Αφιέρωμα της REAL στην ΕΛΒΕ

 Αφιέρωμα της REAL στην ΕΛΒΕ

Η εφημερίδα Real News στην έκδοσή της την περασμένη Κυριακή, δημοσίευσε ολοσέλιδο αφιέρωμα στην εταιρία ΕΛΒΕ του Μάχου Κιτσικόπουλου. Πρόκειται για κείμενο της Μαίρης Παπακωνσταντίνου, που αναφέρεται στην αλλαγή πορείας της εταιρίας. Το κείμενο σημειώνει τα ακόλουθα:

Η ΕΛΒΕ εγκαταλείπει τις γυναικείες φίρμες

Με μία λιτή ανακοίνωση προς τις αρχές του Χρηματιστηρίου, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή γυναικείων ενδυμάτων, επειδή η δραστηριότητα ήταν ζημιογόνα. Μόλις πριν από λίγο καιρό, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρία με επικεφαλής τον Τηλέμαχο Κιτσικόπουλο, είχε πουλήσει στην ιταλική Calzedonia Holdings το 51% που κατείχε στην Calin, εισπράττοντας το ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ, το οποίο χρησιμοποίησε για την αποπληρωμή του δανεισμού. Η αποχώρηση της ΕΛΒΕ από την Calzedonia σήμανε για την ελληνική εταιρία την αποδέσμευσή της από την ανάπτυξη των δικτύων λιανικής των Calzedonia, Calin και Tezenis, που ναι μεν αναπτύσσουν αυτόνομο δίκτυο στη χώρα μας και τα τρία όμως σήματα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Calin, διαθέτοντας ένα δίκτυο που ξεπερνά τα 130 σημεία πώλησης ανά τον κόσμο. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η δραστηριότητας της ελληνικής εταιρίας στη λιανική περιορίζεται τώρα στα βρεφικά πολυκαταστήματα «Λητώ» που απασχολούν 200 άτομα προσωπικό και διαθέτουν δίκτυο με 10 σημεία λιανικής σε Ελλάδα και Βαλκάνια.

Την ίδια στιγμή ο Τ. Κιτσικόπουλος δηλώνει ότι θα τηρήσει στάση αναμονής απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες, προκειμένου να κάνει την επόμενη επιχειρηματική του κίνηση. Προτίθεται να δώσει μεγάλη βαρύτητα στον σχεδιασμό και την κατασκευή στολών εργασίας, έναν τομέα στον οποίο ο όμιλος έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις, ενώ εξετάζει επενδύσεις και στην ενέργεια, μέσω της θυγατρικής Ecojoule Solar A.E. που διαθέτει φωτοβολταϊκό σταθμό στην Ηγουμενίτσα, καθώς και στον ταξιδιωτικό τομέα μέσω της θυγατρικής Harmony Cruises.

Σχετικά με την απόφαση να διακόψει οριστικά την παραγωγή γυναικείων ενδυμάτων, καθοριστικός παράγοντας για τον Τ. Κιτσικόπουλο αποτέλεσε η φθίνουσα πορεία που ακολουθεί ο κλάδος ετοίμων ενδυμάτων τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, η συμμετοχή της δραστηριότητας στα αποτελέσματα της εταιρίας και του ομίλου ήταν ζημιογόνα τα τελευταία χρόνια.

Μετά τη διακοπή της δραστηριότητας, η έκτακτη επιβάρυνση στα κέρδη μετά τους φόρους στις 31/12/2014 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 780 χιλ. ευρώ λόγω ρευστοποίησης αποθεμάτων, ενώ σε ετήσια βάση οι πωλήσεις θα μειωθούν περίπου κατά 700 χιλ. ευρώ.

Την ΕΛΒΕ, που είχε καταφέρει πριν από μερικά χρόνια να κατακτήσει ηγετική θέση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, πραγματοποιώντας στο ζενίθ της πορείας της πωλήσεις 60 εκατ. ευώ, τα νέα δεδομένα της αγοράς την ώθησαν να επαναπροσδιορίσει τη στρατηγική της. Ένας τομέας τον οποίο γνωρίζει καλά είναι η κατασκευή στολών. Πριν από ενάμιση χρόνο περίπου είχε κερδίσει σε διεθνή διαγωνισμό, αναλαμβάνοντας τον σχεδιασμό και την κατασκευή των στολών που φορούν οι εργαζόμενοι στο μουσείο του Λούβρου. Διαβλέποντας μάλιστα στις προοπτικές που υπάρχουν στον τομέα, ίδρυσε την εταιρία ELVE France Uniformes. Στην Πόλη του Φωτός, ο Τ. Κιτσικόπουλος είχε επεκταθεί τα τελευταία χρόνια, αγοράζοντας το γαλλικό δίκτυο πωλήσεων της εταιρίας Verdosa με 130 καταστήματα διάθεσης και στόχο την καταξίωση των ελληνικών επώνυμων ενδυμάτων στην γαλλική και ευρωπαϊκή αγορά. Φανερά προβληματισμένος για το μέλλον της κλωστοϋφαντουργίας, που κάποτε αποτελούσε ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ο πρόεδρος της εταιρίας εξετάζει και άλλου είδους επενδύσεις, ρίχνοντας το βάρος στις δύο θυγατρικές του ομίλου, με εξειδίκευση στην ενέργεια και τον τουρισμό.

Διαβάστε επίσης