• 6 Μαΐου 2024,

Απάντηση Προέδρου ΤΕΕ-ΑΜ και εκπροσώπου του ψηφοδελτίου ΟΡΑΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΟΡ.ΜΗ.) για την Ανατολική Μακεδονία, στη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών ΤΕΕ-ΑΜ

 Απάντηση Προέδρου ΤΕΕ-ΑΜ και εκπροσώπου του ψηφοδελτίου ΟΡΑΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΟΡ.ΜΗ.) για την Ανατολική Μακεδονία, στη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών ΤΕΕ-ΑΜ

με αφορμή τα αναφερόμενα σε Δελτίο Τύπου της 15/11/2013

 

Το ΤΕΕ-ΑΜ είναι χώρος άσκησης πολιτικής αλλά δεν είναι κομματικό πεδίο. Όσοι αντιλαμβάνονται την εργατικότητα, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα ενός Προέδρου ως καλλιέργεια προσωπικού προφίλ, αποκαλύπτουν τα προσωπικά τους συμπλέγματα που δεν συνάδουν με την αριστερή κουλτούρα. Αλήθεια, τι σύμπτωση, το ίδιο επικαλούνται και οι εκπρόσωποι της πρώην παράταξης Δ.Κ.Μ..

 

Στα τρία χρόνια της θητείας μας, στην πιο δύσκολη τριετία, ανοίξαμε το ΤΕΕ στους μηχανικούς και στην κοινωνία. Υπήρχαν στιγμές που τα γραφεία του ΤΕΕ δε χωρούσαν τους συμμετέχοντες μηχανικούς στις επιτροπές δράσης του. Δείξαμε εμπιστοσύνη, δώσαμε ζωτικό χώρο και συνεργαστήκαμε με τους νέους μηχανικούς, αρκετοί δε από την παράταξη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών συμμετείχαν σε πολλές επιτροπές και αμειβόμενες ομάδες εργασίας του ΤΕΕ. Επιπλέον επιλέχθηκαν και ως εκπρόσωποι του ΤΕΕ σε Συμβούλια. Οι αποφάσεις της Διοίκησης ήταν κατά κανόνα ομόφωνες. Στις ανοιχτές πάντοτε συνεδριάσεις της, συμμετείχαν με δικαίωμα λόγου πολλοί μηχανικοί, όπως και συγκεκριμένα στελέχη της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας, πολλές φορές και προνομιακά, με δική μου συνειδητή επιλογή και ευθύνη, ωσάν να ήταν μέλη της Διοικούσας Επιτροπής. Η όποια κριτική από την πλευρά συγκεκριμένων στελεχών της ΡΠΜ θα μπορούσε να ασκηθεί έγκαιρα και να λειτουργήσει προληπτικά και διορθωτικά απέναντι ενδεχομένως σε λανθασμένους χειρισμούς. Το να ανακαλύπτουν ΤΩΡΑ, μια βδομάδα πριν από τις εκλογές ότι η διοίκηση ήταν προσωποκεντρική, δε λειτούργησε συλλογικά και δημοκρατικά, δεν κατάφερε να τοποθετηθεί σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους μηχανικούς και την ανάπτυξη της περιοχής μας !!!!!, δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν: Είτε διέθεταν μειωμένα αντανακλαστικά, εκδοχή που δεν συμμερίζομαι, ή αποφάσισαν, για δικούς τους λόγους, τα κτυπήματα κάτω από τη μέση. Διότι πως αλλιώς μπορεί να ερμηνευθεί ο ισχυρισμός τους ότι το ΤΕΕ-ΑΜ λειτούργησε ως σπόνσορας ιδιωτικών εταιρειών; Γι’ αυτό ειδικά θα περιμένω τη δημόσια ανάκληση μέχρι την Παρασκευή, εάν θέλουν πραγματικά να συνεχίσουμε με χαμηλούς τόνους. Καλώ όμως και τους υπόλοιπους μηχανικούς του ψηφοδελτίου, που είμαι βέβαιος ότι δεν συμμερίζονται αυτές τις απόψεις, να τοποθετηθούν.

