• 12 Μαΐου 2024,

Αντιμνημονιακή κινητοποίηση – περιπέτεια της ΑΔΕΔΥ Καβάλας

 Αντιμνημονιακή κινητοποίηση – περιπέτεια της ΑΔΕΔΥ Καβάλας

Στις 10.00 χθες το πρωί προσέγγισαν την πίσω είσοδο του διοικητηρίου από την πλευρά της οδού Ερυθρού Σταυρού, μέλη του ΠΑΜΕ, οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Λίγη ώρα αργότερα προσήλθε στο σημείο ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Τάσος Ιωαννίδης. Ύστερα από λίγα λεπτά κάποιοι ακόμη δημόσιοι υπάλληλοι, οι περισσότεροι συνδικαλιστές, εκπαιδευτικοί, αλλά και εργαζόμενοι στο ΤΕΙ Καβάλας. Με αυτό το χλιαρό τρόπο, γιατί όλα έγιναν πολύ γρήγορα, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο χώρο που προαναφέραμε μία υποτυπώδης απεργιακή συγκέντρωση για την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, στην πόλη της Καβάλας.

Όπως έλεγαν άλλοτε έμμεσα κι άλλοτε άμεσα οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, ενώ η απεργία είχε προκηρυχθεί από τη Δευτέρα το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Καβάλας ήταν τουλάχιστον απρόθυμο και να την προπαγανδίσει, πολύ περισσότερο να οργανώσει απεργιακή συγκέντρωση. Εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ υποδέχονταν με φράσεις αποδοκιμασίας τους συνδικαλιστές άλλων παρατάξεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν εμφανίστηκε στη συγκέντρωση ο Τάσος Ιωαννίδης και λίγη ώρα αργότερα η Νίκη Θεοδοσίου, μέλη του ΠΑΜΕ τους φώναζαν ειρωνικά, αν ήρθαν μόνοι τους, ή αν έφεραν μαζί τους το νέο μνημόνιο. Τόσο ο κ. Ιωαννίδης όσο και η κα Θεοδοσίου αποτραβήχτηκαν από την ομάδα του ΠΑΜΕ, δεν απάντησαν σε αυτό που τους απηύθυναν τα μέλη του ΠΑΜΕ, ίσως γιατί δεν το άκουσαν.

Ως προς την συμμετοχή στη χθεσινή απεργία οι δημόσιοι υπάλληλοι του νομού Καβάλας εργάστηκαν και δεν απήργησαν. Το αναγνώριζαν άπαντες οι συνδικαλιστές γι΄ αυτό και ήταν ελάχιστοι όσοι συγκεντρώθηκαν έξω από το διοικητήριο. Απλώθηκαν πανό έτσι για το τυπικό της υπόθεσης και το ΠΑΜΕ βρήκε ευκαιρία όχι μόνο να μοιράσει υλικό για τη χθεσινή απογευματινή συγκέντρωσή του, αλλά να μιλήσει γενικότερα για τα μνημόνια παλιά και καινούρια, να επικεντρωθεί στο καινούριο μνημόνιο ασκώντας κριτική προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Στους δημοσιογράφους για το γρήγορο της όλης προσπάθειας μίλησε κατ΄ αρχήν ο πρόεδρος του τμήματος ΑΔΕΔΥ Καβάλας Τάσος Ιωαννίδης, που είπε τα εξής: «Η απόφαση για την απεργία «βγήκε» στις επτά αργά το βράδυ. Δεν ξέραμε εμείς. Ήδη χθες προκηρύχθηκε η απεργία, οπότε εμείς έπρεπε να κινηθούμε ανάλογα. Καλέσαμε Δ.Σ. στις 7.00 η ώρα το απόγευμα της Τρίτης, εδώ στην περιφερειακή ενότητα κι αποφασίσαμε να συμμετέχουμε φυσικά στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, σήμερα Τετάρτη 15 Ιουλίου.

ΕΡ: Είναι η αρχή λέτε των κινητοποιήσεων;

ΑΠ: «Νομίζω ναι. Είναι πλέον πάλι η αρχή. Μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής λιτότητας επανερχόμαστε πάλι στο ίδιο έργο. Έχουμε ένα νέο πιο σκληρό μνημόνιο. Με πολλά όπως ξέρετε μέτρα αντιλαϊκά, τα οποία δεν μας αγγίζουν. Εμείς ζητάμε ν΄ αποσυρθεί αυτή η συμφωνία…»

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Βασίλης Ποιμενίδης, που συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, σχολίασε όλα όσα προηγήθηκαν στην Καβάλα την προηγούμενη μέρα, τις προηγούμενες ώρες, λέγοντας τα εξής: «Η αλήθεια είναι, ως ΠΑΜΕ, με το που μαθεύτηκε ότι θα γίνει απεργία – η σημερινή – ανακοινώσαμε αυτή την κινητοποίηση. Το ζήτημα είναι ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ αργήσανε… Μετά από δικιά μας προτροπή, φτάσαμε στο σημείο να πάρουμε την σημερινή απόφαση, με μία οριακή πλειοψηφία θα μπορούσαμε να πούμε».

ΕΡ: Υπάρχει δηλαδή εκ μέρους των συναδέλφων σας μία απροθυμία;

ΑΠ: «Αυτό βλέπουμε. Πολύ ελαφρύς ο χαρακτηρισμός μάλιστα τον οποίο χρησιμοποιείται και δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω κανέναν βαρύτερο. Απροθυμία είναι αυτό που μπορούμε να πούμε».

 

 

Διαβάστε επίσης