• 18 Μαΐου 2024,

Απολογία 30 λεπτών μετά συγγνώμης και υπόσχεσης

 Απολογία 30 λεπτών μετά συγγνώμης και υπόσχεσης

Περίπου 150 άνθρωποι, ίσως και περισσότεροι, συγκεντρώθηκαν χθες στις 10.30 το πρωί στο δημοτικό κήπο για μια σιωπηρή συμβολική διαμαρτυρία, προς τη δήμαρχο Καβάλας, εξαιτίας της αναβολής της εκδήλωσης αποκάλυψης μνημείου για τους Καβαλιώτες Εβραίους.

Αυτοί που συγκεντρώθηκαν ήταν πολίτες, επώνυμη κι ανώνυμοι, που δήλωσαν ότι είναι ρατσιστική απόφαση, η απόφαση αμφισβήτησης της ανάγκης τοποθέτησης του συγκεκριμένου μνημείου, η γενικότερη συζήτηση για το τι αυτό θα περιέχει.

Ύστερα από λίγα λεπτά παραμονής στο δημοτικό κήπο, αποφασίστηκε οι παρευρισκόμενοι να κινηθούν προς το δημαρχείο. Δεν χρειάστηκε. Στην οδό Κύπρου κατέβηκε από το δημαρχείο συνοδευόμενη μόνο από τον Βασίλη Λολίδη, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα.

Είχε 30λεπτο διάλογο μαζί τους, στη διάρκεια του οποίου αναγνώρισε το λάθος της, ομολόγησε το σφάλμα της, ζήτησε συγγνώμη, ουσιαστικά από 30 λεπτά απολογούνταν.

Διηγήθηκε την ιστορία του μνημείου από το 2004, δίνοντας έμφαση στα γεγονότα των προηγούμενων ημερών. Η κα Τσανάκα αποδοκιμάστηκε από το Βασίλη Τραϊφόρο, τον Κοσμά Χαρπαντίδη. Την υπεράσπισε και τη βοήθησε ο Γιάννης Βύζικας. Ρωτήθηκε για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη από τον Άρη Βέρρο.

«Την Πέμπτη δεν αποφασίσαμε αναβολή. Την αναβολή την αποφάσισε το ισραηλιτικό συμβούλιο», υποστήριξε μεταξύ άλλων η δήμαρχος.

«Είμαι εξ αρχής σχετική» τόνισε κι εξήγησε πως ανέλαβε να προετοιμάσει την εκδήλωση ο Μιχάλης Λυχούνας, ο οποίος κατά καιρούς  – όπως είπε – την ενημέρωνε.

«Ίσως κακώς να τον εμπιστεύτηκα τόσο πολύ», είπε σε άλλο σημείο της κουβέντας της. Αναγνώρισε επίσης το λάθος της που δεν είχε δει το μνημείο πολύ νωρίτερα.

Η δήμαρχος αναφέρθηκε σε πιέσεις που δέχθηκε από πάρα πολλές πλευρές. Είπε μάλιστα ότι αυτές οι πιέσεις είχαν εκδηλωθεί προς το πρόσωπό της πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη, πριν από τη συνάντηση με τη δημοτικής της ομάδα το απόγευμα της Τετάρτης. Για τη δημοτική της ομάδας είπε ότι δύο δημοτικοί σύμβουλοι αντέδρασαν και διαφώνησαν. Ταυτόχρονα ανέκυψε και ζήτημα διαδικασίας καθώς όπως είπε δεν υπήρχε ενώ έπρεπε επικαιροποιημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και έγκριση του μνημείου από την αρμόδια πολεοδομική επιτροπή.

