• 16 Μαΐου 2024,

Αργεί ο Μαυραγάνης, ανησυχεί η ΒΦΛ

 Αργεί ο Μαυραγάνης, ανησυχεί η ΒΦΛ

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων, την ερχόμενη Τρίτη 17 Ιουνίου, το μεσημέρι. Αυτή την απόφαση πήρε προχθές το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων, που αποφάσισε ταυτόχρονα ποιο θα είναι το μοναδικό θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης, δηλαδή το αν εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι τη διοίκηση του σωματείου ή αν πρέπει το σωματείο να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Οι συνδικαλιστές ήταν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, προσπαθώντας από τη μια να μιλήσουν με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, από την άλλη να δούνε τι γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνδικαλιστές της ΒΦΛ έφτασαν μέχρι το γραφείο του υφυπουργού Μαυραγάνη, τον οποίο περίμεναν για ώρα απ΄ έξω, αλλά αυτός δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ταυτόχρονα είχαν συναντήσεις με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, μίλησαν με τον πρόεδρο, ενώ είχαν επαφές και με τους κυρίους Μπεχράκη και Τσάρα.
Οι συνδικαλιστές προσπαθούν να φέρουν στην Καβάλα τους κυρίους Μπεχράκη και Τσάρα και με την ευκαιρία της παρουσίας τους στο εργοστάσιο, να οργανώσουν συνάντησή τους με τους τέσσερις βουλευτές του νομού. Αυτό δουλεύεται προσεκτικά, αλλά φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Από την άλλη πλευρά προσπαθούν να πιέσουν την εταιρία ώστε να κάνει μία ακόμη πληρωμή, εντός των ημερών.
Οι συνδικαλιστές πιστεύουν ότι μπορεί να πετύχουν το στόχο τους, μέχρι κι αύριο Παρασκευή, άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι πληρωμή θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.
Η εταιρία ανησυχεί για την εξέλιξη του θέματος, όσον αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Θεωρεί υπεύθυνο για την κωλυσιεργεία τον υφυπουργό οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
Όπως δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος της βουλής Γιώργος Καλαντζής, η υπόθεση της κατάργησης του ειδικού φόρου δεν είναι θέμα του υπουργού οικονομικών, αλλά του Γιώργου Μαυραγάνη, που παρέμεινε στη θέση του. Όπως όλα δείχνουν ενώ ο Γ. Μαυραγάνης μπορεί να κάνει πολλά, να γλυτώσει από τον ειδικό φόρο το εργοστάσιο, των λιπασμάτων, καθυστερεί αδικαιολόγητα. Δημιουργεί διάφορα προσχώματα, ισχυρίζεται ότι θέλει έκθεση από την εταιρία κι ότι αυτής της απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης φυσικού αερίου, δε μπορεί να επωφεληθεί μόνο η βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων, αλλά όπως λέει πρέπει να υπάρξει ταυτόχρονη ρύθμιση και για άλλες μεγάλες βιομηχανίες της χώρας.
Από την πλευρά της η εταιρία απαντά, στον κ. Μαυραγάνη, ότι τόσο μεγάλη κατανάλωση φυσικού αερίου κάνει μόνο το εργοστάσιο των λιπασμάτων, έτσι η περίπτωση της ΒΦΛ πρέπει να εξετασθεί από την κυβέρνηση κατά προτεραιότητα και αμέσως.
Σημασία έχει ότι ο κ. Μαυραγάνης δεν ανταποκρίνεται στις περιστάσεις των καιρών, ενώ άλλα σενάρια εμπλέκουν στην υπόθεση του ειδικού φόρου, ακόμα και τον πρωθυπουργό, που φέρεται να ενημερώθηκε για το πρόβλημα και να έδωσε σχετική εντολή στο υπουργείο οικονομικών.
Ότι και να συμβαίνει ένα έχει σημασία, ότι οι μέρες παιρνούν και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, που κατά γενική ομολογία, αδικεί την παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου, παραμένει δημιουργώντας επιπλέον οικονομικά προβλήματα στη βιομηχανία.
Όσο για τη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όλα είναι ανοιχτά. Θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι είχαν καταψηφίσει τον απολογισμό που παρουσίασε το σωματείο, δίνοντας την εντύπωση με αυτή την στάση, ότι, δεν εμπιστεύονται τους συνδικαλιστές. Παρόλα αυτά η συζήτηση για το αν θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές στο σωματείο ή όχι, θ΄ αρχίσει την Τρίτη από μηδενική βάση.

Διαβάστε επίσης