• 5 Μαΐου 2024,

Έσπευσαν να εγγραφούν στα τμήματα του ΤΕΙ

 Έσπευσαν να εγγραφούν στα τμήματα του ΤΕΙ

Πολύς κόσμος ανέβηκε χθες από το πρωί μέχρι το μεσημέρι στο ΤΕΙ Καβάλας, χθες πρώτη μέρα των εγγραφών των νέων σπουδαστών. Το ΤΕΙ οργάνωσε τη διαδικασία των εγγραφών για τα επτά τμήματα του. Οι εγγραφές στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονταν στο φουαγιέ του μεγάλου αμφιθεάτρου. Εκεί είχαν οργανωθεί οι διοικητικοί υπάλληλοι, που υποδέχονταν τους νέους σπουδαστές, που στις περισσότερες περιπτώσεις προσέρχονταν με συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα.
Το τμήμα ηλεκτρολόγων ακολούθησε τη δική του διαδικασία εγγραφών, στο κτήριο της βιβλιοθήκης του ΤΕΙ. Υπολογίζεται ότι θα εγγραφούν περίπου 1100 νέοι σπουδαστές, που θ΄ αρχίσουν τα μαθήματα την 1η Οκτώβρη.
Ξεχώριζαν για τη διαδικασία της εγγραφής οι πρωτοετείς σπουδαστές που προέρχονται από το Νομό Καβάλας. Αυτοί γνώριζαν τα κατατόπια, ανέβηκαν στο ίδρυμα να γραφτούν μόνοι τους.
Σημειώνουμε ότι οι εγγραφές γίνονται στη Δράμα για τα δύο τμήματα του ΤΕΙ που λειτουργούν εκεί, ενώ για το τμήμα νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου, οι εγγραφές γίνονται στην Καβάλα.
Ο πρόεδρος του ιδρύματος Νάσος Μητρόπουλος μίλησε για την οργάνωση της διαδικασίας των εγγραφών όπως επίσης και για το μεγάλο καημό των ΤΕΙ αυτή την περίοδο, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Είπε τα εξής: «Για πρώτη φορά το κάνουμε αυτό. Δηλαδή τις κάνουμε συγκεντρωτικά τις εγγραφές. Να ενημερώσω ότι και τις εγγραφές τις κάνουμε εδώ στην Καβάλα, γιατί μας το ζήτησαν κι έτσι επομένως είναι συνολικό το αντικείμενο των εγγραφών. Το αντιμετωπίσαμε πιο οργανωμένα φέτος και πιστεύουμε ότι δε θα έχουμε μεγάλες διαρροές από μεταγραφές. Κάνουμε βέβαια εμείς μία δημοσκόπηση εάν θέλουν να εγγραφούν ή όχι, αλλά η άποψή μας είναι ότι δε θα ξεπεράσουμε το 20 με 25%».
ΕΡ: Αυτό που οφείλεται;
ΑΠ: «Θα έλεγα ότι είναι τέτοια η δομή της ανώτερης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που τα τεχνολογικά ιδρύματα έχουμε μεγαλύτερη προσέλκυση από κοντινότερες περιοχές. Να σας πω το εξής: Ένας νέος που θα ιατρική και είναι από την Αθήνα θα βάλει και την ιατρική της Αλεξανδρούπολης και την ιατρική της Κρήτης, ενώ κάποιος που είναι για τις σχολές ανώτερης ζήτησης θα κοιτάξει να κάνει μία διασπορά κοντά στο σπίτι του».
ΕΡ: Είστε αισιόδοξος; Τα μαθήματα θα αρχίσουν την 1η Οκτώβρη;
ΑΠ: «Είμαστε αισιόδοξοι. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν την 1η Οκτώβρη, κανονικά. Έχουμε λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Επαναλαμβάνω ότι το υπουργείο παιδείας δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας που είναι να μας δώσει χρήματα για τις λειτουργικές μας δαπάνες, για το έκτακτο προσωπικό. Το μόνο το οποίο έχει απομείνει αυτή τη στιγμή είναι χρησιμοποιήσουμε τα αποθεματικά, για να προσλάβουμε έκτακτους καθηγητές. Δηλαδή ν΄ αρχίσουμε σιγά – σιγά ν΄ αφομοιώνουμε την ουσία του ζητήματος για να μπορέσουμε ν΄ ανταποκριθούμε σε αυτό που όφειλε η πολιτεία να είχε ικανοποιήσει. Δηλαδή να είχε δώσει χρήματα για το έκτακτο προσωπικό».

Διαβάστε επίσης