Αισιοδοξία ή «στερεύει ο Πρίνος»;

 Αισιοδοξία ή «στερεύει ο Πρίνος»;

Διαφορετική από τις συνηθισμένες είναι η προσέγγιση που έκανε με δημοσίευμα της το Σάββατο η Εφημερίδα των Συντακτών (εφημερίδα των Αθηνών) στα θέματα της Ενεργειακής Αιγαίου. Ενώ τα δελτία τύπου της εταιρίας αλλά και οι συχνές συνεντεύξεις το Μαθιού Ρήγα «βγάζουν» μια σαφέστατη αισιοδοξία, η Εφημερίδα των Συντακτών έγραψε κείμενο με τίτλο «Στερεύει ο Πρίνος». Μέσα στο κείμενο υπάρχουν αναφορές του τύπου «έχουν αρχίσει να στερεύουν τα κοιτάσματα πετρελαίου», «η παραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή» κτλ. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά στις γεωτρήσεις στα υφιστάμενα κοιτάσματα του Πρίνου αφού η εφημερίδα τις εξετάζει από μια άλλη πλευρά. Σε γενικές γραμμές αναφέρει ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων. Στο κείμενο δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο κοίτασμα του Πεδίου Ε.

Κι όμως το βράδυ της περασμένης Πέμπτης που οι εκπρόσωποι της εταιρίας συνάντησαν τους δημοσιογράφους της Καβάλας το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό. Αυτό άλλωστε προκύπτει από τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο. Τι να συμβαίνει άραγε; Γιατί ο τοπικός τύπος υιοθετεί όσες πληροφορίες προέρχονται από την εταιρία κι αισιοδοξεί ενώ ο τύπος των Αθηνών (πρώτη φορά είναι αλήθεια) εξετάζει διαφορετικά σενάρια; Όποιος διαβάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών καταλαβαίνει ότι αν οι εσωτερικές γεωτρήσεις δεν αποδώσουν και δεν αυξήσουν την παραγωγή του Πρίνου τότε όλα τα αρνητικά ενδεχόμενα είναι «ανοιχτά». Το δημοσίευμα αναφέρει τα ακόλουθα:

 

«Στερεύει ο Πρίνος

*Λιγότερα από 2.000 βαρέλια την ημέρα η παραγωγή

Του Βασίλη Γεώργα

Τα μοναδικά κοιτάσματα πετρελαίου που έχουν ανακαλυφθεί και αξιοποιούνται στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να στερεύουν. Η παραγωγή του γνωστού «Πρίνου» στη Θάσο βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή, έχοντας πέσει σε λιγότερα από 2000 βαρέλια την ημέρα, με την ελληνοαμερικανικών συμφερόντων Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα να προσπαθεί να κρατήσει σε βιώσιμα επίπεδα την άντληση πετρελαίου, αναζητώντας παράλληλα αλλού στη «γειτονιά» της διέξοδο για να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Το αίτημα που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας η Energean Oil από κοινού με την ισραηλινή εταιρεία Ratio Petroleum, για να ερευνήσει τον περιβαλλοντικά επιβαρημένο Θερμαϊκό κόλπο και τον τουριστικά αναπτυγμένο Κόλπο Ορφανού, έρχεται σε μία περίοδο που η εταιρεία παίζει την τελευταία της ζαριά για ν΄ αναστήσει τον Πρινο. Ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει επενδύσεις 60 εκατ. δολαρίων για την υλοποίηση τεσσάρων νέων γεωτρήσεων: μια που έχει ήδη ολοκληρωθεί για την εισπίεση νερού κι άλλες τρεις παραγωγικές με στόχο την αύξηση της παραγωγής.

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης γεώτρησης, η οποία θα μπορούσε να αποδώσει περίπου 600 βαρέλια την ημέρα. Η Τρίτη γεώτρηση, που επίσης υπολογίζεται ότι μπορεί να αποδώσει άλλα 600 βαρέλια, αναμένεται να δείξει στοιχεία στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ η πιο σημαντική γεώτρηση, που έχει στόχο 1000 με 1200 βαρέλια, θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2014.

 

Νέες έρευνες

Στο μεσοδιάστημα, είναι σαφές ότι η Energean Oil θα επιδιώξει να διερευνήσει την ερευνητική της δραστηριότητα στην περιοχή, με τον κόλπο του Ορφανού (το παλιό οικόπεδο εκτείνεται σε 2.015 τ.χλμ.) και τον Θερμαϊκό (5.025 τ.χλμ) να αποτελούν πλέον κορυφαία της προτεραιότητα. Η εταιρεία χαρακτηρίζει φυσική συνέχεια του Πρίνου τις συγκεκριμένες περιοχές καθώς εμφανίζουν τα ίδια γεωλογικά χαρακτηριστικά με αυτά του Πρίνου. Παράλληλα, το χαμηλό κόστος που συνεπάγεται η εγγύτητα των εγκαταστάσεων της στη Θάσο, αποτελεί μεγάλο οικονομικό πλεονέκτημα γι΄ αυτήν, παρότι θα χρειαστεί να πείσει με επιχειρήματα την τοπική κοινωνία ότι μπορεί να αξιοποιήσει την εμπειρία του Πρίνου για να υλοποιήσει τις επενδύσεις της χωρίς να απειλήσει το περιβάλλον και τον τουριστικό χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Η Energean Oil, στην οποία συμμετέχει πλέον με ποσοστό της τάξης του 40% και η αμερικανική Third Point, έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής και για την περιοχή των Ιωαννίνων, η οποία είχε ερευνηθεί στο παρελθόν από την Enterprise Oil καθώς και για το Κατάκολο. Όλα δείχνουν πως οι έρευνες στην περιοχή θα αργήσουν να ξεκινήσουν, καθώς οι σχετικές συμβάσεις βρίσκονται στο στάδιο της κατάρτισης, ενώ πρόθεση του υπουργείου είναι να εγκριθούν και από τη Βουλή.

 

 

Διαβάστε επίσης