Έργα 3 ετών στον τομέα της εκπαίδευσης

 Έργα 3 ετών στον τομέα της εκπαίδευσης

Ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής μαζί με τον αντιδήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη, τον αντιδήμαρχο Κυριάκο Σταυρίδη και τον πρόεδρο της Δημωφέλειας Στέλιο Σχοινάκη, βρέθηκαν χθες το πρωί στο 5ο δημοτικό σχολείο και στο Ζουμπουλάκειο γυμνάσιο, στην περιοχή του Τιμίου Σταυρού.

Εκεί έκαναν μία γενικότερη αναφορά στα έργα σε κτήρια εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας, έργα που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια. Ο δήμαρχος χώρισε τα έργα αυτά σε δύο κατηγορίες, σε αυτά που χρηματοδοτήθηκαν από τα τακτικά έσοδα της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ.

Δήλωσε ικανοποιημένος καθώς έγιναν πολλά. Ξεχώρισε το νέο δημοτικό σχολείο του Αμυγδαλεώνα, που θα εγκαινιασθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά και τη ριζική ανακαίνιση του δημοτικού σχολείου του Αγίου Ιωάννη, όπου όταν το έργο ολοκληρωθεί, δε θα υπάρχει καθόλου κόστος από τη λειτουργία του. Από ενεργειακής δηλαδή πλευράς το κόστος θα έχει μηδενιστεί.

Ο δήμαρχος μίλησε ειδικότερα για τα όσα έγιναν στο 5ο δημοτικό σχολείο και στο Ζουμπουλάκειο, όπου στεγάζεται το 4ο γυμνάσιο. Είπε τα εξής: «Οι παρεμβάσεις που έγιναν σε όλα τα σχολεία του Δήμου Καβάλας, μπορούν να ομαδοποιηθούν σε δύο βασικές κατηγορίες. Η μία είναι, δουλειές που έγιναν με χρήματα του Δήμου, δηλαδή τα λεγόμενα χρήματα ΣΑΤΑ, τα οποία διατέθηκαν κυρίως σε συντηρήσεις αισθητικού χαρακτήρα και σε συντηρήσεις μικρές αποκαταστάσεις, όσον αφορά τις υγρασίες, τις στέγες, τις μονώσεις, εγκαταστάσεις υαλοπινάκων με ενεργειακά κρύσταλλα… Εδώ τώρα τελείως ενδεικτικά παρουσιάζουμε το 5ο δημοτικό σχολείο, το οποίο ένα από τα ιδιαίτερα και πολύ χαρακτηριστικά σχολεία του δήμου μας. Έχει κτιστεί πριν από τον πόλεμο με το μεγάλο εκείνο φιλολογικό πρόγραμμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και των τότε κυβερνήσεων. Η παλαιότητα του ήταν πλέον εμφανής σε όλους. Οι συντηρήσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως αυτά τα οποία θα σας εξηγήσει τώρα ο Θόδωρος Μουριάδης.

Η άλλη μεγάλη ομάδα έργων είναι αυτά που γίνονται με τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Εδώ πάλι χαρακτηριστικά θα σας παρουσιάσουμε το 4ο γυμνάσιο, το Ζουμπουλάκειο, στο οποίο έγιναν πάρα πολύ μεγάλες παρεμβάσεις και γι΄ αυτό το λόγο αξίζει τον κόπο να το επισκεφθούμε και να το δούμε από κοντά».

 

Ο Θ. Μουριάδης δήλωσε: «Βρισκόμαστε στο 5ο δημοτικό σχολείο. Ένα σχολείο που κτίστηκε όπως προείπε ο δήμαρχος με το φιλολογικό πρόγραμμα του Ε. Βενιζέλου και μάλιστα κτηριολογικά είναι ίδιο με το σχολείο της Παναγίας. Αυτή τη από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, έγινε η αποκάλυψη της πέτρας, έχει βαφτεί όλο το κτήριο, έχουνε πιαστεί οι υγρασίες που υπήρχαν πάνω στην οροφή και γενικά συνεχίζονται – τα έργα – με το καινούριο πρόγραμμα το φετινό και κάποιες εργασίες που αρχίσαμε από πέρσι, θα ολοκληρωθούν. Τις ίδιες παρεμβάσεις κάναμε και στα υπόλοιπα σχολεία. Π.χ. στο 18 δημοτικό σχολείο στο οποίο έχουνε αποκατασταθεί στατικά προβλήματα που υπήρχανε στο κτήριο. Έχει βαφτεί όλο. Έχουνε αντικατασταθεί – όπως σε όλα τα γυμναστήρια, τα οποία υπάρχουνε στο δήμο μας – τα υπάρχοντα πλακίδια αμιάντου, πλέον με ελαστικά δάπεδα για να μπορούνε να παίζουνε τα παιδιά».

