Η τουριστική μελέτη του Επιμελητηρίου – Παρουσιάστηκε ενώπιον λιγοστών παρευρισκόμενων

 Η τουριστική μελέτη του Επιμελητηρίου – Παρουσιάστηκε ενώπιον λιγοστών παρευρισκόμενων

Μια μελέτη ετησίως αναθέτει προς εκπόνηση το Επιμελητήριο Καβάλας κατά τα τελευταία τρία χρόνια, που έχει ως θέμα της τον τουρισμό. Στόχος τη μελέτης είναι να καταγραφούν τα στοιχεία και η πορεία του καβαλιώτικου τουρισμού. Το περιεχόμενό της είναι η καταγραφή των απόψεων που εξέφρασαν οι επισκέπτες της Καβάλας στη διάρκεια του καλοκαιριού, επί των οποίων επιχειρείται η βελτίωση των προβλημάτων ενόψει της επόμενης τουριστικής περιόδου. Εκ της μελέτης επίσης διεξάγονται χρησιμότατα συμπεράσματα για τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι πρέπει να στοχεύουν σε τουριστικές ομάδες που διαμένουν περισσότερο στην περιοχή μας ή δαπανούν περισσότερα χρήματα κατά την παραμονή τους.

Η μελέτη παρουσιάστηκε την Τετάρτη στη Χρυσούπολη, προκειμένου να ενημερωθούν οι εμπλεκόμενοι με τον τουριστικό κλάδο επαγγελματίες, οι οποίοι ωστόσο δεν έδωσαν μαζικά το παρόν κι έτσι η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε ενώπιον λίγων ατόμων. Βάσει των αποτελεσμάτων, θετική και άνω του μέσου όρου ήταν η απάντηση των επισκεπτών αναφορικά με την ικανοποίησή τους, είτε σε επίπεδο καταλυμάτων, είτε σε επίπεδο εξυπηρετήσεως των επαγγελματιών, είτε σε επίπεδο ψυχαγωγίας. Πάντως το υψηλότερο ποσοστό ικανοποίησης προήρθε από το περιβάλλον και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας.

Για πρώτη φορά, στο ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε εμφανίστηκαν Ρώσοι τουρίστες. Φέτος υπολογίζεται πως επισκέφθηκαν την περιοχή περίπου 10.000 τουρίστες από τη Ρωσία, ενώ η διατήρηση κι επαναφορά τους έγκειται στη θέληση των επαγγελματιών. Στην μελέτη καταγράφηκαν επίσης οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις επισκέψεις σύμφωνα με την εθνικότητα των τουριστών. Έτσι αποδείχθηκε πως οι Βούλγαροι προτιμούν την Καβάλα και τα παράλια, ενώ τη Θάσο προτιμούν οι Άγγλοι, Γερμανοί και Ρώσοι τουρίστες. Οι Γερμανοί είναι οι πρωταθλητές στον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Σημαντικό ποσοστό των επισκεπτών προερχόταν και από τη Ρουμανία.

Η μελέτη που θα αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου, θα δώσει στοιχεία για το πώς ενημερώθηκαν οι τουρίστες αναφορικά με την περιοχή μας, ή ποιος τους την σύστησε. Βεβαίως η μελέτη δεν είναι το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για την αναπτυξιακή κατεύθυνση της Καβάλας που ήταν και παραμένει ο τουρισμός. Είναι επομένως λογικό να δίνεται ιδιαίτερη βάση στον τομέα, αφού τα έσοδα αποτελούν σημαντικό ποσοστό του καβαλιώτικου ΑΕΠ αλλά και πλήθος ντόπιων επαγγελματικών δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.

Στην Κεραμωτή φαίνεται πως το στοίχημα του τουρισμού φέτος έσωσαν οι Βούλγαροι επισκέπτες. Στη Θάσο αν και αρχικά καταγράφηκε μια πτώση των Γερμανών της τάξεως του 35% στη συνέχεια η κατάσταση βελτιώθηκε. Σαφώς και τα συλλεγόμενα στοιχεία θα βοηθήσουν συνολικά τους επαγγελματίες να προετοιμασθούν ενόψει της επόμενης θερινής περιόδου. Τελικά, τα δεδομένα του περασμένου καλοκαιριού για την Καβάλα δεν ήταν τόσο δυσάρεστα, όσο εξελίχθηκαν για άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

 

Διαβάστε επίσης