαΐου 2024,

Έργα του ΕΣΠΑ που οδεύουν στο νέο ΕΣΠΑ

 Έργα του ΕΣΠΑ που οδεύουν στο νέο ΕΣΠΑ

Με ημερομηνία 30 Ιουνίου του 2015, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης (υπ. Οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού), απέστειλε γραπτή απάντηση στο βουλευτή Δράμας της Ν.Δ. Δημήτρη Κυριαζίδη, σε ερώτησή του, που κατατέθηκε στη βουλή στις 16 Ιουνίου του 2015. Ουσιαστικά ο υπουργός διαβιβάζει στον βουλευτή στοιχεία της γενικής γραμματείας δημοσίων επενδύσεων υπηρεσία αρμόδια για το ΕΣΠΑ, τα οποία προέρχονται κι από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ειδικότερα δε τη διαχειριστική αρχή του υπηρεσιακού προγράμματος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Στην απάντηση περιλαμβάνονται πέντε πίνακες έργων. Στον πρώτο όλα τα έργα του ΠΕΠ ΑΜΘ που διαχειρίζεται η διαχειριστική αρχή ανά περιφερειακή ενότητα. Στο δεύτερο πίνακα τα ολοκληρωμένα έργα του ΕΣΠΑ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στον τρίτο πίνακα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και στους σημαντικότερους πίνακες Νο 4 και Νο 5, παρουσιάζονται 11 απενταγμένα έργα τα οποία ωστόσο είναι προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, 16 έργα της περιφέρειας ΑΜΘ που προτείνονται για μεταφορά στο νέο ΕΣΠΑ.

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε, να διαβάσουμε και να μελετήσουμιε πιο αναλυτικά τους δυο τελευταίους πίνακες. Στα 11 απενταγμένα έργα του ΕΣΠΑ τα οποία είναι προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχουν για το νομό Καβάλας τα εξής έργα:

-Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας, περιοχή Κηπούπολης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.5 εκατομμύρια ευρώ.

-Προμήθεια εξοπλισμού των κέντρων υγείας του γενικού νοσοκομείου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 228.000 ευρώ.

-Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου Καβάλας. Το έργο έχει προγραμματισμό 483.000 ευρώ και  τέλος,

-Ανάπλαση οικισμού ρομά στις Πηγές του Δήμου Νέστου, το έργο έχει προϋπολογισμό 410.000 ευρώ.

Τα έργα αυτά είναι υποψήφια να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ όπως επίσης και δύο σημαντικά έργα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

-η προμήθεια ασθενοφόρων και κινητών μονάδων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ και

-το σύστημα παρακολούθησης υγροτοπικών, δασικών εκτάσεων.

Στον πίνακα νούμερο 5 αναφέρονται τα έργα που είναι σ΄ εξέλιξη και μεταφέρονται από το ΕΣΠΑ στο νέο ΕΣΠΑ. Στον κατάλογο των έργων βρίσκουμε τα εξής:

-Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας, περιοχή υψηλής ζώνης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 4.100.000 ευρώ. Οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες φτάνουν στο ποσό του 1.300.000 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι η ΔΕΥΑ Καβάλας.

-Κατασκευή δικτύου ύδρευσης Δήμου Καβάλας, περιοχή Μέσης κεντρικής ζώνης πόλης Καβάλας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 3,2 εκατομμύρια ευρώ, Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί ανέρχονται στις 900.000 ευρώ. Δικαιούχος είναι η ΔΕΥΑ Καβάλας.

-Αποκατάσταση παλαιού μεντρεσέ στις Καμάρες, επανάχρησή του ως χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου, ανάπλαση της περιοχής μεταξύ των οδών Παλαιού Υδραγωγείου και Λάμπρου Κατσώνη. Και αυτό το έργο μεταφέρεται στο νέο ΕΣΠΑ. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 1.000.000 ευρώ. Οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες φτάνουν στο ποσό των 350.000 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Καβάλας.

-Έργο αποκατάστασης της Μεγάλης Λέσχης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2,1 εκατομμύρια ευρώ. Πραγματοποιηθείσες δαπάνες 657.000 ευρώ. Δικαιούχος ο Δήμος Καβάλας.

-Πολιτιστικό κέντρο Δήμου Καβάλας, Δημοτική Καπναποθήκη. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,1 εκατομ. ευρώ. Πραγματοποιηθείσες δαπάνες 280.000 ευρώ.

-Αναβάθμιση χώρων φιλοξενίας κι εξωτερικών χώρων ψυχαγωγίας, προμήθεια εξοπλισμού στην Παιδόπολη. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,8 εκατ. ευρώ, δαπάνες που έχουνε γίνει μέχρι τώρα 130.000 ευρώ. Δικαιούχος ο Δήμος Καβάλας.

-Έργα προστασίας και διαμόρφωσης Ακτής Ραψάνης. Το έργο έχει προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ, πραγματοποιηθείσες δαπάνες 344.000 ευρώ, δικαιούχος Δήμος Καβάλας.

Στον ίδιο κατάλογο έργων μεταφέρονται από το ΕΣΠΑ στο νέο ΕΣΠΑ βρίσκει κανείς και τα εξής έργα:

-Προμήθεια εξοπλισμού προεπεξεργασίας στερεών αποβλήτων, κομποστοποίησης περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

-Μελέτες του τμήματος Δράμα – Καβάλα, του κάθετου άξονα 61 της Εγνατίας Οδού, Σέρρες – Δράμα – Καβάλα. Κάθετος άξονας 80 Εγνατίας οδού Αρδάνιο – Ορμένιο – τμήμα Αρδάνιο – Μάνδρα, με δικαιούχο την Εγνατία οδό.

 

Διαβάστε επίσης