• 18 Μαΐου 2024,

Ήχοι και χρώματα απ΄ όλη την Ελλάδα

 Ήχοι και χρώματα απ΄ όλη την Ελλάδα

Πολύς κόσμος βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Πάρκο Φαλήρου, όπου παρακολούθησε και χειροκρότησε θερμά τους συμμετέχοντες χορευτές απ΄ όλη την Ελλάδα, στο 2ο πανελλήνιο φεστιβάλ, κάθε τόπος και χορός.
Η διοργάνωση του συλλόγου «Νεάπολις» γίνεται θεσμός. Ο στόχος επετεύχθη όπως είπαν μετά το φεστιβάλ οι διοργανωτές. Στο δεύτερο πανελλήνιο φεστιβάλ κάθε τόπος και χορός, συμμετείχε ο πολιτιστικός σύλλογος Σίφνου με χορούς από τις Κυκλάδες, το Εργαστήρι ελληνικού χορού απ΄ το ΝαύπλιοΉχοι και χρώματα απ΄ όλη την Ελλάδα, ο σύλλογος Αυλωνιτών από την Αυλώνα Αττικής, το χορευτικό συγκρότημα Ζωοδόχου Πηγής από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, ο Πολιτιστικός σύλλογος Νέου Σουλίου Σερρών και φυσικά το χορευτικό συγκρότημα του Κέντρου Ελληνικής Λαογραφίας Νεάπολις, από την πόλη μας.
Όλα αυτά τα χορευτικά συγκροτήματα μαζί με τους μουσικούς που σε ορισμένες περιπτώσεις ήρθαν στην Καβάλα στην εκδήλωση, συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή το απόγευμα στην παραλιακή οδό, η οποία αυτό το διάστημα είναι πεζόδρομος. Ξεκίνησαν με παρέλαση. Έφτασαν στον τόπο της εκδήλωσης, στο Πάρκο του Φαλήρου. Ο κόσμος καταχειροκρότησε τους χορευτές στη διάρκεια της παρέλασης, ενώ πολλοί επισκέπτες της Καβάλας ξαφνιάστηκαν αποθανατιζοντας τη διαδικασία της παρέλασης. Στο φεστιβάλ δε συμμετείχε τελικά το χορευτικό συγκρότημα από τη Σκόπελο για λόγους ανωτέρας βίας.
Στο χώρο της εκδήλωσης με πολύ εθελοντική δουλειά, το Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας Νεάπολις, ο διοργανωτής του φεστιβάλ, είχε φτιάξει θαυμάσιες υποδομές. Πολλές πλαστικές καρέκλες και τραπέζια, καθώς μετά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ακολούθησε λαϊκό γλέντι. Πολλά σουβλάκια ψήθηκαν στην ψησταριά, όπου προσφέρθηκαν κι άλλα εδέσματα. Λειτούργησαν επίσης περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα, από τη Σίφνο, το Ναύλιο, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή των Σερρών.
Στο ίδιο χώρο λειτούργησε περίπτερο χειροποίητου κοσμήματος από την Εύα Κεχαγιά, η οποία συνεργάζεται όλο το χρόνο μ το κέντρο ελληνικής λαογραφίας Νεάπολις, σε εργαστήρια δημιουργίας κοσμημάτων.
Από πλευράς τεχνικής υποδομής, ο Νέστορας φρόντισε ώστε όλα επί σκηνής να εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο. Άλλοτε χρησιμοποιήθηκαν μουσικές από CD κι άλλοτε η ορχήστρα ήταν ζωντανή.
Όλους τους παρευρισκόμενους υποδέχθηκαν στην εκδήλωση ο Δημήτρης Φωτογράφος και η Έλλη Καμάρια, εκπρόσωποι του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Νέδαπολις.
«Η φετινή εκδήλωση μας χαρίζει χρώματα και ήχους απ΄ όλη την Ελλάδα», είπε ο Δημήτρης Φωτογράφος, ενώ η Έλλη Καμάρια τόνισε ότι η διοργάνωση είναι γεγονός παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής.
Καλωσόρισμα ακούστηκε στην εκδήλωση κι από τον πρόεδρο του συλλόγου Αλέξανδρο Τσεβελέκη.
«Το φεστιβάλ παρουσιάζει την ελληνική παράδοση. Θέλουμε να το καθιερώσουμε και να γίνει θεσμός», είπε ο κ. Τσεβελέκης, που ευχαρίστησε για την υποστήριξή της διοργάνωσης το Δήμο Καβάλας, τη Δημωφέλεια, τους δάσκαλους του συλλόγου Νεάπολις, Δημ. Φωτογράφο που είχε και το ρόλο του διοργανωτή της εκδήλωσης, Γιώργο Καμπουρίδη.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημωφέλειας Στέλιος Σχοινάκης. «Ο σύλλογος Νεάπολις κάνει τη διαφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης», είπε, διαπιστώνοντας ότι η διοργάνωση έγινε με πολύ φιλότιμο, εθελοντική δουλειά και αγάπη.
Αμέσως μετά άρχισαν ν΄ ανεβαίνουν στη σκηνή ένα – ένα τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων και των περιοχών που προαναφέραμε.
Όλοι καταχειροκροτήθηκαν κι όταν τέλειωσε το φεστιβάλ, τότε άρχισε το πραγματικό λαϊκό γλέντι, με ελληνική μουσική και πολλές παρέες να μένουν στο Πάρκο Φαλήρου μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής.

-=

 

Διαβάστε επίσης