• 6 Μαΐου 2024,

Αυξημένες ανάγκες για ρεύμα

 Αυξημένες ανάγκες για ρεύμα

Οι εναλλακτικές μορφές θέρμανσης & οι ρευματοκλοπές

Επόμενη περιοχή υπογείωσης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ θα είναι η ΔΕΠΟΣ, όπου θα πραγματοποιηθεί πύκνωση παροχών λόγω του γεγονότος ότι η υπηρεσία αναμένει αύξηση των καταναλώσεων. Τα ηλεκτρικά δίκτυα έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα φορτία φωτισμού και εστίασης, στην πορεία ωστόσο βρέθηκαν αναγκασμένα να καλύπτουν και τα φορτία ψύξης. Οι συνθήκες θα δυσκολέψουν περαιτέρω, αφού για πρώτη φορά φέτος το χειμώνα θα πρέπει να καλύψουν τις καταναλωτικές ανάγκες και σε επίπεδο θέρμανσης.

Έτσι ο ΔΕΔΔΗΕ προσπαθεί εγκαίρως να πυκνώσει τα δίκτυά του με σκοπό να καλύψεις τις ανάγκες παροχής επιπλέον ηλεκτρικού ρεύματος. Ερωτώμενος σχετικά ο διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας Σάββας Τακίδης, προέβλεψε ότι η φετινή χειμερινή ζήτηση ρεύματος θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και φυσικά θα είναι πιο αυξημένη ακόμη και σε σύγκριση με τη θερινή περίοδο. Η αιτία είναι βεβαίως η στροφή των πολιτών σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, από τη στιγμή που η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σκαρφάλωσε στα ύψη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε ο κ. Τακίδης, τα κλιματιστικά ινβέρτερ θερμαντικά σώματα ενεργειακής κλάσης Α και τελευταίας γενιάς καταναλώνουν σχετικά μικρή ποσότητα ενέργειας. Ωστόσο τη συγκεκριμένη περίοδο με τα δίκτυα συνδέονται θερμοπομποί, ηλεκτρολέβητες, ηλεκτρικά καλοριφέρ που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ρεύματος. Πάντως ως βέλτιστη λύση θεωρούνται οι αντλίες θερμότητας που άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν στην αγορά της Θεσσαλονίκης, σαν υποκατάστατο της θέρμανσης με πετρέλαιο. Έστω κι αν και η αγορά τους είναι «τσουχτερή» και υπολογίζεται περίπου στις 5.000 ευρώ.

Πλήθος περιστατικών ρευματοκλοπής ανακαλύπτει ο ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας και η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη της μονοκατοικίας στο Κρυονέρι, που έκλεβε ρεύμα επί 1,5 χρόνο. Όσο βαθαίνει η ύφεση και γιγαντώνεται η οικονομική κρίση διαπιστώνεται έξαρση των περιστατικών ρευματοκλοπής. Οι πολίτες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι και το συγκεκριμένο είδος κλοπής δε διαφέρει από όλα τα υπόλοιπα κι άρα είναι ποινικά κολάσιμο. Η ρευματοκλοπή είναι βαρύ ποινικό παράπτωμα και διώκεται ισοδύναμα με τις άλλες μορφές. Αργά ή γρήγορα, καθένας από τους 110.000 μετρητές της περιφερειακής ενότητας Καβάλας θα ελεγχθεί από τα συνεργεία της ΔΕΗ. Επομένως η οποιαδήποτε παράνομη πράξη θα εντοπισθεί. Η δε κλοπή του Κρυοενερίου προφανώς ήταν περιοδική.

Επίσης, πριν από τρεις μήνες εντοπίστηκαν ρευματοκλοπές από εμπορικά καταστήματα της παραλιακής ζώνης, ενώ το φαινόμενο φαίνεται πως επεκτείνεται και σε κατοικίες. Η τεχνοτροπία της κλοπής μικρή σημασία έχει αφού η πράξη είναι παράνομη.

 

Διαβάστε επίσης