Απολύθηκε άδικα, προσπαθεί να επανέλθει στην Τράπεζα

 Απολύθηκε άδικα, προσπαθεί να επανέλθει στην Τράπεζα

Συζητήθηκε χθες το πρωί στο μονομελές πρωτοδικείο Καβάλας, αγωγή ιδιώτη κατά της Γενικής Τράπεζας για άκυρη απόλυση. Πρόκειται για τον κάτοικο Γραβούνας, Παναγιώτη Κούκο που επί σειρά ετών εργάζονταν στο κατάστημα της Γενικής Τράπεζας στην Ξάνθη. Για ένα πειθαρχικό παράπτωμα, που ο ίδιος κι ο δικηγόρος του υποστηρίζουν ότι είναι ασήμαντο, βρέθηκε προσωρινά Καβάλα, στη συνέχεια απολύθηκε από τη Γενική Τράπεζα, το χρονικό διάστημα που την ευθύνη της Τράπεζας είχανε Γάλλοι τραπεζίτες.

Από τότε, δηλαδή από το 2011, που απολύθηκε ο Παναγιώτης Κούκος δε βρήκε δουλειά. Αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Αυτό είπε στο δικαστήριο, χθες ο δικηγόρος του και ο μάρτυρας που υποστήριξε τις απόψεις του, συνδικαλιστής εργαζόμενος στη Γενική Τράπεζα.

Η άλλη πλευρά υποστήριξε ότι το παράπτωμα του κ. Κούκου ήταν σοβαρό, γι΄ αυτό και απολύθηκε. Μετά τη συζήτηση της υπόθεσης κι ενόψει του ότι η απόφαση θα εκδοθεί προσεχώς, ο δικηγόρος του Παναγιώτη Κούκου, Αντώνης Γεωργαντίδης, από την Αθήνα είπε τα εξής: «Ο πελάτης μου απολύθηκε ακύρως. Εξελίχθηκε στη Γενική Τράπεζα, στα πειθαρχικά της συμβούλια η διαδικασία που οδήγησε στην οριστική απόλυση, για πειθαρχικό του παράπτωμα ήσσωνος σημασίας – κατά τη δική μας την κρίση – το οποίο είχε διαπράξει κι ενώ ο πελάτης – αυτό που πρέπει εδώ να τονίσουμε – είχε αποδεχθεί το παράτυπο των ενεργειών του, η τράπεζα και τα πειθαρχικά της συμβούλια, εξήντλησαν όλη τους την αυστηρότητα και υπέβαλαν την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης. Το παράδοξο είναι ότι ο πελάτης μου ουσιαστικά κατηγορήθηκε γιατί είχε παρατύπως αυξήσει το όριο υπερανάληψής του. Μετά όμως την πειθαρχική κατηγορία κι ενώ η διαδικασία βρισκόταν εκκρεμής ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων, η τράπεζα ουσιαστικά κράτησε, διατήρησε το όριο της υπεράνάληψης σε υψηλό ύψος, αποδεικνύοντας έμπρακτα με τον τρόπο αυτό, ότι το πειθαρχικό παράπτωμα δεν είχε τόσο μεγάλη βαρύτητα».

ΕΡ: Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο πελάτης για να επαναπροσληφθεί, να επανέλθει στη δουλειά του;

ΑΠ: «Βεβαίως. Ο πελάτης μου βρίσκεται σήμερα στο φάσμα της ανεργίας και στο τέλμα της οικονομικής καταστροφής. Θεωρούμε ότι ένα πειθαρχικό παράπτωμα που διέπραξε θα μπορούσε να έχει τιμωρηθεί με τις άλλες ποινές που προβλέπει ο οργανισμός προσωπικού της τράπεζας. Συγκεκριμένα το τριτοβάθμιο διατραπεζικό συμβούλιο που προεδρεύεται από Διευθυντή του υπουργείου εργασίας και στο οποίο συμμετέχουν κι οι κοινωνικοί εταίροι, δηλαδή τόσο η ΟΤΟΕ όσο και η Ένωση Τραπεζών, ήδη έχει εκδώσει μία απόφαση, η οποία κρίνει ότι είναι υπερβολική η ποινή της οριστικής απόλυσης που έχει επιβληθεί και ουσιαστικά ζητά να τιμωρηθεί ο άνθρωπος αυτός με μία επιεικέστερη ποινή, αυτή της προσωρινής παύσης».

 

Ο Παναγιώτης Κούκος είπε τα ακόλουθα:

«Ήμουνα υπάλληλος στη Γενική Τράπεζα. Εδώ και δύο χρόνια έχω απολυθεί και ζητάω την επαναπρόσληψή μου βασικά. Εδώ και δύο χρόνια είμαι άνεργος. Μέχρι πέρσι τον Απρίλη έπαιρνα επίδομα ανεργίας κι από τότε μέχρι τώρα δεν υπάρχει εισόδημα κανένα…»

 

 

 

Διαβάστε επίσης