Ακολουθώντας την πορεία… Ο φόβος φύλαξε τα έρμα κι έκλεισε τα καφέ

 Ακολουθώντας την πορεία… Ο φόβος φύλαξε τα έρμα κι έκλεισε τα καφέ

Η χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση της Καβάλας ήταν ομολογουμένως η μεγαλύτερη όλων σε επίπεδο εύρους και συμμετοχής των πληγμένων επαγγελματικών κλάδων από τις επιταγές της τρόικα και την επιβολή των κυβερνητικών μέτρων εξαθλίωσης του ελληνικού λαού. Η συγκεκριμένη συγκέντρωση θύμισε στιγμές του παρελθόντος, όταν η Καβάλα είχε βγει στους δρόμους προκειμένου να διαδηλώσει την αντίθεσή της στην προτεινόμενη επένδυση του λιθάνθρακα. Με την ανεργία και την ύφεση να έχουν χτυπήσει κόκκινο, με τις οικογένειες να καταμετρούν τις εισοδηματικές τους απώλειες και το περιεχόμενου του πορτοφολιού να εξανεμίζεται χωρίς να επαρκεί για τις βασικές πλέον ανάγκες, ο κόσμος φάνηκε επιτέλους να κατανοεί πως εάν υπάρχει μια πιθανότητα «νίκης», αυτή θα πρέπει να κερδηθεί στους δρόμους και μέσα από αγώνες.

Έτσι χθες το πρωί, η πλατεία Καπνεργάτη πλημμύρησε από διαμαρτυρόμενους πολίτες, από ποικίλα επαγγελματικά σωματεία, από φοιτητές του ΤΕΙ, από πανό με ανάλογα συνθήματα. Μετά το πέρας των τοποθετήσεων εκ μέρους της προέδρου του ΕΥΚ, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, η πολυπληθής ομάδα των καβαλιωτών ξεκίνησε για μία πορεία στους δρόμους της πόλης, με κατάληξη το κτίριο της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

Μόνο που αυτή τη φορά η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν διαφορετική. Είχε προαναγγελθεί πως η πορεία θα περνούσε μέσα από τους πεζόδρομους του κέντρου, οι οποίοι στη διάρκεια της προηγούμενης απεργιακής συγκέντρωσης έσφυζαν από ζωή και από τους αμέριμνους θαμώνες των καφέ, που απολάμβαναν το πρωινό τους. Αυτή τη φορά επίσης φαίνεται πως ο φόβος φύλαξε τα έρμα, αφού τα καφέ των πεζοδρόμων ήταν κλειστά. Τουλάχιστον οι διοργανωτές μπορούν να καυχηθούν ότι πέτυχαν μια νίκη, αν και αδιευκρίνιστο στάθηκε το κατά πόσο παρέμειναν κλειστά τα εν λόγω καταστήματα, ακολουθώντας την απόφαση της υπόλοιπης αγοράς.

Ο όγκος των απεργών κινήθηκε από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπου πραγματοποιήθηκε μια σύντομη στάση στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να επιδοθεί κείμενο διαμαρτυρίας. Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε από την οδό Παύλου Μελά προς την οδό Βενιζέλου, έστριψε μπροστά από την Εμπορική Τράπεζα και βγήκε στον πετρόδρομο της Ερυθρού Σταυρού. Τρία από τα καφέ στον συγκεκριμένο δρόμο παρέμειναν ανοικτά, έτσι οι διαδηλωτές κοντοστάθηκαν μπροστά και προέτρεψαν ιδιοκτήτες και θαμώνες να τους ακολουθήσουν στην πορεία. Παρακίνηση που ωστόσο δεν βρήκε ευήκοα ώτα.

Ο πορεία των διαμαρτυρόμενων απεργών, τη διευκόλυνση των οποίων είχαν αναλάβει η αστυνομία και το λιμενικό, έστριψε στον κυκλικό κόμβο της οδού Αβέρωφ, όπου στην κεφαλή τέθηκαν πέντε ταξί φέροντα μαύρες σημαίες. Η επόμενη στροφή έφερε τους συμμετέχοντες στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Με τα ταξί να προχωρούν πρώτα κορνάροντας και με τα συνθήματα να ακούγονται, άλλοτε πιο ζωηρά κι άλλοτε ελαφρώς βαριεστημένα, ο όγκος των απεργών έφτασε μπροστά στο διοικητήριο.

Εκεί το Σωματείο Ζαχαροπλαστών είχε τοποθετήσει κιόσκι και είχε ετοιμάσει καφέδες και νερό προκειμένου να τα προσφέρει στο πλήθος. Ενώ πλάι το Σωματείο Επιπλοποιών – Ξυλουργών είχε στήσει ήδη τα κάρβουνα για να ψήσει σουβλάκια. Εξάλλου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των διοργανωτών, ο αποκλεισμός του κτιρίου και η παρουσία του κόσμου στο σημείο θα παρατείνονταν μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Ο κόσμος απλώθηκε στο χώρο προσπαθώντας να εξασφαλίσει ένα σκιερό μέρος, αφού η θερμοκρασία της χθεσινής ημέρας κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα. Ζωηρότεροι όλων, μπροστά ακριβώς στην είσοδο του κτιρίου, αποδείχθηκαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ, φωνάζοντας γνωστά συνθήματα κατά της τρόικας και του μνημονίου. Ωστόσο οι εργαζόμενοι της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ που τοποθετήθηκαν κι απέκλεισαν το κομμάτι του δρόμου έμπροσθεν του διοικητηρίου, στάθηκαν και χθες δυναμικοί με τα συνθήματα που φώναξαν, «διδάσκοντας» τον τρόπο ν’ ακούγεται η φωνή τους.

Αν και είχε προαγγελθεί πριν την έναρξη της πορείας πως θα θυροκολλούνταν στα πολιτικά γραφεία των βουλευτών το ίδιο κείμενο που παραδόθηκε στην τράπεζα της Ελλάδος, κάτι παρόμοιο δεν έγινε αντιληπτό. Εκτός εάν μεμονωμένα άτομα παρέδωσαν τα αντίγραφα στο προσωπικό των πολιτικών γραφείων, χωρίς να απαιτηθεί στάση ολόκληρης της πορείας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγαλματοβιοτεχνών Καβάλας μπροστά από την αποκλεισμένη είσοδο του διοικητηρίου ανακοίνωσε από το μικρόφωνο ότι οι απεργοί θα περίμεναν εκεί μέχρι το απόγευμα την έλευση των βουλευτών προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις αντιρρήσεις τους.

Πάντως χθες μετά τις 12:00 το πολυκατάστημα ενδυμάτων – υποδημάτων που βρίσκεται πλησίον της πλατείας Καπνεργάτη παρέμεινε κλειστό και σκοτεινό, κάτι που ουδέποτε στο παρελθόν είχε καταγραφεί. Αυτό ήταν ένα ακόμη στοιχείο που έπεισε πως η κινητοποίηση της Πέμπτης ήταν και διαφορετική και πιο οργανωμένη και πιο δυναμική σε σύγκριση με πρόσφατες προσπάθειες.

 

=

 

Διαβάστε επίσης