Έχω πει πολλές φορές πως η ηθική δεν είναι σχετική έννοια να την επικαλείται ο καθείς. Εξετάσεις για την ηθική μου υπόσταση αρνούμαι πλέον να δώσω, ειδικά στους παλαιότερους, σ’ αυτούς που φέρονται ως στελέχη που διεκδικούν το ΤΕΕ ενώ δέχονται ή αξιώνουν αμοιβές από τη συμμετοχή τους σε Ομάδες Εργασίας του ΤΕΕ, τη στιγμή που υπάρχουν μηχανικοί χωρίς εισόδημα και χωρίς ασφάλεια. Δε θα δώσω εξετάσεις σ’ αυτούς που μονίμως προτείνουν το ΤΕΕ να μην ασχολείται με θέματα που αφορούν την αναβάθμιση των πόλεων και της ποιότητας ζωής των πολιτών με τον ισχυρισμό ότι ΑΥΤΑ είναι αντικείμενα των μελετητών-ελεύθερων επαγγελματιών, στερώντας έτσι από νέους συναδέλφους έστω και αυτά τα λίγα χρήματα που όμως είναι αναγκαία στην εποχή μας.

 

Στις αρχές του έτους κατέθεσα την πρότασή μου για τον προγραμματισμό δράσης του 2013. Μάταια περιμένω ακόμη τις απόψεις τους. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που δήλωναν «δεν τον βοηθήσαμε κι’ εμείς». Αναρωτιέται κανείς ποιά μπορεί είναι η σχέση τους και η συμβολή τους στο LNG, στον TAP, στο χρυσό, στο ΤΑΙΠΕΔ, στα απορρίμματα, ώστε να νομιμοποιούνται σήμερα να τα επικαλούνται; Εκτός και αν θεωρούν ότι οι απόψεις του πολιτικού φορέα εξ αντανακλάσεως μεταφέρονται και στο ΤΕΕ-ΑΜ. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Θα λειτουργούσαμε δι’ αντιπροσώπων. Οι μηχανικοί γνωρίζουν ποιος ανέδειξε όλα αυτά τα θέματα, ποιος σήκωσε το βάρος του TAP σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Ειδικά για τον TAP, τι καπηλεία και τι μικροψυχία, στην κομματική συγκέντρωση των Κρηνίδων να παρουσιάζεται ο TAP χωρίς τον εκπρόσωπο του θεσμού που λέγεται ΤΕΕ. Όσο για την αναφορά τους στο λιθάνθρακα, ας έχουμε και την αίσθηση του μέτρου. Στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στη χώρα μας για περιβαλλοντικά ζητήματα, αυτό κατά του λιθάνθρακα στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, ήμουν ένας εκ των πρωταγωνιστών, κι’ αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Δεν γνωρίζω ποιοι από τους μηχανικούς της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας που επικαλούνται το λιθάνθρακα και τις μνήμες από το 2008, είχαν παρόμοια συμβολή και συμμετοχή.

 

Και τώρα για τη συγκρότηση των ξεχωριστών ψηφοδελτίων:

 

α) Μου ζητήθηκε από τη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών να ηγηθώ της παράταξής τους. Τους εξήγησα ότι αποτελεί τιμή για μένα, όπως τιμή μου ήταν που με στήριξαν καθοριστικά προκειμένου να εκλεγώ Πρόεδρος, θεωρώ όμως λάθος αλλά και αφελές, το έργο που έχει επιτελεστεί στην τριετία να περιχαρακωθεί στα στενά πλαίσια μιας παράταξης, όσο «καλή» και «προοδευτική» κι’ αν είναι. Έδειξαν ότι το σεβάστηκαν και αποφάσισαν να κατέλθουν μόνοι στις εκλογές.

β) Ενώ ήδη εκδηλώθηκε το κάλεσμά μου για συγκρότηση ενός ευρύτερου ψηφοδελτίου και υπήρξαν οι πρώτες ανταποκρίσεις, άλλαξαν άποψη και ξεκινήσαμε πλέον έναν κύκλο συναντήσεων για τη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου. Δυστυχώς όμως, οι όροι που έμπαιναν, όπως, να φύγει ο τάδε διότι έχει ρομφαία κομματική (αναφέρομαι στο Γενικό Γραμματέα του ΤΕΕ-ΑΜ και στενό μου συνεργάτη, η ηθική του οποίου είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση.) η κατάθεση μακροσκελούς καταλόγου με το χαρακτηρισμό «αδιαπραγμάτευτα» θέματα δημιούργησαν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως ο χαρακτηρισμός συμπράττοντας με «υπολείμματα της ΠΑΣΚ» όταν πρόκειται για ανθρώπους-μηχανικούς δείχνει και το μεγαλείο της «ηθικής», ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι γνωστές πλέον στους μηχανικούς οι διαχρονικές σχέσεις και συνεργασίες στελεχών της παράταξης Ριζοσπαστική Συνεργασία Μηχανικών με στελέχη πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι λανθασμένοι χειρισμοί οδήγησαν στη διαφωνία και στο χάσιμο πολύτιμου χρόνου, μεταθέτοντας τη συνεργασία μας χρονικά μετά τις εκλογές όπου θα κληθούμε να αθροίσουμε δυνάμεις και να λειτουργήσουμε συνθετικά, προτάσσοντας αυτά που μας ενώνουν. Ασφαλώς υπάρχουν ευθύνες, το βέτο όμως για πρόσωπα τέθηκε από την πλευρά τους και παρά το γεγονός ότι είχε ξεπεραστεί, η εν γένει στάση τους έθεσε υπό δοκιμασία και αμφισβήτηση τις περαιτέρω καλές προθέσεις της συνεργασίας. Η ανακοίνωσή τους επιβεβαιώνει περίτρανα την αλήθεια των ισχυρισμών μου.