 

Το σύνολο των σχολείων

 

Συνολικά τριάντα σχολικές μονάδες στη Δημοτική Ενότητα Καβάλας και τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων του Δήμου Καβάλας ανακαινίστηκαν, επεκτάθηκαν και συντηρήθηκαν, όπως:

-Ανακαίνιση 4ου Γυμνασίου και Πειραματικού Γυμνασίου Καβάλας. (ΕΣΠΑ -843.690,31 €).

-Ανακαίνιση συγκροτήματος 1ου ΤΕΛ Καβάλας.(ΕΣΠΑ -1.082.241,22 €).

-Ανακαίνιση 6ου ΓΕΛ, Μουσικού Σχολείου και Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (σχολικό συγκρότημα πρώην Πολυκλαδικού). (ΕΣΠΑ -624.911,53 €).

-Ενίσχυση και ανακαίνιση κτηρίου (Χ) σχολικού συγκροτήματος 1ου ΤΕΛ Καβάλας. (ΕΣΠΑ – 345.979,81 €).

-Ανακαίνιση και στατική ενίσχυση φέροντα οργανισμού υφιστάμενου και ανέγερση νέου κτηρίου στο 3ο Γυμνάσιο Καβάλας. (ΕΣΠΑ – 1.923.373,7 €).

-Βιοκλιματική και ενεργειακή αναβάθμιση 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. (ΕΣΠΑ – 1.575.407,73 €)

-Κατασκευή νέου 12/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Αμυγδαλεώνα. (ΕΣΠΑ – 1.871.678,50 €)

-Ανακαίνιση και εξοπλισμός Ειδικού Σχολείου στη Νέα Καρβάλη.

(ΣΑΤΑ – 80.000 € ΕΣΠΑ – 216.000 €)

-Ανακαίνιση, ανάδειξη και συντήρηση 5ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. (ΣΑΤΑ – 20.000 €)

-Συντήρηση 18ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. (ΣΑΤΑ – 30.000 €).

-Συντήρηση 16ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας (Μεταμόρφωση). (ΣΑΤΑ – 20.000 € )

-Συντήρηση 6ου Γυμνάσιου Καβάλας. (ΣΑΤΑ -15.000 €)

-Συντήρηση και ελαιοχρωματισμός 22ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. (ΣΑΤΑ -25.000 €)

-Συντήρηση 8ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. (ΣΑΤΑ -12.000 €)

-Συντήρηση 13ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας. (ΣΑΤΑ -8.000 €)

-Συντήρηση και ελαιοχρωματισμός 14ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας (ΣΑΤΑ -20.000 €).

-Βελτίωση αύλειου χώρου και συντήρηση 11ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας (ΣΑΤΑ -20.000 €).

-Ανάδειξη και συντήρηση 10ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας (ΣΑΤΑ – 30.000 €).

-Συντηρήσεις 1ου και 4ου Λυκείου Καβάλας. (ΣΑΤΑ -30.000 €).

-Ελαιοχρωματισμός Γυμνάσιου Κρυονερίου. (ΣΑΤΑ – 3.000 €).

-Αντικατάσταση δαπέδων, συντηρήσεις και ελαιοχρωματισμός Γυμνασίου Κρηνίδων. (ΣΑΤΑ – 12.000 €).

-Αντικατάσταση κουφωμάτων και ελαιοχρωματισμός 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρηνίδων. (ΣΑΤΑ – 10.000 €).

-Εξωτερική και εσωτερική συντήρηση Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρβάλης. (ΣΑΤΑ – 30.000 €).

 

 

 

Διαβάστε επίσης