• 8 Μαΐου 2024,

Αναφορά στο 12% παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης

 Αναφορά στο 12% παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης

Τα Επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης και ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θ. Καράογλου, συναντήθηκαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στην Κομοτηνή. Ήταν μια συνάντηση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Μακεδονίας Θράκης, ο οποίος άκουσε τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου σε επίπεδο περιφέρειας, υποσχέθηκε να βοηθήσει, ανακοινώνοντας ότι την προσεχή Πέμπτη στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα συνεχιστεί ο διάλογος όπου αυτή τη φορά εκτός από τα επιμελητήρια της περιφέρειας, παρών θα είναι κι ο υφυπουργός ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Ο Θ. Καράογλου υποσχέθηκε επίσης ότι θα μεσολαβήσει για να υπάρχουν συχνές επαφές με τους γενικούς γραμματείς των αρμόδιων υπουργείων, από πλευράς των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για την Καβάλας έχει ενδιαφέρον ότι η συνάντηση την Παρασκευή άρχισε με εισαγωγική ομιλία του περιφερειάρχη. Ο Άρης Γιαννακίδης μνημόνευσε από την αρχή της τοποθέτησής του την γνωστή ενδοπεριφερειακή ανισότητα που αφορά την επιδότηση εργασίας, το λεγόμενο 12%.

Στη συνάντηση της Παρασκευής το Επιμελητήριο Καβάλας εκπροσωπήθηκε από τον Παναγιώτη Αγγελίδη και τον Τάσο Μεταξά.

Ο κ. Αγγελίδης πριν αναφερθεί σε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα των επιχειρηβματιών του Νομού Καβάλας, αναφέρθηκε στη διαφορά επιδότησης εργασίας, δηλαδή στο 12%.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, είπε στους δημοσιογράφους ότι «αυτές οι συσκέψεις είναι καλές αρκεί να μη γίνεται πάντα το ίδιο, δηλαδή, να μη διαπιστώνονται μόνο τα προβλήματα».

«Εμείς στη Βόρεια Ελλάδα πάθαμε μεγάλη ζημιά από την κρίση», είπε ο κ. Αγγελίδης σημειώνοντας ότι τα προβλήματα στην Βόρεια Ελλάδα είναι περισσότερα, σε σχέση με το κέντρο και τη Νότια Ελλάδα, λόγω της γειτνίασης με χώρες όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία, όπου το επενδυτικό περιβάλλον είναι περισσότερο φιλικό.

Ο Ν. Αγγελίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει το κράτος, να καταλάβει ότι με την πάταξη του παρεμπορίου θα επωφεληθούν μεγάλων χρημάτων γι΄ αυτό κι επανέλαβε την πρόταση που υιοθετούν όλα τα επιμελητήρια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να δημιουργηθεί με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ένα ειδικό σώμα δίωξης παρεμπορίου, που θα δραστηριοποιείται κυρίως στα ελληνοβουλγαρικά και ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εξέδωσε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα, δηλαδή για τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής:

 

Οι προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

 

Η ανάγκη εδραίωσης της συνεργασίας μεταξύ των επιμελητηρίων στο πλαίσιο ενός μόνιμου επιχειρηματικού φόρουμ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, τονίστηκε σε συνάντηση εργασίας στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή.

Στόχος της συνάντησης, όπου προήδρευσε ο Υπουργός Θόδωρος Καράογλου και συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης και όλα τα παραγωγικά και επιστημονικά επιμελητήρια της περιοχής, οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και η καταγραφή των προβλημάτων της.

«Μέσα από τον διάλογο προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα, ανοίγουν δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά και δρόμοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων» σημείωσε ο κ. Καράογλου, ο οποίος τόνισε πως το Υπουργείο θα αποτελέσει ομπρέλα για επιχειρηματικές εκθέσεις και αποστολές.

Από την μεριά του ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, εξήρε την θεσμική συνεργασία που υπάρχει, η οποία αποτυπώνεται, εκτός από τα προβλήματα της περιοχής και στις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε τη στήριξη του ΥΜΑ-Θ για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την προώθηση των προϊόντων τους και την στήριξη του επιμελητηριακού θεσμού.

Να σημειωθεί πως τα συμπεράσματα της συνάντησης θα καταγραφούν και θα παρουσιαστούν σε ειδική σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη στις 11 Απριλίου, με την παρουσία του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη.

Από το Γραφείο Τύπου

 

 

Διαβάστε επίσης