Γ) Μου ζητήθηκε να κρατήσω χαμηλούς τόνους διότι «μέχρι σήμερα κάναμε κοινούς αγώνες που δεν τελείωσαν» και πριν αλέκτωρ….. αποφάσισαν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας προκειμένου «να ανατρέψουν το ΤΕΕ», τόσο κεντρικά, όσο και τοπικά όπως ισχυρίζονται. Εδώ χάθηκε η συνέπεια. Γιατί άραγε τώρα ανακάλυψαν ότι δήθεν «δεν τους ταίριαζα»;. Τους καλώ να σταματήσουν να διασπείρουν ότι τάχα τους ζήτησα να αποκηρύξουν τον πολιτικό φορέα αναφοράς τους, ως προϋπόθεση για κοινή κάθοδο στις εκλογές. Τέτοιες πρακτικές είναι μακριά από τη δική μου κουλτούρα και ηθική. Άλλωστε, η συμμετοχή διαφορετικών παρατάσεων σε κοινό ψηφοδέλτιο ούτως ή άλλως θα αποτυπωνόταν και με διακριτό τρόπο. Δεν επρόκειτο για συγχώνευση αλλά για συνεργασία παρατάξεων όπως και έγινε με τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου ΟΡΑΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ.

 

Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα.

 

Είμαστε υποχρεωμένοι μέσα από διάλογο, μέσα από αμοιβαίες διευκρινήσεις να βρούμε κοινό τόπο, με αυτοκριτική και πάνω απ’ όλα με όρους ηθικής. Για το καλό του ΤΕΕ, των μηχανικών, της κοινωνίας.

Είμαι βέβαιος πώς όσοι συμπαρατάχθηκαν με τους μηχανικούς της ΡΠΜ που είχαν και την ευθύνη των χειρισμών, έχουν ως δεδομένη τη συνεργασία μας αμέσως μετά τις εκλογές. Τους χρειαζόμαστε όλους. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μ’ αυτούς που δουλέψαμε στην τριετία, σήμερα με καλύτερους όρους διότι γνωριζόμαστε καλά, μ’ αυτούς που κατάλαβαν τι σημαίνει ΤΕΕ ανοιχτό στους μηχανικούς και στην κοινωνία, τι σημαίνει ΤΕΕ που λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, μ’ αυτούς που τώρα θα πειστούν και θα συμπαραταχθούν. Η συλλογικότητα είναι και δικό μου προσωπικό στοίχημα, είναι στόχος που όταν κατακτιέται, υπάρχει ανάγκη συνεχώς να διευρύνεται.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών. Ρωτήστε την κοινωνία για την οποία τόσο πολύ ενδιαφέρεστε, ποια είναι η γνώμη της για το σημερινό ΤΕΕ-ΑΜ και αν αυτό έχει καμία σχέση με το ΤΕΕ του παρελθόντος. Έλεος, συγκρατηθείτε. Το ΤΕΕ επί των ημερών μου λειτούργησε αντιδημοκρατικά!!!! Σε ποιους απευθύνεστε!!!.

Το έργο της τριετίας το οποίο θέλετε να ανατρέψετε είναι έργο εκατοντάδων μηχανικών και προέκυψε μέσα από σκληρή δουλειά. Ανατρέψτε το!!!. Ήρθε η ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

 

Καβάλα, 17 Νοέμβρη 2013

 

Λάζαρος Βασιλειάδης

Πρόεδρος ΤΕΕ-ΑΜ

Εκπρόσωπος του ψηφοδελτίου ΟΡΑΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΟΡ.ΜΗ.) για την Ανατολική Μακεδονία

 

Διαβάστε επίσης