• 1 Μαΐου 2024,

Ανθυγιεινή κατάσταση στο νηπιαγωγείο του Δάτου

 Ανθυγιεινή κατάσταση στο νηπιαγωγείο του Δάτου

Η Διεύθυνση υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, κοινοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Δήμο Καβάλας και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έκθεση αυτοψίας που αφορά το νηπιαγωγείο του Δάτου. Παρά το ότι η έκθεση επιβεβαιώνει τα κτηριακά προβλήματα του σχολείου στο Δάτο, δεν υπάρχει τίποτε νεότερο για το αν αυτή η κατάσταση θα διορθωθεί ή αν προσωρινά το νηπιαγωγείο θα μεταφερθεί για να λειτουργήσει είτε στο Πολύστυλο, είτε σε χώρο που έχει βρεθεί και είναι διαθέσιμος στο χωριό Φίλιπποι.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση δε μπορεί να κάνει το παραμικρό, ουσιαστικά πετά το μπαλάκι στο Δήμο Καβάλας, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση αρκετά μπερδεμένη, δεν μπορεί να δράσει άμεσα, ακούει διαφορετικές προτάσεις από κατοίκους του Δάτου και εντελώς αντίθετες από κατοίκους του Πολυστύλου.

Το θέμα με το νηπιαγωγείο του Δάτου έχει λάβει κι αυτή την τροπή, καθώς αντιμετωπίζεται τοπικιστικά από τους κατοίκους του Δάτου και του Πολυστύλου, γιατί οι κάτοικοι δύο χωριών θέλουν το νηπιαγωγείο μόνο για λογαριασμό τους.

Η έκθεση αυτοψίας που υπογράφεται από δύο επόπτες δημόσιας υγείας, διαπιστώνει σημάδια εκτεταμένης υγρασίας, αποκόλληση σοβά και χρώματος, στον τοίχο της αίθουσας.

Διαπιστώνει επίσης δυσοσμία, εξαιτίας μούχλας, η οποία έχει αναπτυχθεί στο δάπεδο και στο μουσαμά που καλύπτει το δάπεδο σε όλη του την επιφάνεια.

Η ίδια αυτοψία βρήκε στα σχολικά εξωτερικά αποχωρητήρια σημάδια εκτεταμένης υγρασίας στην οροφή, σπασμένο τζάμι παραθύρου αλλά και έλλειψη σαπουνιού και χαρτικών.

Η έκθεση καταλήγει με το εξής πόρισμα – διαπίστωση: «Η ύπαρξη υγρασίας, η ανάπτυξη μούχλας και η δυσοσμία αποτελούν ανθυγιεινή κατάσταση. Επιβάλλεται η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η αποτροπή ανάπτυξης ανθυγιεινών καταστάσεων στα σχολεία, με στόχο την προστασία του ευαίσθητου πληθυσμού των νηπίων».

Όπως όλα δείχνουν ο Δήμος Καβάλας πρέπει αμέσως να πάρει αποφάσεις για το πως θα χειριστεί το θέμα. Ή θα επέμβει ταχύτητα κρατώντας το νηπιαγωγείο στο Δάτο, όσο μπορούν να εκτελούνται εργασίες και το νηπιαγωγείο να λειτουργεί κανονικά ή έστω προσωρινά θ΄ αποφασίσει τη μεταφορά του νηπιαγωγείου και τη λειτουργία του για λίγες μόνο ημέρες, είτε στο Πολύστυλο που είναι το πιθανότερο και το φυσιολογικό να γίνει είτε στο νηπιαγωγείο Φιλίππων. Αυτό που ο Δήμος Καβάλας κάνει εδώ και μία εβδομάδα είναι το να παρακολουθεί μία κατάσταση προβληματική να συνεχίζεται, πιέζεται από πολλές πλευρές και παραμένει αδρανής.

Σημειώνουμε ότι εξαιτίας αυτών των προβλημάτων στο νηπιαγωγείο του Δάτου, γονείς – όχι πολύ αλήθεια – προτιμούν να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

Τα παιδιά που εξυπηρετούνται στο νηπιαγωγείο του Δάτου, είναι περίπου 10, προέρχονται όμως όχι μόνο από το Δάτο, αλλά κι από το Πολύστυλο. Το όλο θέμα ανέκυψε πριν από 20 περίπου ημέρες, μετά από καταγγελίες γονέων ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκονται κάθε μέρα τα νήπια είναι ακατάλληλος, καταγγελία που σε μεγάλο βαθμό επιβεβαίωσε η αυτοψία των δύο εποπτών υγείας της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

 

 

Διαβάστε επίσης