Επανέλαβε ότι το άστρο του Δαβίδ θα μπορούσε να βρίσκεται σε άλλο σημείο του μνημείου ώστε να μην προβάλλεται τόσο πολύ. Υποστήριξε όμως ότι όταν αυτό της εξηγήθηκε ότι  δε μπορεί να γίνει δέχτηκε να προχωρήσει η διαδικασία όπως ακριβώς είχε αποφασισθεί.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της κας Τσανάκα στον απόηχο της συνεδρίασης του θέματος την Πέμπτη στο δημοτικό συμβούλιο μαθαίνοντας τα νέα στην Αθήνα ή και στη Θεσσαλονίκη, το ισραηλιτικό συμβούλιο την πρόλαβε κι ανέβαλε την εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες. Η ίδια υποστήριξε ότι επέμενε ακόμα και την Παρασκευή η εκδήλωση να γίνει κανονικά.

Τόνισε ότι από τα γεγονότα στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης και μετά, έχει εξασφανισθεί ο Μιχάλης Λυχούνας, για τον οποίο πάντως είπε ότι δεν τον αμφισβητεί.

«Τι θα γίνει από δω και πέρα;» ρωτήθηκε η δήμαρχος.

-Σήμερα Δευτέρα είπε, αφού ζητήσει συγγνώμη από το Ισραηλιτικό συμβούλιο, θα στείλει σ΄ αυτό επιστολή, προτείνοντας η εκδήλωση να γίνει στις 7 Ιουνίου και το μνημείο να είναι το ίδιο, χωρίς καμιά αλλαγή.

Ενδιαφέρον έχει η άποψη που διατύπωσε στην εφημερίδα μας, ο Γιάννης Βύζικας. Ο κ. Βύζικας φαίνεται να επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Μιχ. Λυχούνα, εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε το λάθος της δημάρχου. Είπε τα εξής: «Το θέμα δεν έπρεπε καθόλου να δημιουργηθεί. Η Καβάλα ήταν πάντα μία ανοιχτή πόλη, μία πόλη όπου δίδασκε τη συνύπαρξη και τη διαφορετικότητα και στην πίστη και παντού. Αυτή η πόλη χτίστηκε επάνω σ΄ αυτές τις αρχές.

Προσπάθησαν μερικοί καλλιεργητές του μίσους τα τελευταία χρόνια να δώσουν ένα τέτοιο χρώμα στην Καβάλα. Η εικόνα της πόλης έχει θιγεί ανεπανόρθωτα».

ΕΡ: Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τη δήμαρχο;

ΑΠ: «Ότι πρέπει να δράσει αμέσως και ν΄ αλλάξει αυτή την άσχημη εικόνα».

ΕΡ: Διορθώνεται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε;

ΑΠ: «Να περισώσουμε την εικόνα της πόλης, αυτό με νοιάζει».

ΕΡ: Παρασύρθηκε η δήμαρχος;

ΑΠ: «Δεν ξέρω. Δεν ζω μέσα στη δημοτική της ομάδας. Εγώ πήγα για να παρακολουθήσω μία συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου γιατί πίστευα ότι οι αριστερές παρατάξεις λόγω του Παλαιστινιακού προβλήματος, θα έλεγαν όχι, αλλά είδα ότι τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός αντιναζιστικού μνημείου κι εκεί είδα έναν αντιδήμαρχο να σηκώνεται να φεύγει.

Στο παρελθόν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι λέγανε τη θέση τους κι αν διαφωνούσε η δημοτική αρχή, δίνανε την παραίτησή τους και φεύγανε. Με αξιοπρέπεια».

ΕΡ: Δε φεύγανε από τη συνεδρίαση;

ΑΠ: «Όχι. Ήταν και το άρθρο στην Αθήνα, που μετά κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο. Αυτό θέλει μισή μέρα για να γραφτεί. Το είχε έτοιμο δηλαδή, δεν κατάλαβα καλά!.. και τι παιχνίδι παίχτηκε… και τα παιχνίδια αυτά της μονοπώλησης,… στα σπίτια τους. Τα προσωπικά τους παιχνίδια. Να τελειώνουμε μ΄ αυτά. Είναι η πόλη πάνω από αυτούς».

Διαβάστε επίσης